Een ideale mix voor elke hardloper

De duurloop is de hoeksteen van je training. Maar maak het niet te eenzijdig durf te variëren.

Train je voor een 10 kilometer of voor een halve marathon dan is de duurloop de hoeksteen van je training. Maar maak het niet te eenzijdig en spreek al je krachten aan.

Het aanspreken van al je krachten betekent niet dat je jezelf bij iedere training helemaal stuk loopt. Dat betekent afbraak van jezelf. Het inzetten en gebruiken van al je krachten is goed voor je ontwikkeling. De duurloop spreekt maar een beperkt deel van je fysieke mogelijkheden aan. Spreek ze allemaal aan en je wordt een complete hardloper. Je kunt op je klompen aanvoelen dat je dan ook een snellere loper kunt worden.

Tussen lopers onderling wordt vaak gevraagd naar waar je hebt getraind en hoeveel kilometer. Vraag de volgende keer ook naar de type trainingen die iemand doet in een week. Of de soorten trainingsuren in een langere periode. Zonder in trainersjargon te vervallen een aantal verschillende krachten in je lichaam

Duurvermogen, de hoeksteen
De duurloop, of de lange duurloop, is inderdaad de hoeksteen waarop je bouwt. Wie die kilometers maakt rond de 70% vanaf zijn maximale snelheid, bereikt veel. Als je weinig tijd hebt om te trainen, bezuinig dan niet op dit type training.

Sterke longen
Overweeg bij extra trainingen om te kijken naar het grensgebied tussen aerobe training en anaerobe training. Hiermee stimuleer je je lichaam meer dan bij een duurloop om zuurstof beter te transporteren. Train hiervoor in het gebied tussen de 70 en 90% van je maximale snelheid. Dit is waar intervaltrainingen van 2 minuten en langer zo interessant zijn. Deze sessies leren je ook sneller bewegen. Hier kom je niet aan toe als je alleen maar in het duurloopgebied blijft.

Sprinten, over asfalt vliegen
Af en toe mag je ook de sprinter in jezelf loslaten. 100 meter vinden veel duurlopers té kort. Pak daarom een 200 meter. Als je goed warm bent mag je die echt een paar keer voluit sprinten. Heerlijk gevoel, dat vliegen over het asfalt. Uiteraard is je trainingstijd kort en je herstel tussen de sprints lang, denk aan 2 tot 3 minuten.

Pure kracht
Krachtige hardloper? Ja, dat ben je ook. Dit is de training waarin je weinig loopt maar je versterkt been- en rompspieren. Lopers duiken niet vaak de sportschool in om aan de kilo’s te hangen. Je ziet bij de succesvolle hardlopers dat ze dit wel doen. Vergeet niet als tegenhanger voor dit pure werk om je spieren op lengte te houden. Wij lopers voor de langere afstanden hebben tenslotte die soepele beenspieren nodig om echte topsnelheden te bereiken.

Duurvermogen, sprintcapaciteit, interval, pure kracht; je ziet dat een mix van alle soorten kracht die je in je lichaam hebt, de mooiste opbouw voor je trainingen vormt. De meesten van ons hebben niet zoveel trainingstijd dat we iedere dag gebalanceerd met de verschillende systemen aan de slag kunnen. Je kunt wel met kleine aanpassingen in je bestaande trainingen toch de grote variatie aan kracht toepassen. Gewoon doen, de trainingen worden daar veel interessanter door.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training