Zo kom je de zware slotkilometers door

Niet alleen de eerste, maar zeker ook de laatste kilometers zijn zwaar. Hoe kom je die door?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Zo kom je de zware slotkilometers door
Vaak wordt gezegd dat de eerste kilometers van een training of wedstrijd de zwaarste zijn. Je bent dan nog niet opgewarmd, je spieren moeten soepel worden, de endorfine is nog niet vrijgekomen en ga zo maar door. Toch zijn ook de slotkilometers erg pittig. En als je het mij vraagt, nog veel zwaarder. Hoe kom je die dan door?

Zeker bij een langere duurloop – of wedstrijd – zit het venijn hem doorgaans in de staart. Je bent dan al ruim een uur, of zelfs een paar uur, aan het hardlopen en je lichaam begint te smeken om rust. Hopelijk heb je in de kilometers voorafgaand aan het slotstuk voldoende gedronken, zodat je niet al te laag in je energie zit. Anders kunnen die laatste kilometers een regelrechte hel worden. Het is in ieder geval noodzaak om jezelf niet gek te maken met gedachtes als ‘het is nog ver’ of ‘ik ben al zo lang onderweg maar er komt geen eind aan’. Probeer jezelf positief toe te spreken. De laatste kilometers kunnen mentaal namelijk wel eens zwaarder zijn dan lichamelijk. 

Gedurende de laatste kilometers heeft het geen zin meer om gelletjes, sportdrank of andere suikers tot je te nemen. Het lichaam heeft geen tijd meer om die suikers om te zetten in bruikbare energie. Als je dorst hebt, is het dus voldoende om water te drinken. Probeer jezelf op te zwepen door van punt naar punt te rennen. Want eerlijk is eerlijk: het klinkt eenvoudiger om drie keer één kilometer te rennen dan één keer drie kilometer. Maak gebruik van dat psychologische voordeel.

Tijdens een wedstrijd zou het zomaar kunnen dat je wordt ingehaald door een andere loper. Probeer dan aan te haken. Het feit dat je achter iemand loopt waarvan je niet wilt verliezen, kan je een enorme boost geven. Je zult er alles aan doen om niet te hoeven lossen. Als je na een tijdje toch moet afhaken, kun je misschien weer aanpikken bij de volgende loper die jou inhaalt. Al snel ben je ongemerkt een stuk dichter in de buurt van de finish.

Probeer hoe dan ook op je looptechniek en -houding te letten. Hoe zwaarder je het hebt, hoe lastiger dat wordt. Maar dat maakt een goede houding niet minder cruciaal. Probeer je pasfrequentie zo hoog mogelijk te houden. Want, hoe soepeler je loopt, des te efficiënter je bent. En des te meer energie je bespaart. Kun je die nog gebruiken voor een mooie eindsprint!
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Training