X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

Het nut van bizarre trainingen

Door
Paul Oude Vrielink
5 oktober 2018 06:00
 Het nut van bizarre trainingen
We krijgen dagelijks goede adviezen over training: het juiste aantal kilometers in de juiste zones, niet te hard trainen, voldoende hersteldagen, verantwoorde opbouw, voeding…. Een groot verschil met de jaren 80, waarin af en toe (te) hard werd getraind, en waar soms ook hele merkwaardige trainingsvormen voorbijkwamen. Je zou zeggen dat we het nu allemaal goed voor elkaar hebben: we blijven binnen de fysieke en mentale belastbaarheidsgrenzen, alles is verantwoord en begeleid.

Maar: dát, dat voorzichtige, kan zich juist tegen ons keren. 

Verandering van perspectief

In het dagelijks leven zijn veel dingen enigszins lastig. Niets is extreem simpel en als het wel zo is dan blijkt er de volgende dag toch weer een lastige verrassing op te doemen. Dit gevoel van moeite moeten doen, soms net niet opgewassen zijn tegen alle eisen, is natuurlijk en gezond, en houdt ons scherp. Eerder heeft Steve Magness hier ook een interessante blog over geschreven.

Maar als je in een heel lastige fase terchtkomt, een heel zwaar project, een ingewikkelde persoonlijke situatie, waarvan je je afvraagt "trek ik dit wel?”, dan blijkt vaak dat na afloop vele andere dingen opeens erg simpel zijn. Waar je je vroeger enorm druk om maakte, is nu nietszeggend. Wat er na zo’n fase veranderd is: het perspectief van waaruit je de dingen waarneemt, een bepaalde schatting van moeilijkheidsgraad. Je kijkt vanuit een ander gezichtspunt naar uitdagingen, en dit is een blijvend effect. Een eenmaal gezien perspectief kan niet weer "ontzien” worden. 
Maar… hoe is dit verschijnsel op hardlopen toe te passen?

Vijfentwintig keer duizend?

Uit de overlevering weten we uiteraard van Emile Zatopek: zijn trainingen van 100x400 meter. Of de Japanners Toshihiko Seko en Hiromi Taniguchi, die 100 kilometer duurlopen deden in hun voorbereidingen op hun sub-2.10 marathons. Ook is er de in romanvorm beschreven 3x20x400 meter, zie "once a runner”. Deze training bruuskeerde alle fysieke en mentale grenzen maar zorgde voor topvorm.

Eind jaren 80. Ik zag in Groningen op de baan, de toenmalig 100 kilometerloper Bruno Joppen "duizendjes doen”. Toen ik om 18.30 op de baan aankwam deed hij duizendjes (halvemarathontempo), toen ik om 20.30 wegging deed hij nog steeds duizendjes, en was bij nummer vijfentwintig. Ik was gefascineerd door deze training en probeerde hem ook: 25x1000, 1.30pauze… en warempel: nadat een eerste poging strandde in vermoeidheid, gingen volgende keren veel beter. Ik ontdekte een het belangrijke voordeel van dergelijke training: de mentale kick, het "anders naar training kijken”. Na een gelukte 25x1000 was "de rest niet meer moeilijk”: 10x1000, ach… Rustige duurloop 30km, gaap….  De Marathon? Okee kom maar op!

Wat was er veranderd? Mijn perspectief was veranderd. Voorgoed. Nooit meer kon ik terugkeren naar de pre- 25x1000 tijd. Mijn lichaam en geest hebben deze training nooit vergeten.

Trainings- en wedstrijdsuggesties

De vraag is: moeten we dit nadoen? Is het wel verstandig van een trainer om zijn pupillen 25x1000 (of 100 km of 60x400) te laten lopen? Dergelijke trainingen moeten uiteraard niet elke week gedaan worden, dat leidt tot blessures en vermoeidheid; 

Trainings- en wedstrijdsuggesties

De vraag is: moeten we dit nadoen? Is het wel verstandig van een trainer om zijn pupillen 25x1000 (of 100 km of 60x400) te laten lopen? Dergelijke trainingen moeten uiteraard niet elke week gedaan worden, dat leidt tot blessures en vermoeidheid; het belangrijkste effect ligt in het eenmalig, blijvend, veranderen van perspectief, kijk op (je eigen) training. Maar zo af en toe: prima. 

Een aantal ideeen, met als enige voorwaarde dat je geen blessures, geen fysieke belastbaarheidsproblemen hebt:
25x1000. 1 minuut pauze (de korte pauze zorgt ervoor dat intensiteit niet TE hoog kan liggen). Dit is een mentale training. Fysiek is het vergelijkbaar met een halve marathon maar: onoverzichtelijk lang en mentaal zwaar
Moeilijkheden inbouwen. Na een zware 8x1000, "als verrassing” eisen van je atleten dat ze nogmaals 2x1000, harder dan de vorige acht, lopen. Of de derde en zesde van een serie van acht, veel harder lopen.
Onverantwoord hard: ga in een wedstrijd een keer VEEL HARDER weg dan normaal. Start sneller dan je 5km-tempo in een 10km-wedstrijd. Geniet van het lopen in groepen waar je anders nooit komt, en van de verbaasde blikken van mede lopers. 
Meerdaaagse wedstrijden: er is bijvoorbeeld een hardloopvierdaagse. Gegarandeerd zijn de laaste kilometers op de vierde dag voorbij allerlei grenzen.
De hele lange duurloop: trek een dagdeel (of een dag) uit, begin gewoon, en stop op het  moment dat je echt helemaal leeg bent. Na 30, 40, 60, of meer, kilometer.
Na afloop is het begrip ‘zware training’ voorgoed van betekenis veranderd. 

Train ze!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • paul oude vrielink
  @Jan, dat is mijn ervaring juist niet. Lopers die minder ver in training zijn voelen aan dat ze niet opeens 25x1000 oid moeten doen. Zelfs lopers die al lang dit soort trainingen aan kunnen durven ze niet aan omdat ze zich soms te veel vasthouden aan de al vaak gedane en ik heb dan ook dit stuk geschreven de waarde van deze trainingen te benadrukken.
  Reactie geplaatst op 30/10/17 om 23:21 uur
 • jan
  Helaas is het met dit soort inspiraties voor zogenaamd bizarre trainingen vooral dat mensen ze gaan doen zonder goede voorbereidende ontwikkeling. De meeste mensen denken nogsteeds dat spierpijn of vermoeidheid in de benen hun grens is, maar herstel is veel meer dan dat en zolang je dat niet begrijpt en ervaart is een bizarre training het recept voor overbelasting en onnodig blessurerisico.
  Reactie geplaatst op 29/10/17 om 11:44 uur
 • paul oude vrielink
  Ray, de vraag: die minuut rust is een normale pauzeduur bij extensieve intervallen/1000'jes. De minuut zorgt er JUIST voor dat je de 25x op vrij hoge intensiteit kan lopen (ik begrijp je opmerking niet). De training is bizar omdat 25x een onoverzichtelijk lang aantal is. De tip: natuurlijk je kan een rondje eraan plakken. Maar echt bizar is het niet... ik doel meer op de Echt Uitdagende vormen. Loop eens 3x op een dag dat rondje van 10 kilometer... kijk of dat kan. Het snel starten: natuurlijk kan je worden ingehaald. Maar het gaat juist om de sensatie van het eventjes, of misschien wel een paar kilometer, in de (kop)groep lopen. Ik heb het vroeger ook gedaan. Een keer 3 km lang met kopgroep regionale wedstrijd mee. Helemaal kapot gegaan maar ik denk er nu nog met plezier aan terug! De lange loop: uiteraard wat meenemen. Flesjes water ergens neerleggen, wat bananen, hoeft niet ingewikkeld te zijn toch? Het is wel de bedoeling om niet te hard te lopen tot je leeg bent en niet nog 10 km verder (het is geen harde wedstrijd). Als je nooit verder dan 10 gekomen bent zul je bij 18km ofzo gewoon leeg zijn (en heel blij en verbaasd dat je zover kon komen). Herstel bij dit alles is uiteraard meerdere dagen. Maar in elk schema zitten dat soort herstelblokken. Na een reguliere zaterdagse lange duurloop met blokken tempo's ben je maandag nog lang niet hersteld en dat is ook de bedoeling. Tijdens die hersteldagen kan je dan lekker in een stoel zitten en nagenieten van de grenzen die verlegd zijn....
  Reactie geplaatst op 26/10/17 om 23:24 uur
 • Ray Duijn
  Ik heb 1 vraag , 1 tip en een aantal opmerkingen/nuances. Vraag : wat is bij die 25x1000 het nut van die ene minuut rust ? De halve - en welke afstand dan ook - wil je juist op een hoge intensiteit lopen immers. Tenzij je meedoen belangrijker vindt en graag babbelt en om je heen kijkt ;) Tip om je eigen moeilijkheid in te bouwen mits je gretig bent : je hebt je 10km training gedaan , maar op het laatst zie je een andere hardloper 150 meter voor je een rondje beginnen. Je ziet dat je toch iets sneller bent en besluit om er dan sowieso dan nog maar een extra rondje van 2,5km aan te plakken alleen al om die in te halen. Opmerking/nuance bij de tip van heel snel starten en in een groep lopen waar je anders nooit loopt : mooi als het een onderdeel is van je progressie , zo niet dan moet je zeker gaan lossen en wordt je misschien zelfs nog ingehaald. Opmerking/nuance bij de hele lange duurloop : waarschijnlijk wordt hiermee bedoeld lopen zonder te stoppen tot je ECHT niet meer kan ! Oei , dat valt niet zonder meer aan te raden. Daar heb je wel wat meer voor nodig dan alleen een dag(deel)!! Ten eerste moet je energie en vocht en mineralen opnemen , dat neem je dan mee ........ of liever nog iemand die met je mee fietst met een rugtas met bidons en repen of bananen. Ook fijn iemand bij je als back up , want als je ALLES gaat geven ga je diegene zeker nog nodig hebben om je een flesje water te geven om te spoelen na het kotsen , om thuis te komen , om onder de douche te kruipen en in bed te stoppen haha. Tevens dan nog de recuperatie periode !?! Als jij op een zaterdag een titanen loop doet , ben je maandag dan alweer tiptop in orde ? Ik weet van niet , als je alles hebt gegeven heb je minimaal meerdere rustdagen nodig. Kortom de strekking is min of meer dat je je zelf moet (laten) uitdagen. Buiten je comfortzone. Maar ga nou in godsnaam geen 60km doe als je net begonnen bent of nooit verder dan 10km bent gekomen. Relativering is misschien wel HET toverwoord !?!?
  Reactie geplaatst op 26/10/17 om 18:57 uur
 • Peter
  leuke ideeën idd. Ook ik loop wel eens te denken aan, hoever kan ik gaan en vooral, wanneer ben je echt uitgeput ;-) Het tempo zal wel zakken maar dat lijkt mij geen probleem Toch eens op een vrije dag plannen. Bedankt voor de tips
  Reactie geplaatst op 07/02/17 om 13:39 uur
 • Coos Datema
  In mijn schema staat wel een 20 x 1 km met korte rust. Ik heb het gevoel dat ik na die training klaar ben voor de marathon. Ik neem na deze training wel een rustdag! Van de andere mogelijkheden die jij opsomt ga ik er ook een paar proberen
  Reactie geplaatst op 14/01/17 om 12:26 uur
 • Nico Scheffer
  4PDnHn
  Reactie geplaatst op 14/01/17 om 09:11 uur
 • Enric
  Gekke ideeën... misschien wat ik nodig heb. Heb nu nul motivatie :(
  Reactie geplaatst op 10/02/16 om 11:44 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

25
mei