X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 
Training

Loopbeweging van een wereldtopper: analyse

Door
Paul Oude Vrielink
25 mei 2015 09:18
Loopbeweging van een wereldtopper: analyse
Archiefoto
Vorig weekend was er een 5000 meter dames, Diamond League, Shanghai.
De winnares was Ayana Almaz. Ze liep tijdens deze wedstrijd de derde tijd uit de geschiedenis: 14.14.32 (!) Als je de beelden van de wedstrijd bekijkt valt haar mooie looptechniek op.  Het is altijd interessant om dan even te kijken hoe haar techniek eruit ziet. Onderaan dit artikel tref je video van deze wedstrijd aan.

Ik heb enkele screenshots, behorende bij één loopcyclus (landen, steun-, afzet- en zweeffase), uit de video geknipt en hieronder van enkele observaties en commentaar voorzien. De beelden geven interessante aanknopingspunten, ook voor ons gewone stervelingen-lopers. De screenshots horen overigens niet allemaal bij dezelfde bewegingscyclus: ik heb geprobeerd de duidelijkste, meestzeggende beelden te pakken. 


Eerste shot: de zweeffase vlak voor de landing. Ze lijkt op de hak te landen maar dit is (in andere beelden te zien) de middenvoet. Ze landt (correct) iets voor het lichaamszwaartepunt. Ook komt nu in een snelle schaarbeweging het achterste been naar voren.En inderdaad: landing iets voor het lichaamszwaartepunt. Nog niet het volle gewicht op het standbeen, dit komt vlak daarna.  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul  Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

20
mei