De tijdslurpers

Welke factoren veroorzaken tijdverlies tijdens een wedstrijd?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
De tijdslurpers
Een persoonlijk record is een zwaar bevochten prestatie. Je gaat tot het uiterste. Om dan daarop weer je tijd te verbeteren is nog meer inzet nodig. In die wedstrijden wil je geen tijdsverlies lijden. Let op deze tijdslurpers en zet dat nieuwe pr op de klok.

Jojo tempo
Je loopt en het gaat eigenlijk heel goed. Je calculeert voorzichtig in je hoofd hoe het zit met je tempo op dat moment en de eindtijd. Omdat je je goed voelt besluit je om de snelheid op te voeren. Dat houd je 500 meter goed vol maar dan wordt het zwaarder. Na een kilometer geef je het op. Meestal zakt een hardloper dan onder het tempo waarop hij de versnelling inzette. Dit is een echte slurper, de overschatting in de versnelling. 

Later in de wedstrijd volgen nog een paar pogingen om de snelheid op te voeren om de verloren tijd in te halen. Soms heeft dit succes. Lopers vinden ergens toch de kracht om het ritme hoog te houden. Vaker lopen de pogingen uit op een nog wat lager basistempo.

Doen: Geen jojo tempo. Dat is makkelijk gezegd. Een betere aanpak? De meeste hardlopers lopen met een sporthorloge. Probeer de versnelling klein te houden. Dat betekent in de praktijk vaak maar enkele seconden per kilometer sneller. In de tweede helft van de wedstrijd kun je dan bekijken of je weer een paar seconden sneller kan lopen. 

Vergis je niet,  daarmee maak je grote verschillen. Zelfs al in een 10 kilometer wedstrijd. Een voorbeeld: Wie na een paar kilometer besluit om 5 seconden sneller te lopen en in de laatste 5 kilometer weer 5 seconden per kilometer eraf, maakt een enorme tijdswinst. Probeer je in één keer die 10 seconden per kilometer te pakken, ben je gedoemd om terug te vallen.

Drinkstations
Bij drinkstations slurp je snel wat sportdrank of water naar binnen. Deze punten zijn ook tijdslurpers. Het is niet makkelijk om hard te lopen en te drinken tegelijkertijd. Bekertje pakken, drinken, balans houden, slikken, soms verslikken. Makkelijk aanlopen, drinken aannemen en doorrennen is echt een kunst. Als je door een paar kleine missertjes moet gaan wandelen en drinken, verlies je al snel 10 seconden. 

Doen: Er zit maar één manier op. Ook in je trainingen oefenen hoe je drinkt. Dan kun je ook besluiten om geen bekertjes aan te nemen maar zelf een bidon of een andere houder mee te nemen. Test dit van tevoren en je verliest bij de drinkstations geen kostbare tijd. Niet drinken is bij de langere wedstrijden, voor de meesten vanaf een halve marathon of meer, geen optie. Wie dat weglaat zal dat aan het einde van de wedstrijd merken. Te weinig glycogeen en tekort aan vocht laten zich merken in de prestatie.

Nieuw in de afstand?
Stel je loopt voor het eerst een wedstrijd over 21 kilometer. Daarvoor heb je altijd 5 of 10 kilometer wedstrijden gelopen. Waarschijnlijk bereik je op de 21 niet het tempo dat je had op de 10. In theorie is het gewoon 11 kilometer verder maar in de praktijk levert dat tijdsverlies op. Houd daar rekening mee anders raak je teleurgesteld in de laatste paar kilometers waarin je op je sporthorloge de tijd ziet oplopen. Als dat verschil erg groot wordt zie je het psychologische effect dat hardlopers wel blijven lopen maar ook opgeven in hun hoofd. Dan loopt de tijd nog wat verder op.

Doen: Werk in je trainingen aan de negatieve split. Dan raak je gewend om ook in die zwaardere tweede helft krachtig te blijven lopen. Train 20 tot 30% meer duurkilometers. Dan weet je zeker dat je die nieuwe afstand aankunt.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training