Welke trail past bij jou?

Welke trail past bij jou?

Er zijn verschillende soorten trailruns. De ondergrond het type paden en/of het hoogteverschil maken het verschil.

Het hele jaar door kun je er op uit trekken om te gaan trailrunnen. Er zijn zoveel redenen om de onverharde paden op te zoeken! Het lopen op onverharde ondergrond is minder belastend dan het lopen op asfalt en past prima in het trainingsprogramma van iedere loper.Of je nu topsporter bent of niet en of je nu een asfaltjunkie bent of een trailaddict. Tel daarbij op dat trailrunning je in de natuur brengt, ver weg van drukte en verkeer (fijnstof): een heerlijke manier om de dag de dag te laten en even tot jezelf te komen.?Trailrunnen biedt voordelen aan lopers van ieder niveau. Daarvoor hoef je echt niet de technische bergpaadjes in Frankrijk op te zoeken. Dat is zo mooi van trailrunnen! Trailrunnen wordt gedefinieerd als het lopen op onverharde paden. Daaronder vallen ook paden van gravel/schelpengruis en brede bospaden. Wat je niveau ook is, er is altijd een trail die bij jouw past.

Je bent: een beginnende loper?

Trails: brede, onverharde paden, gravelpaden

Deze paden zijn qua moeilijkheidsgraad niet lastiger dan verharde wegen, maar verkeer zul je nauwelijks tegen komen en onverharde paden zijn een verademing voor de gewrichten. Het lopen op een onverharde ondergrond zorgt voor ontlasting voor de gewrichten, in tegenstelling tot het lopen op bijvoorbeeld asfalt. Daarnaast is het verkennen van nieuwe routes dé manier om verveling tegen te gaan. Iedere keer hetzelfde rondje lopen kan tegen gaan staan. Hardlopen wordt zo meer een avontuur.

Training: ga voor een run van 20-30 minuten en wissel wandelen met hardlopen af. Laat de tijd los en ervaar wat een wisselende ondergrond doet met je tempo. Misschien wordt je gedwongen te wandelen (heuvelop), terwijl je op dat moment liever wilt rennen. Laat het los en ervaar. Over een tijdje kun je die heuvel ook rennend op.

Je bent: een hardloper die snel geblesseerd is.?

Trails: zachte ondergrond, zoals gras, zachte bosgrond, houtsnippers of voor wie het gewend is: technische trails met wortels 

Als je gewrichten het lopen op verharde ondergrond niet aan kunnen, of je bent herstellende van een blessure, dan kun  je goed uit de voeten op zachte ondergronden. De kans dat je een (nieuwe) blessure oploopt of je blessure verergert is een stuk kleiner. Ben je een baanloper? Zoek dan het gras binnen (of buiten) de baan op.

Over het algemeen is de impact op je hele fysieke gestel bij een hoger tempo groter, dan bij een laag tempo. Ben je geneigd om snel te hard te gaan, kies dan voor trails die net wat technischer zijn zodat je gedwongen wordt om je tempo te laten zakken. Denk hierbij aan heuvels, trails met wortels en rotsen, etc. Als je dit aankunt, zie deze trainingen dan als preventie. Technische trails spreken namelijk veel verschillende spieren aan, veel meer dan recht toe recht aan lopen op verharde ondergrond. Hierdoor bouw je meer kracht (onder andere je core) en balans op, wat je kan helpen blessures te voorkomen.?Overigens: ga, als je geblesseerd bent de belasting pas weer opvoeren in overleg met je fysiotherapeut of arts.

Training: start met een korte run van 15-20 minuten om te zien of reactie van je blessure uitblijft. Steile stukken kun je wandelen. Dit verlengt je trainingsduur, terwijl je wel effectief je uithoudingsvermogen en spierkracht traint.

Je bent: een loopbandaddict

Trails: ieder onverhard pad in je directe omgeving van je werk of huis, liefst vlak, niet technisch en modderig. Gravel, grind of schelpenpaden zijn ideaal.

Lopen op een loopband heeft voor veel lopers voordelen: je hebt geen last van kou of slecht weer en is makkelijk in je drukke programma in te passen en te combineren met een andere workout (groepslessen of krachttraining in je sportschool). Daarnaast hoef je niet door de drukte van de stad te rennen of op te letten waar je je voeten zet. Aan de andere kant ontneemt het je de mogelijkheid om van het buitenzijn in de natuur te genieten: de frisse lucht, geen verkeer en drukte om je heen, absolute rust.?Een studie in de British Journal of Sports Medicine wijst uit dat mensen die zich regelmatig in stedelijke groen begeven, minder stress en frustraties en meer rust ervaren dan stadsmensen die de natuur links laten liggen. Heb je de mogelijkheid om buiten de stad de natuur in te gaan? Zeker doen!

Training: kies voor tijd in plaats van afstand. Trails kunnen je tempo drukken en als je je richt op snelheid kan dat frustreren. Niet de bedoeling als je juist wat rust in je hoofd kunt gebruiken.

Je bent: een road racer

Trail: niet-technische ondergrond met uitdagingen van klimmen en dalen

De aard van trails (klimmen, dalen, gevarieerd terrein) dwingen je om je snelheid aan te passen aan je omgeving. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk een interval training loopt zonder dat je op je rondes, tijden en afstanden hoeft te letten. Daarnaast biedt de zachtere ondergrond verlichting voor lopers die op verharde ondergrond pijntjes kunnen ervaren of tegen een overbelasting aanlopen.

Training: speel met je omgeving, zoals je van fartlek gewend bent. Ren hard de heuvel op, herstel op je weg naar beneden. Als je gewend bent tempoblokken te lopen, probeer dit dan ook eens op de trails. Kun jij het tempo dat je op de weg loopt ook op de trails vasthouden?

Je bent: een ervaren trailrunner

Trails: alles waar je hartje sneller van gaat kloppen, ontdek trails die je nog niet kent, daag je zelf uit op technische routes, loop een trail van A naar B

Ook al ben je een ervaren trailrunner, trailrunning zal nooit vervelen. Ga op zoek naar nieuwe trails door eens in een onbekend gebied te gaan lopen, spreek af met mede trailers ergens in het land, ga op trailrunvakantie. Het zoeken van uitdaging zal je alleen maar meer stimuleren en je liefde voor trailrunnen vergroten. Want steeds weer doe je nieuwe ontdekkingen. Niet alleen over het gebied waar je loopt, maar ook over jezelf.

Maar hoe dan? Pak ouderwets een kaart en stippel een route uit, of surf op internet naar wandel- of trailroutes in mooie natuurgebieden  voor die mooie (ultra)trail in het buitenland, etc.

Training: kies een doel dat bij je past en train daar gedegen naar toe, waarbij je de trails in je omgeving als training gebruikt.

Tot slot: Zoek je een mooie ontspannen trail door mooie natuurgebieden doe dan eens mee de volgende twee trails:

22 september Smokkelaarstrail

See you at the trails!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training