Trailrunner versus trashrunner

Trailrunner versus trashrunner

Een paar tips om het voor jezelf en vooral voor je medetrailer wel zo leuk te houden.

Dat trailrunning steeds populairder wordt is een feit. Er worden steeds meer trailruns georganiseerd en vele zijn al ruim voor de datum volledig vol geboekt. In tegenstelling tot veel ‘normale’ wedstrijden zijn organisaties vaak gebonden aan een maximaal deelnemersaantal. Dit heeft als voordeel dat veel trailruns lekker kleinschalig en gemoedelijk zijn en niet van die massale evenementen. 

Onze verantwoordelijkheid?

Maar een maximaal deelnemersaantal is er vaak niet voor niets. Veel trailruns gaan door natuurgebied en om het wild niet te veel te verstoren dienen organisaties aan strenge regels te voldoen, zoals een maximum aantal deelnemers. Maar er is ook een regel, waar wij trailrunners, de verantwoordelijkheid voor dragen. Een regel die in mijn ogen veel te vaak geschonden wordt. Door onwetendheid? Door gemakzucht? Door de macht der gewoonte? Door a-socialiteit? Als wij die verantwoordelijkheid niet dragen, draait de organisatie daar ongewild voor op.

Loeizware gelletjes

Afval op de trail. Ik kan er boeken over schrijven! Het meest voorkomende afval dat ik tijdens trailruns tegen kom zijn de verpakkingen van gelletjes, op een tweede plek gevolgd door de verpakking van reepjes. Al of niet met inhoud, maar meestal zonder. Het is dat ik me vooral erger aan de lege verpakkingen. Volle zijn namelijk meestal ‘verloren goed’ en de trailrunner in kwestie zal pas kilometers verder ontdekken dat zijn broodnodige koolhydraten niet meer op de plek zitten waar ze zo zorgvuldig waren opgeborgen. Maar die lege he… oooeeee. Ik kan me er boos om maken. Je loopt hier geen wegwedstrijd, waar na afloop de gemeentewagens de straten helemaal schoonvegen ?en -spuiten. Je loopt hier midden in de natuur en dat betekent dat die veegwagen hier niet rond rijd. Sterker nog, je bevindt je waarschijnlijk in natuurgebied, waarvoor de organisatie strenge afspraken moet maken om hier gebruik van te kunnen maken. Met andere woorden: het bevuilen van de natuur kan de organisatie zijn vergunning kosten! Dag leuke trailrun waar je zo van genoten hebt. En ik ook. En heel veel andere trailrunners ook.

Met dank aan?

Organisaties willen het natuurlijk niet zo ver laten komen en nemen dan de verantwoordelijkheid van deze trashrunners over. Na afloop van de trailrun zijn het vaak de vrijwilligers die de bewegwijzering weghalen, die ook al het afval van de paden mee kunnen nemen. Niet alleen bezorgt dit de vrijwilliger extra werk en kan dit doorgaan tot in de late, donkere uurtjes, maar hij of zij sjouwt zich ook nog eens een breuk aan het afval wat een collega-trailrunner heeft achtergelaten. En bedankt!
 
Oproep

Is het nou zo moeilijk om je eigen rommel mee uit de natuur te nemen? Je hebt het kilometers lang met je meegezeuld (een gelletje is met zijn 50 gram natuurlijk ook heel zwaar), vervolgens leeggezogen en is de verpakking dan in eens nog zwaarder geworden dat het je echt te veel is om het nog langer te kunnen dragen en dat je het maar op de grond gooit? Of per ongeluk laat vallen? Wat is er mis met je dan even omdraaien (pas op voor lopers achter je!) en het op te rapen en terug te stoppen waar je het vandaan haalde (je zak, of rugzak)? Je wil toch ook geen afval in je eigen tuin terug vinden? Alsjeblieft, houd het voor je mede trailrunner én de organisatie leuk en zorg dat alles wat je meeneemt op de trail ook weer mee terugkomt.

Tips

In het kort een paar tips om het voor jezelf en vooral voor je medetrailer wel zo leuk te houden:

– 1. Alles wat je mee de trail op neemt, neem je ook mee terug. Afval achterlaten is NOT DONE!

– 2. Tegen die vieze plakkerige verpakkingen bestaat een heel goed middel: water en zeep. Vaak te vinden nabij de finish van een trail en anders kun je altijd nog een nat washandje meenemen om na afloop je handen schoon te maken.?

– 3. Zie je iemand zijn gelletje verliezen? Spreek de trailrunner hier dan op aan. Als het een vol gelletje is zal de trailrunner je dankbaar zijn. Is het een lege verpakking, dan mag je hem/haar best even wijzen op het gedrag. Krijg je vervolgens een nare opmerking naar je hoofd? Onthoud het startnummer van deze trashrunner en rapporteer gerust bij de organisatie.?

– 4. Er is niets mis met een helpende hand. Zie je afval op de trails, neem het mee. 

See you at the trails!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training