Conny Terwal en Giel Bouten zijn de eersten voor de gouden medaille: marathon in 12 provincies

Conny Terwal en Giel Bouten zijn de eersten voor de gouden medaille: marathon in 12 provincies

In een zandbak voor paarden gebeurde vandaag iets bijzonders: Conny en Giel verdienen als eerste de gouden Twaalf Provincies Medaille.

In een zandbak van Manege Gaasterland waar normaal paarden doorheen lopen, werd geschiedenis geschreven.

1 januari 2023 begonnen we op ProRun met de 12-provincie-uitdaging. Loop in elke provincie een halve of hele marathon en je hebt recht op een medaille: een zilveren voor 12 halve marathons en een gouden medaille voor 12 hele marathons.

Eind mei had Patrick als eerste loper in alle provincies een halve marathon gelopen, bij de Gaasterlandtrail vandaag (28 oktober) liepen Conny Terwal en Giel Bouten hun 12de hele marathon, verspreid over alle provincies. Ze zijn de allereersten die de schitterende gouden medaille van de 12 provincies om hun nek gehangen kregen. Als bonus zat er voor het duo ook een gouden beker bij.

Conny en Giel glunderden van oor tot oor.

‘We hebben er hard voor gewerkt,’ lacht Conny.

Een schitterende route met start en finish bij Manege Gaasterland in Harich. Evenementen met inschrijving en een openbare uitslag doen mee. Een evenement langer dan 42,2 kilometer kan ook ingevuld worden. De laatste in de reeks was een bijzonder mooie trail door Friesland, bos, weilanden, de dijk langs het IJsselmeer en weer terug in het bos: afwisselend en prachtig.

Hoe kwamen jullie erbij om de 12 provincies al binnen tien maanden te lopen? Je had er ook 12 jaar de tijd voor kunnen nemen.

‘We waren al van plan om dit jaar iedere maand een marathon te lopen,’ antwoordt Giel, ‘dus toen dit voorbij kwam, zijn we gaan puzzelen of het te combineren was. In de podcast hoorde ik eind mei dat de eerste loper 12 halve marathons gelopen had. Toen hoorde ik dat de loper met vijf hele marathons, eerste stond in het marathonklassement. Dat ben ik, dacht ik toen.’

Vanaf dat moment hielden Giel en Conny de ranking bij van andere lopers, ze hadden er een doel bij: als eerste van Nederland de gouden medaille bemachtigen. Er zaten loodzware marathons tussen in Almere (7 rondjes van 5,7 kilometer), Amersfoort (heet), Oss (bloedheet), Wahlwiller (wijn bij de drankposten).

Om samen de 12de marathon te lopen in Friesland, moest Giel nog een stunt uithalen. Conny liep 8 juli in Overijssel haar marathon, maar die moest Giel missen. Om Overijssel toch af te vinken, liep Giel op 14 oktober in Rossum de Landgoed Twente Marathon. Een dag later liep het duo de marathon van Amsterdam. Na Amsterdam twee weken rust en nu Friesland.

De Twaalf Provincies: een mooie uitdaging en een leuke prikkel om eens ergens anders te lopen

Mark Breed en Jannet Vermeulen – Stulen liepen er ook. Voor hen was alweer de negende provincie dit jaar: ook Mark en Jannet willen de uitdaging niet uitsmeren over een paar jaar, maar alle provincies nog dit jaar halen.

141 lopers zijn bezig met hun 12 provincies (bij de halve marathon zijn dat er 293): het is een leuke aanmoediging om in Nederland op zoek te gaan naar mooie plekken en minder bekende marathons.

De komende jaren komen er honderden lopers bij die de medaille van de twaalf provincies kunnen toevoegen aan hun verzameling. Patrick Overkempe is voor altijd de eerste met de zilveren medaille en Conny Terwal en Giel Bouten zijn de eersten met de gouden medaille.

Nu lekker uitrusten zeker?

‘Nee,’ lachen Conny en Giel, ‘want we willen ook nog alle 12 maanden een marathon lopen. Dus in november ook nog een marathon en in december afsluiten in Valencia.’

Wat is lopen toch een heerlijke sport en wat zijn er veel manieren om de loophonger te stillen.

Conny en Giel: van harte!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 • Paul

  Het zou leuk zijn als iets dergelijks ook voor wandelaars zou zijn. En dan bij door KWBN erkende tochten.

 • Maurice

  Is het een optie om een bronzen Twaalf provincies medaille voor kwartmarathons / 10km in te voeren?

  • Koen de Jong

   We gaan overleggen op het clubhuis Maurice, leuk idee.

 • Jolanda

  Leuke uitdaging! Ik heb ik 2021 (omdat het zo’n saai COVID jaar was) 12 halve marathons in 12 maanden in 12 provincies gerend. Telt dat dan ook?

  • Koen de Jong

   Helaas Jolanda, voor de medaille tellen enkel de halve marathons ná 2 januari 2023

 • Laus

  Is er een overzicht van alle marathons per provincie?

  • Koen de Jong

   Nog niet Laus, gaan we maken.

 • Jannet Vermeulen-Stulen

  Van harte gefeliciteerd Conny en Giel. Zo leuk om er gisteren bij te zijn. En inderdaad: wat hadden we een loodzware start bij de Mollenmarathon in januari met ongekend hondenweer.

  • Koen de Jong

   Leuk om je te ontmoeten Jannet, geniet van de Druid’s Challenge Ultra op 10 november. En daarna de resterende marathons.

 • Gerardvanveldhoven

  Mooi dat ze dit voor elkaar kregen.
  Met veel GVAC loopmaatjes elke week weer trainen.
  Blijven genieten en luister naar je lijf🤔

 • Annemiek

  Super !!!! Prestatie, Conny & Giel gefeliciteerd met het behalen van de 1e plaats 👌

 • Anoniem

  Huh, marathon van Amersfoort? In 2023? Dat zou dit jaar geen hele zijn en vanwege de hitte was er besloten om de halve om te zetten naar 10km. Klopt het allemaal wel?

  • Koen de Jong

   Ja, 10 juni is er een marathon gelopen. Met tijdswaarneming en een medaille bij de finish.

   • Anoniem

    Ik zie het. Een trainingsmarathon. Excuses voor de verwarring.

 • Karin Verheijden

  Top gedaan Conny en Giel

  • Koen de Jong

   Jij kent ook iedereen…😉

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer