Hardlopen op de atletiekbaan

Hardlopen op de atletiekbaan

Train jij wel eens op de baan? Of heb je wel eens een baanwedstrijd gelopen? Hier vind je een paar redenen om misschien toch eens ‘the Oval Office’ op te zoeken. En een leuke tip om eens een baanwedstrijdje te lopen!

Voor verreweg de meeste hardlopers geldt dat ze nooit op een atletiekbaan lopen. Nou, heel misschien de eerste of laatste paar honderd meter van een wedstrijd die verder op de weg plaatsvindt. We hebben dan ook lang niet allemaal toegang tot een baan om op te trainen en al helemaal geen wedstrijdlicentie om mee te doen aan baanwedstrijden. Maakt dat uit? Wat zijn eigenlijk de voordelen van trainen op de baan? En is een atletiekbaan een snellere ondergrond dan de weg?

Recreant op de atletiekbaan

Ik kan me mijn eerste training op een atletiekbaan nog heel goed herinneren. Toen ik bij de baan aankwam – we hebben hier vlakbij eentje die vrij toegankelijk is voor het publiek – en een paar lopers voorbij zag stuiven, durfde ik bijna niet meer. ‘Hier heb ik, amateur, toch niks te zoeken”, schoot door mijn hoofd. Maar toen ik die aanvankelijke schroom van me had afgezet en de eerste rondjes had gelopen, groeide het vertrouwen. Mijn toenmalige trainer Floris had me twintig vierhonderdjes voorgeschreven, met steeds vierhonderd meter joggen ertussen. Het leek me voor de administratie een stuk prettiger om dat op een afgemeten parcours van 400 meter te doen.

De snelheid leek makkelijker te komen dan op het asfalt waarop ik gewend was te lopen. En die zachtere ondergrond voelde lekker aan, een beetje verend. Nog mooier, aan het eind van de training voelde ik me een hele atleet.

Voordelen van de baan

Is die baan sneller dan de weg? Heel kort door de bocht (geen woordgrap): ja. Het materiaal waarvan vrijwel alle atletiekbanen zijn gemaakt, veert licht, maar is tegelijkertijd hard genoeg om niet in ‘weg te zakken’. Dat geeft al wat extra snelheid. Daarnaast hoef je op een baan natuurlijk geen rekening te houden met losliggende stoeptegels, boomwortels die het asfalt omhoogduwen, stoepranden of stoplichten – en de baan is ook nog eens plat als een pannenkoek. Je kunt dus zonder zorgen voluit gaan. Dat helpt natuurlijk!

Om bovengenoemde redenen heeft het voordelen om af en toe op de baan te trainen. Het is een mooie manier om gefocust aan je snelheid – en daarmee aan je techniek – te werken, ook als je alleen wedstrijden op de weg loopt.

Baanwedstrijd voor iedereen

Deze week doe ik zelf voor het eerst mee aan een wedstrijd op de baan. AV Aalsmeer organiseert iedere tweede woensdag van de maand een baanwedstrijd over 5 kilometer voor lopers van allerlei niveau. Voor vrijwel alle wedstrijden die op de baan worden gelopen, heb je een wedstrijdlicentie van de Atletiekunie nodig, maar voor deze niet. Mocht je in de buurt wonen; leuke gelegenheid! Overigens zijn er in het land meer verenigingen die af en toe op dit soort open baanwedstrijden organiseren. Stuur eens een mailtje naar een club bij jou in de buurt.

Binnenkort lees je op ProRun hoe het was. Ik gebruik deze wedstrijd om mijn Critical Power op te krikken, voordat ik op vermogen ga toe trainen naar de Marathon Rotterdam.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

 • Arnoud

  Ben ik een keer niet op de baan in Aalsmeer loop ik je net mis…
  Wel mijn pr op de halve van Linschoten met 5 minuten verbeterd. Mede geïnspireerd door Klaas Boomsma! Ik ga een keer bij he aankloppen voor m’n eerste marathon in Leiden.

 • Leo

  Ik train wekelijks op de baan en kan dat iedereen aanraden. Voor mij is het ook echt een uitlaatklep, omdat je zo makkelijk snelle intervallen kan lopen.

  Dus leuk artikel, dacht ik. Tot er bij de laatste alinea toch weer stryd/powermeter reclame ingefietst moet worden.

  • Youri

   Leo kun je alsjeblieft for the sake of andere pro run reaguurders stoppen met in ieder reactie over stryd te klagen? Dankjewel 🙂

   • Leo

    @Youri. Kun je ook uitleggen waarom je geen andere mening wilt horen?

    • Youri

     Leo, ik wil best een andere mening horen en daar heb je ook zeker recht op om die te uiten. Maar om dat onder ieder artikel over stryd te doen wordt een beetje vervelend.
     Als je het niet eens bent met de content die geplaatst wordt is het misschien verstandiger om direct contact op te nemen met de redactie hierover.
     Ze staan naar mijn ervaring altijd open voor suggesties.

     • Leo

      Ik denk dat de discussie beter in het openbaar gevoerd kan worden. Dan kan iedereen meedoen.

   • Jan

    Ik ben bang dat meer lezers de reactie van Leo delen, maar Pro Run is nu eenmaal het promotieplatform voor Sportrusten, Mystical Myles, de loopgroep van Klaas Boomsma, en het lopen op vermogen waarbij de Stryd (en vroeger de Milstonepod) verkocht wordt.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training