Ben jij een effectieve loper?

Wat zijn de overeenkomsten tussen de meest effectieve – dat wil niet zeggen snelste – lopers? Dat blijken er nog best een hoop! Herken je ze bij jezelf?

Iedere hardloper heeft zijn of haar eigen achtergrond, verhaal en motivatie om hard te lopen. Maar wat zijn nu eigenlijk de overeenkomsten tussen de meest effectieve – dat wil niet zeggen snelste – lopers? Dat blijken er nog best een hoop!

De meest effectieve lopers hebben vaak meerdere en zeer gevarieerde doelstellingen. Beginnende lopers stellen zich vaak tot doel om een bepaalde afstand te volbrengen en laten het daar voorlopig bij. Meer ervaren lopers stellen zich als extra doel om een specifieke tijd te lopen. Allemaal doelstellingen die concrete uitkomsten hebben. Je kunt tenslotte exact zeggen of je tien kilometer hebt uitgelopen of onder de 3 uur bent gedoken tijdens een marathon. Het is echter goed om ook doelen te stellen die minder meetbaar zijn: doelen die iets zeggen over de weg richting die wél meetbare doelen. Het hanteren van een gezonde levensstijl, het uitoefenen van verschillende sporten of jezelf verbeteren op het gebied van looptechniek bijvoorbeeld. 

In het verlengde daarvan zal je al snel meer genieten van het hardlopen. In plaats van je alleen maar vast te houden aan concrete doelen, zal je meer genieten van het proces daarnaartoe. Een mislukte wedstrijd of het niet behalen van een gehoopte tijd zal dan niet direct als een mislukking aanvoelen. Je ziet het eerder als een ‘prestatie op weg naar beter’. Mentaal een groot voordeel en het plezier in je trainingen zal daardoor alleen maar toenemen.

Door dat plezier zal de regelmaat in je trainingen toenemen en geef je minder snel op. Ook weer een goede stap in de richting om een effectieve loper te worden. Overigens gaat het belang van regelmaat schuil in veel meer zaken dan alleen het trainen op vaste basis. Het zit hem ook in je levensstijl en voedingsschema. Des te strenger je voor jezelf bent, des te meer je tijdens het hardlopen zult profiteren.

Regelmaat is dus belangrijk, maar daarentegen is het wel weer belangrijk om veel diversiteit in je trainingen aan te brengen. Want ook als je geen voorstander bent van wedstrijden lopen, is het nog steeds goed om op verschillende tempo’s te trainen. Niet alleen omdat je zo de grootste vooruitgang boekt, maar ook omdat je de trainingen daardoor leuker houdt. Verandering van spijs doet eten, zeg maar.

En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk: de meest effectieve lopers waarderen hun rustmomenten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Train niet te intensief of te vaak en luister naar je lichaam. Moe is moe, dus neem gerust wat gas terug als je lichaam daar een keer om vraagt. Je zult zien dat je plezier in het hardlopen dan alleen maar toeneemt.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training