Welk trainingsschema is goed voor mij?

“Ach, ik keek wat rond op internet en toen heb ik een schema opgezocht.” Maar is dat dan ook het juiste schema voor jou?

“Ach, ik keek wat rond op internet en toen heb ik een schema opgezocht.” Veel hardlopers pakken links en rechts wat informatie en gaan daar mee trainen. Niet de beste aanpak. Zorg voor het naadloos beste schema dat helemaal bij je past. Deze 6 stappen helpen je daarbij.

Of je nu een beginnend hardloper bent of een ervaren loper met vele honderden kilometers in de benen, je werkt graag met een trainingsschema. Dat is ook heel handig. De meeste schema’s die op internet te vinden zijn, zijn door slimme trainers bedacht. Dat betekent dat ze goed in elkaar zitten. Je kunt makkelijk per week afstrepen wat je al gedaan hebt. Check, gedaan. Vaak heeft een schema een periode tussen de 8 tot 16 weken. Het is heerlijk om te zien als je door het schema vooruitgang boekt. Er is één heel groot probleem. De schema’s die je vindt zijn niet op maat gemaakt. Ze passen net niet helemaal bij jou.

Een schema kan té zwaar zijn. Je houdt het niet vol. Of erger, je loopt jezelf een slag in de rondte en ergens word je ziek of je spieren en banden zijn het er niet mee eens en reageren met een scheurtje. 

Stap 1 Wat is je niveau?
Wat kun je op dit moment? Ben je een ervaren halve marathon specialist of heb je net je eerste 10 kilometer wedstrijd gelopen. Daar zit een groot verschil tussen. Gelukkig bieden veel hardloopsites trainingsschema’s opgedeeld naar 3 niveaus: beginner, gevorderd en zeer ervaren. Pak als beginnend loper niet zomaar een schema voor een zeer ervaren hardloper. De trainingslast is zo zwaar dat je het ook in de eerste weken van het schema niet volhoudt.

Stap 2 Kijk naar je eigen vorm
Ben je jong, super sterk en ambitieus? Of juist het tegenovergestelde. De ambitieuze twintiger gaat anders om met zijn sport dan iemand van 55 jaar. Zelfs topatleten zijn in staat op het hoogste niveau mee te draaien terwijl ze eigenlijk blessuregevoelig zijn. De juiste opbouw en de verhouding tussen training en rust zorgen er voor dat je gezond blijft.

Stap 3 Er komt altijd wat tussen
Heb je het gemerkt in de loop van de jaren in je hardloopcarrière? Bijna altijd gebeurt er iets dat je wekelijkse trainingen onderbreekt. Een kleine verkoudheid, een verhuizing of een berg extra opdrachten bij je werk. Een keertje een training overslaan is oké. Als er echt een week tussenuit gaat, dan moet je toch denken aan het aanpassen van je schema.

Stap 4 Paar weken erbij
Soms kan het helpen om net een paar weken eerder te beginnen met je schema. Start dan niet bijvoorbeeld een schema van 10 weken letterlijk 10 weken voor je wedstrijd maar op 12 weken. Als alles goed gaat ben je twee weken te vroeg in vorm en moet je de taperperiode uitstellen. Meestal is er wel iets en dan heb je 2 weken ruimte om aanpassingen te maken.

Stap 5 Lol
Je mag best vermoeidheid voelen van een training, of van een trainingsweek. Over de hele periode teveel druk werkt niet lekker. Waarschijnlijk ga je dan ergens stoppen met de mooie hardloopsport. Zorg dat je er plezier in houdt. Varieer trainingen. Vraag vrienden om mee te lopen. Steun andere hardlopers. Hoe meer lol hoe beter. Het is tenslotte een mooie periode waarbij je op punt A begint en bij punt B in een betere vorm en met leuke resultaten aankomt. 

Stap 6 Kijk eens voor loopschema’s op de Runlog
ProRun heeft ook loopschema’s voor jou beschikbaar. Ga naar de Runlog en maak een gratis account aan. Dan kun je vervolgens uit diverse loopschema’s kiezen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training