Welke schoen voor welke trail?

Waar moet je op letten als je trailrunschoenen wilt aanschaffen?

Welke schoen voor welke trail?
Ok, je bent er uit. Na al die kilometers door de bossen, over die heerlijk verende paadjes, of misschien gaf je eerste trailrun de doorslag: je wilt nu echte trailrunschoenen. Maar net als bij de ‘gewone’ wegschoen is de keuze in trailschoenen enorm. Waar moet je op letten als je trailrunschoenen wilt aanschaffen?

De trailschoen
Zo mogelijk is de aanschaf van trailrunschoenen een nog grotere opgave dan van wegschoenen. Dat komt omdat je met meer factoren te maken hebt, die invloed hebben op de keuze van de schoen. Daarnaast kun je de schoenen vaak niet in de natuurlijke habitat testen en is het grotendeels een ‘goed gevoel’ aankoop.

Passen
Als je normale schoenen past bij een hardloopspeciaalzaak, wordt meestal even een filmpje gemaakt van je landing. Zo kan bekeken worden of je een neutrale schoen of bijvoorbeeld wat meer ondersteuning nodig hebt en wordt je loopstijl in beeld gebracht. Heel belangrijk, zeker als je lange afstanden gaan lopen. Out of the blue schoenen via internet kopen klinkt aanlokkelijk en is misschien goedkoper, maar de kans is wel groter dat je uiteindelijk een blessure over houdt omdat je niet de schoenen draagt die bij je passen.

Net als bij wegschoenen kun je bij trailschoenen kiezen uit neutrale of schoenen met ondersteuning, is er een grote diversiteit in de drop (verschil hoogte hak –tenen) en heb je ook nog keuze al dan niet minimalistische schoenen aan te schaffen.

Ondergrond
De meeste trailrunmerken bieden een diversiteit aan trailschoenen. Trek niet meteen de eerste de beste schoen uit het rek. Bepaal eerst waar je de schoen voor wilt gebruiken. In Nederland in de bossen of kies je voor veel mul zand ? In de Ardennen, waar je al wat meer losse stenen en rotsen tegen komt? Of ga je echt de bergen in? Ben je een loper die alleen met mooi weer en een droge ondergrond naar buiten gaat, of kies je juist de meest modderige paden? Je doel bepaalt namelijk wat voor soort zool, dus grip, je nodig hebt.  Ga hierbij uit van de ondergrond waar je het meeste op zult lopen.  
Je kunt aan de zolen vaak al zien waar ze het meest geschikt voor zijn. Bijvoorbeeld: een heel grof profiel met grote noppen en veel ruimte tussen de noppen maakt de schoen geschikt voor natte omstandigheden, zoals obstacleruns, of druilerige Nederlandse weersomstandigheden. Diezelfde noppen bieden je op rotsen echter minder grip en comfort. Daarvoor gebruik je een schoen met een ander profiel en profielgroeven. 

Bovenwerk
Ook de omstandigheden waar je in gaat lopen beïnvloeden je keuze. Klots je regelmatig door het water hartje zomer, dan heb je liever geen schoenen met een bovenwerk van Goretex (GTX) aan de voeten. Het water kan dan niet uit de schoen lopen en dan loop je letterlijk met lood in de schoenen. Daarentegen is GTX een uitkomst als je de winterse omstandigheden wilt trotsteren. GTX houdt spatwater buiten en warmte binnen.
De andere optie van bovenwerk is mesh. In de meeste gevallen maakt dit materiaal de schoenen wat veelzijdiger in gebruik en lichter in gewicht.
Naast het materiaalgebruik is het ook belangrijk om de overgang van zool naar bovenwerk even goed te onderzoeken. Veel schoenen hebben een extra versteviging in de neus, die de tenen beschermt tegen het stoten tegen rotsen of stenen. Nog meer bescherming bieden schoenen die geheel rondom de voet een extra versteviging bieden. Perfect geschikt voor rotsachtige omgevingen en uiteraard de bergen, maar…

Flexibiliteit
… die extra versteviging biedt naast bescherming ook stabiliteit, maar dit komt de flexibiliteit vaak niet ten goede. 
Het is jouw persoonlijke voorkeur of je een stugge schoen of een meer flexibele schoen wilt. Zaken die hierbij jouw keuze kunnen bepalen zijn of je vaak steile klimmen en afdalingen hebt, waarbij steun van de enkel geen overbodige luxe is om zwikken tegen te gaan. Aan de andere kant wil je wellicht ook feeling met de ondergrond houden en een zool die meebeweegt, waardoor een meer flexibele schoen voor de hand ligt.

Tempo
Ook in gewicht zijn trailschoenen erg verschillend. Stugge schoenen en zeker als er GTX in de schoen gebruikt wordt, zijn vaak zwaarder dan de flexibelere schoen. Kies je voor snelheid en een ultralichtgewicht flexibel schoentje om over de trails te vliegen of voor ondersteuning en bescherming tijdens je ontdekkingstocht door onbekende gebieden?
Hoe lichter de schoen, hoe meer je over het algemeen zult inleveren op stabiliteit en ondersteuning.

Testloopjes
Tegenwoordig kun je bij diverse trailruns en evenementen kennis maken met testmodellen van diverse merken. Dit is afhankelijk van de samenwerkende partners van de organisatie van de betreffende trailrun. Ga niet meteen je hele afstand op onbekende schoenen op pad, maar test ze even op het terrein. Zo kun je voor jezelf bepalen wat voor soort trailschoen het beste bij jou past.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training