7 tips voor de betere training

Simpelweg doorrennen omdat je schema je dat voorschrijft? Niet altijd verstandig.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
7 tips voor de betere training
Simpelweg doorrennen omdat je schema je dat voorschrijft? Nou, dat maakt hardlopen in de eerste plaats niet leuk maar in de tweede plaats kan het je rendement fors naar beneden halen. Lekker in je vel zitten tijdens een training geeft vaak mooie resultaten. 
7 tips om je trainingen beter te maken.

1 Verminder de spanning in je bovenlijf
Het lijkt wel alsof iedereen het druk, druk, druk heeft. Tussendoor trainen we nog een uurtje. Of net iets meer als de agenda het toelaat. Je rent daardoor van kantoor naar je training. Soms last van wat pijnlijke schouders tijdens een training? Dat is de opgebouwde spanning. 

De meeste hardlopers lassen even een korte wandelpauze in na x-aantal kilometer. Even rustig lopen of stilstaan en doe dan een paar oefeningen met je schouders of armen. Dat haalt de spanning uit je bovenlijf. Draai niet meteen met twee armen tegelijkertijd rondjes. Draai eerst één arm rondjes vooruit of achteruit en dan pas de ander. Na een keer of 10 zijn je armen en schouders los. Dan kan je makkelijker door naar met 2 armen tegelijkertijd rondjes draaien. 

2 Schema inruilen voor flow
Dat schema lijkt wel van beton, velen houden zich er trouw aan. Je bent maar een mens, je hoeft niet letterlijk al die getallen op te volgen. De ontwikkeling stimuleren is goed maar je mag ook iets meer op flow lopen. Naar gevoel je tempo verhogen of verlagen. Heb je een zware kantoordag achter de rug? Dan is die felle start geen goed idee. Je komt door flow zeker ook tot goede resultaten en het past beter bij de situatie.

3 Hoe laat is het?
Misschien een ervaringspunt en daardoor zal het niet voor iedereen kloppen. Je traint vaak op andere tijdstippen dan je een wedstrijd loopt. Toch maakt het veel uit voor je lichaam of je om 10:30 start of je traint altijd aan het einde van de middag. Loop minimaal 2 keer op het starttijdstip van je volgende wedstrijd. Plus, kijk daarbij hoe makkelijk je in het wedstrijdritme kunt komen. Dat hoef je natuurlijk niet je hele training vol te houden. Een korte afstand, bijvoorbeeld een kilometer, geeft al een redelijke indicatie.

4 Training is ontspanning
Vooral de hardlopers die zich richten op het lopen van wedstrijden houden een scherpe focus. Vaak toch wat teveel. Alleen de prestatie telt nog en dan wordt het doorstoempen. In de praktijk zie je dat de hardlopers die de trainingen mentaal wat losser aangaan, het type Usain Bolt of Churandy Martina, tot uitstekende trainingsresultaten komen. De lopers die strak alleen maar met het snelheidsdoel in zich lopen eerder opbranden. Zorg voor de nodige portie lol en ontspanning in trainingen. Ook bij de sleutelmomenten zoals interval- of tempotrainingen.
5 Trend in krachtsontwikkeling
In de hardloopsport is een duidelijke trend naar krachtontwikkeling zichtbaar. In de jaren tachtig ging het vooral om hardlopen en niet zeuren. Nu is core stability voor de krachtige ontwikkeling van bekken, rug- en buikspieren ook bij de recreant een redelijk normaal verschijnsel. Steeds vaker schrijven trainers programma’s met core stability en krachtoefeningen. Denk vooral aan squats en lunges met extra gewicht en diverse sprongoefeningen. Deze trend zorgt er voor dat je niet alleen krachtige spieren kweekt die in staat zijn tot een explosievere hardlooppas. Het idee is ook dat het sterke lichaam in staat is om blessures beter op te vangen en deels te voorkomen.

6 Voed je dag
De voeding en drinken ongeveer de 24 uur voor je training bepalen hoe goed je tank gevuld is om de training te kunnen lopen. Je training begint daardoor een dag eerder in de voorbereiding. Eet gebalanceerd, kijk daarvoor naar de nieuwe Schijf van Vijf. Drink genoeg.

7 Versnellingsloopjes na afloop
Snelletip: Doe op het eind van de training een paar versnellingsloopjes. Veel hardlopers doen dit in de warming-up om goed warm te worden en alle spieren, langzaam en snel, aan te spreken. Een paar versnellingsloopjes aan het slot zorgen voor een positief einde van de training. Maak ze niet te lang want je bent al moe van de afgelopen kilometers. Even 4 x 60 tot 80 meter versnellen is heerlijk. Met een goed gevoel ga je de cooling-down in.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training