Training

Last van je schouders tijdens trainingen

Door
Marc Gerlings
27 juni 2019
Last van je schouders tijdens trainingen
Zijn de spieren rond je hals en schouders pijnlijk of geïrriteerd tijdens je trainingen? Vervelend, het zit je soms zelfs echt in de weg. Maar je kunt er wat aan doen. Vijf tips om die pijnlijke gevoelens zoveel mogelijk weg te halen. Het betekent ook een verbetering van je trainingen. Dat is toch een mooi voordeel.

Je komt het meestal tegen bij beginnende hardlopers. Maar het kan ook gewoon de ervaren hardloper treffen. Pijn of irritatie rondom de hals en bij de schouders. Soms niet echt heel pijnlijk maar wel irritant en dat leidt af van het hardlopen. Doe er wat aan. Het lijkt je zomaar te treffen maar dat is het niet. Voor een groot deel zit de oplossing in jezelf.

Vermoeidheid slaat toe

Het heeft niet te maken met hoe goed of slecht je bent. Het zit in je houding die te leiden heeft van vermoeidheid. Je ziet het dan ook bij lopers die veel trainen en net een stapje te ver gaan. De rug- en buikspieren doen niet meer goed hun werk. Door de vermoeidheid loop je wat gebogen. Dan komt het; je laat je hoofd zakken.

Topzwaar

Je denkt, ‘dat is toch niet zo erg’. Je hoofd weegt toch een kilootje of vijf. Dat moet je bij iedere stap mooi rechtop houden. Als je het rechtop houdt is dat de manier waarop het je de minste energie kost. Een hoofd dat naar voren hangt, trekt aan je rug en schouders. Dat bouwt zich op tot irritatie of pijn. Je hebt je probleem te pakken en een deel van de oplossing.

Altijd wat voorover

Door werk achter een computer, door autorijden. Er zijn heel veel dingen die we als normaal beschouwen maar waarbij we vaak wat voorover gebogen zitten. Je legt stress op je schouders en je rug. Het is niet alleen de bovenkant van je rug, het werkt vaak dieper door. 

Vijf tips:

1 Train je rug en schouders

Met name core stability oefeningen waarbij je armen en benen strekt kunnen helpen. Je wordt weer geconfronteerd met wat een rechte houding is. Bijvoorbeeld door de oefening waarbij je op handen en voeten leunt. Afwisselend strek je de linkerarm en je rechterbeen en andersom. Het is een rustige maar doorgaande beweging.

2 Kijk naar de horizon

Het is even wennen maar kijk naar de horizon tijdens het hardlopen. Je zal na een tiental of meer seconden weer de neiging hebben om naar het asfalt of het pad te kijken. Corrigeer dat weer. Kijk naar de horizon en je houding is waarschijnlijk al rechter dan je ooit hebt gedaan.

3 Touwtje

Een truc uit de Oosterse verdedigingssporten kun je zomaar goed gebruiken voor je hardloophouding. Als je wandelt of hardloopt, stel je dan voor dat aan de bovenkant van je hoofd, aan je kruin, een dun draadje is bevestigd. Dat draadje trekt zachtjes aan je hoofd. Een beeld dat veel met je doet. Met wat fantasie kun je het draadje bijna voelen. Dit soort oefeningen zorgen voor kleine wonderen in houding.

4 Ontspanning

Heb je echt het gevoel dat je schouders vastzitten? Dan wil je niet meer stress door oefeningen er tegenaan zetten maar juist ontspanning. Ga even liggen op de grond. Plaats een niet al te dik boek onder je hoofd. Je zal de ontspanning in je schouders voelen.

5 Als een kat

Doe deze bekende yogaoefening: de kathouding. Je zit op handen en knieën. Bij de inademing maak je de rug hol. Bij de uitademing maak je de rug bol. Doe het op een zachte manier en het maakt je rug en schouders lekker los.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Jan
  Beste, Ik ben al decennia lang een hardloper. Sinds een jaar of 2 begon ik last te krijgen van mijn schouders (niet enkel bij het lopen). Door een toeval werd ontdekt dat ik langs 2 kanten calcifiërende tendinitis had. Na een ultrasone behandeling die niets opgeleverd had, ben ik in november van vorig jaar en februari van dit jaar respectievelijk aan mijn linker- en rechterschouder geopereerd om de calcificaties te verwijderen. Van de chirurg mag ik ondertussen terug lopen. Nergens vond ik in de literatuur artikels die een correlatie aangeven tussen hardlopen en calcifiërende tendinitis, maar nu (na mijn beide operaties) heb ik dikwijls nog het meeste last tijdens het lopen. Hebt u daar enige ervaring mee? Soortgelijke verhalen? Oplossingen? Dank en sportieve groeten, Jan
  Reactie geplaatst op 25/07/18 om 08:55 uur
 • dillianne
  goed lezen
  Reactie geplaatst op 03/07/17 om 12:29 uur
 • Angelique
  Hier
  Reactie geplaatst op 12/05/17 om 23:34 uur

Loopkalender

18
september