7 tips om je trainingen wat leuker te maken

7 tips om je trainingen wat leuker te maken

Lekker trainen, wie wil dat niet? We hebben tips hoe doe je dat kunt doen

Hoe maak je een (saaie) training leuker?
We zetten 7 stappen op een rij waarvan we ervaren dat daarmee de training leuker wordt.
1 Visualisatie
Yep, een fijne training begint in ‘t koppie. Visualiseer een fijne training. Wat maakt je blij tijdens het hardlopen? Verbind dat gevoel aan je komende training. Zelfs al doe je dat maar een minuutje vooraf tijdens de warming-up. Dat geeft je al genoeg goed gevoel mee om er een fijne training van te maken.
Beloof jezelf dat je dat ontspannen gevoel uit de visualisatie ook vasthoudt in de lastige stukken. Bijvoorbeeld op dat heuveltje of bij die 4×250 meter die je graag snel wilt lopen.
2 Zzz… goed slapen
Wat doen topatleten vaak? Lekker uitrusten. Liefst veel. Goed slapen, beetje ontspannen. Go relax. Als er getraind moet worden dan gaat het vaak wel hard. Maar ja, als je zo goed uitgerust bent, kun je wel wat aan. Sweet dreams, nice training.
3 Niet zeuren over kleding
Sommige sporters krijgen al stress van de foute match in sportkleding. Het moet er allemaal wel kek en hip uitzien. Voor een fijne training: niet zeuren over kleding. Het geeft niet als het niet allemaal perfect bij elkaar past. Underdressed zijn maakt niet zoveel uit, als het hardlopen maar lekker gaat. Je maakt toch meer indruk met je inzet of prestatie.
Je moet wel stress krijgen als je geen functionele hardloopkleding aantrekt. Nat hangerig katoen rond je lijf terwijl je nog 5 kilometer moet gaan, dat is echt niet fijn. Zorg dat genoeg functionele kleding in de kast ligt, dat maakt de voorbereiding van een training fijn.
4 Nog een slokje
Drinken heeft meer invloed op je training dan eten. Oke, te weinig eten is niet handig. Te weinig drinken merk je meteen. Het is alsof je stroever loopt. Zorg voor voldoende vocht vooraf. Drink als je dorst hebt. Want teveel is ook niet goed, tik niet zomaar even een liter extra naar binnen. Hoe langer de training, hoe groter de noodzaak dat je ook wat meeneemt voor tussendoor. De voldane hardloper, beleeft een fijne training.
5 Ach wat een mooie vogeltjes
De blije hardloper loopt vaak in de natuur. Groen doet goed. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen die in een groene omgeving recreëren dit als aangenaam ervaren. Dat geldt ook voor de hardloper. In een stadse omgeving krijg je meer prikkels binnen en je moet ook meer opletten in het verkeer. Waarschijnlijk dat hardlopers daarom graag op de hei en het strand lopen.
Wil je echt genieten van de natuur? Plan dan geen extreem zware training. Hoe harder je moet werken, hoe minder oog je hebt voor die mooie vinkjes die in de lente druk in de weer zijn.
6 Power in je lijf
Dan nog een tip die je training fijn maakt maar waar je ook voor moet trainen. Doe meer aan krachttraining. Vroeger lieten trainers ons gewoon een ronde extra lopen. Ruil die extra ronde in om  aan core stability te werken of wat gewichten op te tillen. De lopers die een sterk lijf hebben zijn beter in het vasthouden van een goede loophouding. Je postuur bepaalt ook hoe makkelijk en ontspannen je loopt.
7 Je bent er nog sneller door ook
Wat is nu het mooiste aan een fijne ontspannen training? Hardlopers die deze principes toepassen lopen opvallend vaak echt hard. Natuurlijk, inwendig moet je er hard voor werken. Maar de ondersteuning die stappen 1 tot en met 6 aan je geven, lijkt alles een stuk makkelijker te gaan. Sommige hardlopers lopen daardoor hun afstanden met een blijer gevoel. Er zijn ook hardlopers die er voor kiezen om dan een tandje sneller te trainen. Af en toe lekker tempo draaien is ook heel erg leuk. De keuze is aan jou!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training