De fijnste podcasts

De fijnste podcasts

Maak een hardlooptraining leuker met een podcast. Hedwig deelt haar 12 favorieten.

Mijn wedstrijden zijn opgedroogd. Er zijn geen evenementen waaraan ik op korte termijn deelneem. Na drie marathons gelopen te hebben in vijf weken, vind ik dat ook prima.
Alleen ‘de 60 van Texel’ staat nog op het programma, maar het is de vraag of die door zal gaan. Bovendien vindt deze ultramarathon pas plaats in maart, kortom; ik heb even geen race om naar uit te kijken.

Hoewel ik eigenlijk nooit motivatie hoef te zoeken om te gaan lopen, hoor ik regelmatig dat dat niet voor iedereen zo is. Hardlopers blijken het vaak stimulerend te vinden om te trainen voor een specifiek doel, bij voorkeur niet virtueel. Dat is nu een stuk lastiger, zonder evenementen. We missen elkaar, de sfeer rondom wedstrijden en het er naartoe leven massaal. Ik wist zelf de moraal ondanks de coronamaatregelen maandenlang hoog te houden, toch heb ik inmiddels soms ook een verwende bui waarin ik terugverlang naar hoe het was. Hartstikke leuk, de alternatieven die wereldwijd georganiseerd worden, en ik draag ook graag financieel een steentje bij zodat de organiserende partijen kunnen blijven bestaan, maar niets kan op tegen een echte wedstrijd waarin we met zijn allen adrenaline staan op te bouwen in goedgevulde startvakken.

Voorlopig moet daarom, als je het van nature wat minder hebt, stimulering gezocht worden in andere zaken. Er zijn in mijn ogen vele manieren om het hardlopen op te leuken zodat het makkelijker is gemotiveerd te worden en te blijven. Je kan bijvoorbeeld afspreken met een ander, een doel stellen dat je ‘post-corona’ verder zal helpen (bijvoorbeeld nu veel sneller worden op de 10 km zodat je straks profiteert bij andere afstanden) of beginnen te lopen met een schema zodat je meer routine en houvast krijgt. Ook kan je misschien overwegen eens heel anders te trainen, bijvoorbeeld op hartslag of met een Stryd; gewoon om te ervaren wat dat je brengt.

Een relatief eenvoudige, maar wat mij betreft fantastische ‘opleuker’ is het luisteren naar podcasts. Ik kijk altijd weer enorm uit naar een nieuwe aflevering van mijn favorieten! Zodra er een verse verschijnt, bedenk ik bij welk loopje op mijn schema ik kan gaan luisteren. Met een goede podcast in je oren, vliegen de kilometers vaak ongemerkt voorbij. Mijn smaak en interesses liggen vooral in de hoek van…. hardlopen (heel verrassend) en true crime, maar ik heb ook een paar ‘algemene toppers’ op mijn lijst.

Hierbij in willekeurige volgorde mijn aanraders. Probeer ze eens, ik vind ze stuk voor stuk geweldig!

 1. LOOPPRAAT
 2. De Volksjury
 3. De brand in het landhuis
 4. Crime Junkie
 5. The other Latif
 6. The running Crew
 7. Rich Roll (en dan in het speciaal de aflevering met Davis Goggins)
 8. El Tarangu
 9. De Pacer
 10. Man man man de podcast
 11. BOB
 12. Ik ken iemand die

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 reacties

 • Sonja Schaart

  Een motiverend verhaal Hedwig, waar menigeen iets aan zal hebben in deze roerige tijd. We moeten er iets van maken en volgens mij lukt dat jou prima!
  Hopelijk gaan we langzaam weer de goede kant op. X

  • Hedwig

   Dank, en ik kreeg n.a.v. dit blog nog een aantal tips van lezers over andere podcasts die de moeite waard zijn, die ga ik nu dus ook luisteren 🙂

 • Claudia

  Texel is in maart.. 28ste 😎

  • Hedwig

   Ha ha! Tx claudia!! Dan kan ik dat op tijd corrigeren zodat ik niet op de verkeerde datum paraat ben 😱🙈🤣🤣

 • RunHanRun.nl

  Volgens mij mis ik toch nog een goede podcast: Susie Q&A.
  Erg vrolijk en goede gasten!

  • Hedwig

   Hey Han! Klopt! Hoe kan ik Olivier en Susan vergeten?! Goed dat je hun podcast nog even noemt!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer