4 fouten die elke loper zou moeten maken

4 fouten die elke loper zou moeten maken

Welke fout heb jij weleens gemaakt?

Herplaatst: oktober 2021
Als je begint met lopen, wil je alles perfect doen. Je verdiept je op het internet, leest blogs en tijdschriften, om je kennis te vergroten en vraagt rond voor tips. Je wilt straks namelijk niet opeens met een blessure op de bank liggen. Maar als een beginnende loper zijn er eigenlijk een paar fouten die ik iedere loper gun.
Al is het alleen om te leren hoe je lichaam in elkaar steekt en wat je de volgende keer beter kan doen.
Dit betekent niet dat je nu expres een blaar moet oplopen of te veel moet gaan trainen zodat je een blessure krijgt.
In plaats daarvan kan je als je een van de volgende fouten maakt, het zien als een levensles, waardoor je uiteindelijk een betere loper wordt.
Fout: Het te veel of te weinig eten voor je gaat lopen.
Voeding en fitness gaan hand in hand, maar het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden. Steken in je zij of misselijk zijn omdat je te veel hebt gegeten of niet lang genoeg hebt gewacht. Of dat je vergeten bent te eten en duizelig wordt van de honger.
Les: Timing is alles.
Als je eenmaal een keer deze fout hebt gemaakt, zal je het niet snel nog een keer maken. Door deze fout leer je je lichaam kennen en weet je wat wel en niet werkt voordat je gaat lopen. Het kost misschien wat aanpassingen hier en daar om precies te weten wat voor jou werkt, maar zodra je dat weet, zal je dat nooit vergeten.
Fout: Het dragen van de verkeerde kleding.
Letterlijk elke loper heeft de pijn van blaren en schuren doorstaan. Of het nu een slecht paar passende schoenen, goedkope sokken of een te korte broek met de verkeerde pasvorm en het verkeerde materiaal is, we hebben het allemaal meegemaakt.
Les: Sommige dingen kun je beter overlaten aan de experts. 
Het is misschien makkelijker om online een paar schoenen te bestellen of goedkope sportkleding aan te schaffen, maar zodra je gaat lopen, zal je er spijt van krijgen. Je leert de waarde van de juiste kledingstof en de perfecte hardloopschoen waarmee je uren kan lopen. Daarnaast herken je welke plekken voor jou gevoelig zijn voor schuurplekken of blaren en kan je daar de juiste spullen voor aanschaffen. Het kost misschien een paar extra centjes, maar dan weet je ook dat je echt iets hebt!
Fout: Geen rustdagen nemen.
Als je in de flow zit, kan het moeilijk zijn om te stoppen. Je wilt zo door blijven gaan en het is gewoon heerlijk om te blijven lopen, dus waarom zou je vrijwillig een pauze nemen of een andere pittige sport beoefenen? Oh ja, omdat je dadelijk misschien een blessure oploopt en een hele lange tijd niet mag lopen.
Les: Minder is meer.
Een pijnlijke blessure is alles wat nodig is om deze harde les te leren. Het is cruciaal om rustdagen te nemen, maar daarnaast ook wat yoga of krachttraining te doen om je spieren sterk, flexibel en vrij van blessures te houden.
Fout: Te snel starten bij een wedstrijd.
Het kan zo spannend zijn om een race te lopen, vooral als het je eerste wedstrijd is. De energie van de menigte, de opwinding van zo’n groot evenement en de zenuwen die door je lijf gieren. Je wilt rennen en voelt alsof je meegetrokken wordt door de andere deelnemers, maar voordat je het weet, ben je halverwege helemaal bek af en kom je niet meer vooruit.
Les: Een langzame start met een stabiel tempo.
Je bent als een dieselmotor die langzaam moet opstarten, misschien ben je in het begin langzamer, maar je weet dat je uiteindelijk die andere lopers inhaalt en met een verbeterde pr over de finish komt. Je hebt deze fout namelijk al gemaakt en wilt de finish halen zonder dat er een EHBO’er aan te pas komt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 reacties

 • anke peterson

  Ik loop al 32 jaar hard en alle genoemde punten zijn erg herkenbaar! Heel fijn te lezen.

 • Berra

  Ja ik begin ook heel snel bij lange afstanden

 • Felicien Stavleu

  Ik loop al heel wat jaren en nog nooit een blessure gehad en heb altijd geluisterd en luister nog naar mijn lijf, zoals ook vorige week.
  Ik voelde een lichte irritatie in mijn kuit en ben gelijk gestopt en in een rustig wandeltempo naar huis gelopen, staat wel niet zo stoer op Strava, maar heeft er wel voor gezorgd dat ik nu gewoon weer kan hardlopen.
  Mijn punt is ook dat men tegenwoordig laat (ver)leiden tot allerlei uitdagingen op Strava of noem maar op.
  Weet wat je kan en wat je lijf aankan.
  Train met verstand en niet wat de omgeving van je verwacht.

 • Karin Verheijden

  Ja allemaal gemaakt en sommige fouten maak ik nog steeds: te snel van start gaan en (te) weinig rust nemen. Maar het plezier in hardlopen is er niet minder om gelukkig.

 • Egon

  Aan alle bovenstaande beschreven stenen heb ik mij (meerdere keren) gestoten. Ik denk ook dat elke hardloper dit in zijn (hard)loopbaan door moet maken. Een hardloper is over het algemeen behoorlijk eigenwijs en zal die dingen niet zomaar van een ander aannemen 🙂

 • Roland

  Duurloop 20-30 km kan ook prima op een nuchtere maag. Ook dat is te trainen.

  • Jeannette

   Ja, ik loop altijd op een nuchtere maag

 • Peter

  Om een snelle tijd te lopen moet je ook snel starten, je moet er wel op trainen, inlopen, warming up etc.

  • J.Vissers

   Het gaat om “beginners” die dus nog nul ervaring hebben op gedaan.
   Tussen snel starten en “te” snel starten zit ook nog een enorm verschil, je loopt nl meteen de verzuring in welke de gehele wedstrijd zal achtervolgen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer