Training

Hoe bang moet je zijn voor honden tijdens het hardlopen?

Door
Sebastiaan Timmermans
14 april 2019 00:00
Hoe bang moet je zijn voor honden tijdens het hardlopen?
Honden en hardlopen: tips and tricks van Martin Gaus!
 
Het is een van de grootste angsten van de hardloper. Ren je net lekker door bos, park of duinlandschap, hapt een hond je naar de enkels. Lig je daar weerloos op de grond in je hardlooppakkie, terwijl het baasje verwoed probeert zijn hond van je af te slepen. Een trauma voor het leven is geboren.
 
Dat is natuurlijk nergens voor nodig en dus belden we ’s lands beroemdste hondendeskundige, Martin Gaus voor broodnodig advies:
 
Hoe bang moet je zijn voor honden

Allereerst is een belangrijke relativering op zijn plaats aldus Gaus: De meeste honden die loslopen gaan niet achter joggers aan en wel omdat de eigenaren er niet aan moeten denken dat die jogger gebeten wordt. Mensen zijn veel bezig met incidentenpolitiek, maar in de praktijk zijn het verdomd weinig honden die hardlopers aanvallen. Eigenaren willen dat echt niet. De overgrote meerderheid van de baasjes heeft het beste met zijn hond voor. Die laten hun beestje alleen rondlopen als het kan.’
 
Honden die wel op hardlopers afkomen, doen dat vrijwel altijd om te spelen. Want verreweg de meeste honden zijn goed afgericht en bijten niet zomaar. En als ze dat wel doen, zullen normale baasjes ze juist aangelijnd houden.
 
Maar als het toch spannend wordt?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het spannend wordt en een hond in de aanval dreigt te gaan. Gaus benadrukt dat om dat echt duidelijk waar te kunnen nemen, je lang met honden om moet gaan om ze goed te kunnen lezen. Maar over het algemeen herken je een hond die zich focust voor de confrontatie aan de staart die omhoog gaat.
 
Wat dan in ieder geval niet helpt is een typische reactie bij veel hardlopers met een zekere angst voor honden. Gaus: ‘Je moet vooral niet hysterisch gaan doen, keihard wegrennen en gaan schreeuwen en roepen.’  Dat zal alleen maar een extra motivatie zijn voor de hond om mee te doen met dit ‘spelgedrag’.
 
Wat dan wel? ‘Komt die hond dreigend naar je toe ga dan stilstaan en kijk de hond niet aan. Aankijkgedrag is bedreigend voor een hond. Ik snap dat mensen niet willen stoppen om hun tempo vast willen houden, maar doe het toch maar’, aldus Gaus.
 
Rol van de baasjes

Gaus benadrukt nog een belangrijk punt: Degene die met de hond loopt, draagt de  verantwoording. Als jij je hond uitlaat en er komt een fietser of een jogger aan dan wil je hond erachteraan. Aan jou de taak je hond goed op te voeden en in toom te houden.
 
Rennen met een hond

Je hebt natuurlijk ook hardlopers met een hond. En dat is een heel goed idee, vindt Gaus:
‘Honden vinden hardlopen fantastisch. Je kunt ze gewoon aangelijnd houden, maar los laten lopen kan ook. Als een hond goed begeleid wordt, zit een hond onzichtbaar aangelijnd.’
 
En als je van plan bent om zo’n hardloopmaatje op vier poten aan te schaffen dan heb je alle keus. Bijna alle middelgrote honden vinden het prachtig om te doen. Een goed getrainde herder of bordercollie, perfect! . Alle jachthonden zijn er uitstekend geschikt worden. Ook terriers zijn heel goede hardlopers. Naar mensen toe zijn zij juist heel erg aardig.’
 
Hele grote of hele kleine honden is een minder goed idee. Voor kleinere hondjes is een langere afstand al snel te veel van het goede en hele grote honden zijn met hun logge lijven helaas ook niet berekend op het draven van enorme afstanden.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Patrick
  Eigenaar is verantwoordelijk voor zijn hond. Honden zijn prachtige metgezellen maar het blijven dieren en mogen niet storen, zwijg-stil bijten. Een goede hondenschool is voor hond en baas zinvol en soms noodzakelijk.
  Reactie geplaatst op 17/04/19 om 08:58 uur
 • De Cocker Jacques
  Ik lees hier niks over honden die - al blaffend - van een erf komen gelopen. Mij lijkt het best te blijven staan en luid te roepen naar de hond. Meestal deinst hij dan wel terug.
  Reactie geplaatst op 15/06/18 om 17:48 uur
 • Karin Janssen
  Tijdens mijn vakantie in Egypte van achter aangevallen door 3 loslopende ( wilde ) honden. Vervolgens de hele dag doorgebracht in het ziekenhuis voor verzorging en inentingen, die thuis nog eens zijn voorgezet, dit ivm met Rabiës. Ben nooit bang voor honden geweest en loop thuis regelmatig met mijn Husky. Maar na het incident op vakantie, ben ik huiverig als ik een hond tegenkom en ga gewoon wandelen ipv lopen. Ze zien je toch als iets om op te jagen. goed of kwaad bedoeld.
  Reactie geplaatst op 12/06/18 om 16:24 uur
 • Jan Luppes
  Tja. Dat je er niet zo bang voor hoeft te zijn, dat dacht ik ook altijd. Loop 3x per week. Train voor lange afstandsevenementen. Al een keer "gestopt" voor een herder die op generlei wijze toe liet dat ik verder liep. 10 minuten patstelling. En ja happen naar de enkels. En 2 jaar geleden was het raak, van achteren aangevallen door een kaukasische herder. Hond nooit gezien, hing zo in mijn hamstrings. Nadat de gebeurtenis spreek je er over, post je het op sociale media en hoor je hoe vaak mensen gebeten worden door honden. En het gros van die baasjes "wat raar, dat doet ie anders nooit!" , die hebben hun viervoeter helemaal niet onder controle. Voor mij geen trauma. Maar ik wil iedere hond zien, en indien achter mij aangelijnd weten. Bang nee hoor nooit geweest en zal ik ook niet worden. Hondenbezitters weet uw hond onder controle en houd hem anders aangelijnd, ik wil geen last van iemand anders huisdieren. NB indien gewenst plaats ik graag een foto van de littekens!
  Reactie geplaatst op 11/06/18 om 15:06 uur
 • Frits
  Een van de grootste angsten van hardlopers? Welnee, daar maak ik me nou echt totaal niet druk om.
  Reactie geplaatst op 11/06/18 om 08:33 uur
 • A.M.vink
  Probleem is dat Martin Gaus geen hardloper is.Bang zijn is een slechte raadgever. Negeren is vaak afdoende.Vooral rust bewaren.Ooit aangevallen door twee Deense doggen(kan niet groter)die wilde spelen die besprongen mij vanachter terwijl ik op een net geasfalteerde weg met los grint 200 mtr sprint deed.Door het gewicht van de honden ging ik languit. Zag er daarna uit als een gangster, helemaal onder het bloed, volgende dag moest ik solliciteren. Werd nog aangenomen ook.Kwam ooit een dobberman op me af, op het moment dat hij z,n bek opende deed ik m,n vuist in een keer achter in z,n strot, probleem opgelost. heb nog 2 ervaringen maar dan wordt het te lang.Ook een probleem kan zijn dat baasjes hun eigen hond niet goed kennen of bijv. niet weten hoe hun vorige eigenaar ze behandelde.heb zelf 3 honden gehad maar zeg altijd liever 10 honden dan 1 kat
  Reactie geplaatst op 10/06/18 om 23:24 uur
 • Bep van Pelt
  Hondenbezitters met loslopende honden snappen soms gewoon niet dat het voor een hardloper super vervelend is een hond achter hen aankomt en tegen je op springt e.d. Ik wil niet spelen! Ik wil niet besprongen wordne! Ik wil ook niet schrikken van een hond als ik geconcentreerd aan het lopen ben. Mijn ervaring: hondenbezitters met slecht opgevoede honden die op mij reageren zijn ook niet aanspreekbaar (daarvan krijg ik een snauw en een grauw). tegenwoordig complimenteer in juist de hondenbezitter wiens hond mij gewoon negeert; iets dat iedere hond zou moeten doen
  Reactie geplaatst op 10/06/18 om 21:35 uur
 • Olga
  Ben erg bang voor honden en vind het dus vervelend als ik ze achter me aan krijg. Laatst nog een man 2 loslopende herders, 1 kwam op me af ik bleef stokstijf staan. Man uit mijn zicht staat te blèren tegen die hond kom hier, not. Uiteindelijk na een tijd komt die man zijn hond halen. Dan wordt er smalend gevraagd of ik nu tevreden ben en dat ik me niet moet aanstellen.
  Reactie geplaatst op 10/06/18 om 09:30 uur
 • rob
  Het word meestal uitgelegd als dat je de hond niet begrijpt. Gaus zou eens uit moeten leggen wat je moet doen als er een hond op je af komt. Een goede hondentrainer heeft daar zo zijn technieken voor!
  Reactie geplaatst op 10/09/17 om 18:05 uur
 • Mike
  IK heb het ook niet zo op honden maar vooral niet op sommige baasjes. In de stad kom je niet veel agressieve honden tegen maar soms loopt er een los in het park en is het baasje er een van het type die dat maar vindt kunnen ook buiten de afgesproken plekken. Z'n hond kom ik maar eens per paar jaar tegen, maar voor wie er meer last van heeft is misschien een ultrasone hondenverjager een idee, dat schijnt te werken voor het merendeel van de honden maar niet elke. Bekend onder de naam Dazer of zoek eens op ultrasonic dog repeller
  Reactie geplaatst op 09/09/17 om 18:37 uur
 • HansMarco
  Mijn hond (Duitse Herder) liep toen ze jong was altijd achter hardlopers aan. Gewoon omdat zo\'n hardloper bijzonder was. Ik heb haar vervolgens drie keer meegenomen toen ik zelf ging hardlopen en sindsdien bekijkt ze geen hardloper meer. Het bijzondere was er af!
  Reactie geplaatst op 04/09/17 om 09:41 uur
 • Hans
  Mijn laatste bijt ervaring is alweer zo\'n 42 jaar geleden. Hardlopen met de collega\'s van de ME in het Oosterpark in Amsterdam.. Hondeneigenaar roept pak ze. Nadat zijn herdershond een aantal bilpartijen ongemoeid had gelaten, bleek ik de uitverkorene te zijn en werd flink te grazen genomen. Hond werd van me af getrokken door de collega\'s, die gelijk maar de eigenaar hebben opgepakt en ik kon doorhollen naar het onze lieve vrouwen gasthuis om de hoek voor hechtingen in de bil en een tetanus injectie/kuur. Nog steeds niet bang voor honden, maar wel op mijn hoede.
  Reactie geplaatst op 01/09/17 om 13:50 uur
 • Paul Markus
  Op Curacao lopen er veel honden los, en veel honden zijn niet goed opgevoed. Helpt het als ik net doe of ik mijn waterflesje gooi?
  Reactie geplaatst op 31/08/17 om 17:44 uur
 • Marjon duim
  Ik begrijp dat je weleens bang wordt als een hond op je afkomt. Ik loop zelf en heb een hond en begrijp dat mijn hond niet moet springen of bijten. Maar wil wel kwijt dat als ik met mijn hond eindelijk ergens loop dat hij los mag dat dit wel kan gebeuren. Want het blijft een beest en hoe goed hij ook kan luisteren soms hebben ze daar geen zin in. Ik denk dan wij mogen overal "los lopen" ontwijk dan de gebieden waar zij lekker mogen razen!!
  Reactie geplaatst op 30/08/17 om 17:15 uur
 • Karel
  Loop al 50 jaar. Nooit bang voor honden. Soms blaffen, even mee rennen, springen. Paar weken geleden ging die vlieger echter niet meer op en hapte een van de loslopende Ridgebacks stevig in mijn kuit. Ik kreeg van de eigenaren het advies om voortaan maar gewoon stil te gaan staan zodat het spel element zou verdwijnen...ben nog steeds niet bang maar loop toch wel enigszins anders en hoop wel dat eigenaren die weten dat hun hond kan bijten deze aanlijnen!
  Reactie geplaatst op 30/08/17 om 11:26 uur
 • Martine
  Martin Gaus heeft volledig gelijk. Als loper en hondeneigenaar die geregeld met haar hond los gaat lopen, kan ik bevestigen wat hij schrijft. Zelden zal een hond ECHT bijten, en als de baas een beetje verantwoordelijk is, zal hij/zij zo veel mogelijk confrontatie uit de weg gaan, bijvoorbeeld door de hond tijdig aan te lijnen, of aan de voet te roepen. Honden van boerderijen kunnen fel uit de hoek komen, maar wegen, paden, bossen, landweggetjes zijn van iedereen. En als iedereen een beetje respect en begrip opbrengt voor elkaar, de loper die traint, de coureur die voorbij vlamt, de tractor die op het veld moet zijn, de ruiter die te paard over het bospad rijdt, de hondeneigenaar met een hond los, en gewoon op tijd elkaar uit de weg gaat, en vriendelijk groet, dan gaat het ook allemaal. Fijne training allemaal!!!
  Reactie geplaatst op 30/08/17 om 11:19 uur
 • Enric
  Ik ontmoet heel veel honden tijdens het lopen. Nooit een probleem gehad, ik vind het leuk dat ze me tegen lopen om gedag te zeggen ;) Mijn eigen hond is te lui om te mee te lopen, zeker niet de afstanden die ik doe.
  Reactie geplaatst op 30/08/17 om 10:03 uur
 • Theo
  Eigenaren vinden het wel leuk om lopers bang te maken, vinden ze schitterend. Liep pas geleden in het bos en zag een aangelijnde hond met man en kinderen. Toen ik in de buurt kwam (10 meter afstand), liet eigenaar de lijn vieren en trok hem pas weer strak toen hond bijna bij mij was. En lachen dat ze deden . Tevens meegemaakt dat herdershond losliep op een dijk waar ik aan kwam lopen, eigenaar liep 50 meter verder en bleef lachend kijken hoe hond mijn richting op liep, moest hierdoor 5 km omlopen om hond te ontwijken. Als er dan gezegd word eigenaren willen het niet, ze vinden het echter wel leuk om lopers bang te maken.
  Reactie geplaatst op 30/08/17 om 09:43 uur
 • Rinus running
  Au...weet er alles van tijdens hardloopwedstrijd Jan Knippenberg 50 mijl door een aangelijnde (riem van 20 meter) Duitse herder van achteren onverwacht in mijn onderbeen gehapt op het strand na 53km...kon meteen door naar het ziekenhuis van Den Helder..ik ben niet bang voor honden, maar kijk nu wel dubbel goed uit..heb geluk gehad dat ik mij liet vallen waardoor de bijt niet mijn hele achterbeen was weggeweest..en waarschijnlijk geen hardlopen meer..dus geluk..maar pijnlijk..
  Reactie geplaatst op 27/08/17 om 21:40 uur
 • Ward
  Makkelijke praten. Normaal gezien reageer ik niet op artikels, maar over dit onderwerp kan ik me zo opwinden. De loper heeft het altijd gedaan. 'Mijn hond doet niets hoor' en een boze blik. Als ik stop met lopen omdat ik de hond niet vertrouw dan vind de baas het provocerend gedrag van mijn kant. Als ik een eigenaar aanspreek die zijn hond niet onder controle heeft dan krijg ik een 'waar bemoei jij jou eigenlijk mee ?' naar mijn hoofd. jaar na jaar moet ik mijn ronde aanpassen omdat er weer een nieuwe 'waakhond' ergens over een boerderij komt waken. Dan gaat het 3x goed en de 4e keer hangt hij aan je enkel. Maar ik had hem geprovoceerd met mijn fluoricerende kledij volgens de eigenaar. En 'hij doet niets'. Dat zal dan wel zo zijn. Ik zal eens doen bij die eigenaar wat die hond bij mij doet. Afwachten of ze dan ook zal vinden dat ik niets doe.
  Reactie geplaatst op 27/08/17 om 17:10 uur
 • Jootje
  Ik vraag me nog steeds erg af wat je nu echt kunt doen tegen een aanvallende hond. Ook een keer een erg grote hond aan mijn enkel gehad. Ik woon sinds twee jaar in een dorpje in het Groene Hart en helaas bleek dat menig groot hond bezitter hier juist heen is verhuisd om zijn Pitbull, herder etc. uit te laten. Er staat nu een crosstrainer binnen :)
  Reactie geplaatst op 21/04/17 om 20:21 uur
 • Ruud Thijssen
  Ook ik ben het niet met de woorden van Martin Graus. Een hond die de aanval heeft inzet en niet meer luisterd zal je hoe dan ook aanvallen. Ik heb het zelf jammer genoeg al 2 keer mogen ervaren. Ik vindt dat het baasje opgevoed moet worden waar hij of zij de hond onaangelijnd kan laten lopen. Ik hardloop elke week met mijn trouwe viervoeter en stop tijdig als ik een baasje met zijn hondje los zie lopen totdat deze de hond heeft aangelijnd. Ook spreek ik de baas aan op zijn gedrag dat hij de hond los te laat lopen. Dit doe trouwens bij het uitlaten. De hond kan hier niets aan doen het is het baasje die hier voor verantwoordelijk voor is.
  Reactie geplaatst op 13/01/17 om 21:39 uur
 • Jorine
  Ik vind vooral de baasjes met hun reactie \"hij doet niets\" ontzettend jammer. Hoe zouden zij het vinden als ik opeens, terwijl zij lekker aan het wandelen zijn, van achteren keihard schreeuwend naar hun enkels grijp? En dan zegt mijn partner: Ze doet niets hoor! Ik denk niet dat iemand dat zou waarderen. Zo voel ik me dus als er een hond op me af gesjeesd komt en ik lekker in mijn tred zit. Gelijk ben ik uit balans en met mega verhoogde hartslag. Ik vind de baasjes veelal heel veel kwalijk te nemen met hun boute en niet inlevende reacties. Jammer!
  Reactie geplaatst op 09/01/17 om 16:12 uur
 • Ezra
  Stilstaan en niet kijken helpt geen zier als er een opgefokte hond op je afkomt en je aanvalt zonder enige reden. Reactie van het baasje: \\\'Ik had hier niemand verwacht\\\'. Ik heb teveel negatieve ervaringen met honden en negatieve reacties van de baasjes om nog enig vertrouwen in zowel honden als hun baasje te hebben. Een baasje dat fysiek probeert een hond van mij af te halen, dan wel houden heb ik nog niet ontmoet. Helaas.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 20:26 uur
 • Corina
  Als hardloper en hondenbeziiter kan ik het volgende vertellen. Mijn hond is heel goed opgevoed en luistert goed. Toch kan het gebeuren dat in het park, waar de honden mogen loslopen, hij achter een hardloper aan gaat. Ook nog luid blaffend. Dat is angstaanjagend (ik heb een herder). Echter het gebeurt alleen wanneer een loper ons van achter nadert en ik het niet zie, hoor, aanlomen. Zodra de hardloper stopt en idd, de hond niet aan kijkt, komt hij onmiddelijk terug. Overigens ook na een meter of 20. Hij zal niet bijten, maar vindt het een leuk spel, helemaal als die hardloper begint te schreeuwen en met de armen gaat zwaaien.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 15:42 uur
 • Gert
  Goed dat hier eens aandacht voor is. Zet het ook in een blad voor hondenliefhebbers. Als ik grotere honden los zie lopen stop ik al snel met hardlopen. Vaak nemen ze eerst afstand en komen ze van achteren in volle vaart bij je binnen. Honden bij boerderijen zijn ook vaak een probleem. Dat blijft meestal bij blaffen, maar doordat het onverwacht is het erg slecht voor je hart. Overigens ben ik best een hondenliefhebber. Je moet ze even kennen om te weten wat je aan ze hebt. Die tijd heb je bij een hardlooprondje niet.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 15:15 uur
 • Rob Geurtsen
  Allemaal leuk en helder van meneer Gaus, in de praktijk betekent dit toch dat als een hond op je af komt of achter je aan gaat, de loop(st)er maar beter niet kan doorgaan met wat hij of zij doet, oftewel stoppen met rennen en wandelen of stilstaan. Dat is de weerstand die ik voel bij de woorden van Gaus, en toch zijn het nuttige woorden. De realiteit is jammer.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 14:20 uur
 • Vincent
  Ik ben niet zo bang om gebeten te worden, maar het is meer dat honden met je meegaan rennen en voor je voeten gaan lopen. Als je niet oppast struikel je over zo'n beest. Overigens ben ik onlangs gebeten door een hond, zo maar in eens. Plotseling hing die in mijn broek. Dus soms zie het niet eens aankomen, dus dan heeft gaan stilstaan ook geen zin. Zijn bazin schrok en trouwens ook erg van en heeft netjes mijn kapotte broek vergoed.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 13:50 uur
 • Bram
  Kort maar duidelijk artikel. Heel irritant die honden die blaffend achter je aan gaan. Maar zelden dat ze ook echt bijten. De kans dat ze voor je voeten lopen en struikelt is groter. Maar zoals het artikel zegt het ligt echt aan de onoplettende baasjes.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 12:48 uur
 • Johan
  Artikel duidelijk door een hondenliefhebber geschreven.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 12:33 uur
 • Manu
  Ik vind hier de instelling verkeerd. Als hondeneigenaar moet je weten WAAR je je hond vrij kan laten rondlopen en waar niet. Er zijn speciaal ingerichte hondenweides voor eigenaars die de hond willen laten vrij rondlopen. Op de openbare weg en sportdomeinen waar aangeduid staat dat je hond dient aangelijnd te zijn; daar dien je gewoon de afspraken na te leven! Dus als loper hoef je helemaal niet te gaan stilstaan; de hond dient gewoon aangelijnd te zijn, punt!
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 11:42 uur
 • Jan
  Er is nogal een verschil tussen honden. Heb je het over een boederijhond, dan heb je het vaak over een waakzame hond die het erf beschermt, maar in het bos is er ook verschil tussen een hond die vrij loopt en een hond die waakzaam is om het baasje (beter gezegd bazinnetje) te beschermen. Bedenk daarom hoe je loopt, vaak is buitenom langs het baasje en zeker tussen de hond en het baasje door riskanter dan buitenom langs de hond. Het kan daarbij zeker geen kwaad om ontspannen/vrolijk tegen de hond te praten.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 10:46 uur
 • Timo
  Een keer aangevallen door een hond die van een erf kwam. Ik hoorde hem niet aankomen, de krassen stonden in mijn kuit. Een keer gebeten door een hond. Werd uitgelaten door een paar kinderen, aangelijnd en wel. Nooit meer wat van die eigenaar gehoord. De tips van de heer Gaus zijnwel zeer vaag.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 10:32 uur
 • P. Hamers
  Martin Gaus kan relativeren wat ie wil. Het is vaak de baas van de hond die ook opgevoed dient te worden. Mijn ervaring hiermee is dat veel honden bezitters hun dier helemaal niet onder controle hebben. Ik schiet er niet zoveel mee op dat de baas verantwoordelijk is als een hond toch besluit om zijn tanden in mijn kuiten te zetten.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 10:05 uur
 • Ans
  Ans Ik ben gebeten Door een boederij hond weken mee gelopen bloedvergiftiging gehad nu angst als ik hardloop of fiets als er een hond op me afkomt
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 09:19 uur
 • wim dubbink
  Als honden niet op het eigen erf zijn, vallen ze eigenlijk nooit aan. En als ze dat wel doen en je roept 'sodemieter op' dan gaan ze weg. Ze hebben daar niks te zoeken en als je ze daaraan herinnert, gaan ze weg.
  Reactie geplaatst op 08/01/17 om 08:57 uur
 • Hans
  Mooi verhaal, maar het zijn niet altijd honden die uitgelaten worden en waar een baasje bij is (en sommige baasjes interesseert het niets als een hond achter je aan komt). Ik loop nog weleens buitenaf en bij sommige boerderijen lopen, vaak grote, honden nog weleens los. Daar heb ik het niet echt op begrepen, en als ik het van verre al zie, dan zoek ik wel een andere weg. Maar soms loop je voorbij een boerderij, als er dan zo\'n grote hond van het erf komt lopen. Is tot nu toe altijd nog goed gegaan, maar ik voel me daar niet bepaald prettig bij.
  Reactie geplaatst op 07/01/17 om 12:11 uur
 • Marjolein
  Goed begin van de tip: ga stilstaan en kijk de hond niet aan. En dan? Wat te verwachten?
  Reactie geplaatst op 07/01/17 om 09:18 uur

Loopkalender

21
augustus