Dit dus: authenticiteit

Dit dus: authenticiteit

Juist de hang naar echtheid produceert kunstmatigheid. Hardloper Gerben onderzoekt zijn eigen authenticiteit als hardloper. Hoe authentiek ben jij?

Ik wil het eens hebben over authenticiteit. Ben jij dat als hardloper: authentiek?

Ik had net een heerlijke duurloop over de Utrechtse Heuvelrug gedaan, samen met een goede vriendin. Ik voelde me opgewekt en had behoefte aan wat leesvoer. Even later stond ik voor het tijdschriftenrek in de boekhandel. Mijn ogen werden getrokken naar de hardloopmagazines. Maar nee, ik ken die bladen inmiddels wel.

Ik kocht een magazine over filosofie en las al snel een artikel over authentiek zijn. Ik hecht veel waarde aan authenticiteit. Ik probeer het zelf te zijn, ook al ontkom ik er niet aan vaak te mislukken.

Dan doe ik weer wat anderen doen of, vaker nog, wat anderen verwachten. Onze levens zitten zo bomvol met dingen doen omdat ze van ons verwacht worden.

Gelukkig geef ik die ideeën steeds vaker een keiharde middelvinger (ook al ontkom je niet aan enkele noodzakelijke dingen).

Echter, waarom moet ik doen wat anderen ook doen?

Daarom heb ik bijvoorbeeld ook een boek geschreven met de titel Ga niet hardlopen, vol met positieve verhalen, maar ook lessen waarvan ik zeker weet dat heel veel hardlopers, die graag succesvol zouden willen hardlopen, die niet willen horen.

Ik schrijf niet graag over wat iedereen wil horen. Daarom schreef ik een boek wat je dus vooral niet moet kopen, omdat het je wel eens zou kunnen ontmoedigen om te gaan hardlopen (al kan ik dat niet beloven).

Daarom kocht ik dus ook geen running magazine. Ze laten me niet meer verrassen. Ze houden me op de gebaande paden. Daarentegen rekende ik een tijdschrift vol filosofische gedachten af aan de kassa. Ik deel je een gedachte, over authenticiteit dus:

“Juist de hang naar echtheid produceert kunstmatigheid. Zodra je de vraag stelt of je wel echt bent wie je bent, ben je al niet meer echt.”

Maak dus niet de keuze om voor jezelf te kiezen en anders dan de meute te zijn, maar wees gewoon jezelf. Kies niet voor jezelf, maar wees jezelf. Kies niet dwars, maar wees dwars. Dus om de knuppel maar eens in het hoenderhok te gooien:

“Stop eens met gelletjes eten. Kap eens een maand met je sporthorloge gebruiken. Ga eens echt en structureel aan krachttraining doen. Maak eens gebruik van een coach in plaats van de adviezen van honderden hardlopers op te volgen als je weer eens geblesseerd bent. Want geef toe, wanneer heb je voor het laatst nou echt oprecht in jezelf geïnvesteerd?”

Was getekend in mijn boek Ga niet hardlopen.

Of ben je dan je authentieke zelf niet meer als je dit doet?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

 • Marjolein

  Waarom zou authenticiteit een algemene waarde voor iedereen zijn? Ik ben van mening dat je oerinstinct uitgaat naar ‘overleven’. Als je sterk genoeg bent om dit alleen te doen kun je veinzen dat je authentiek bent of wilt zijn zodanig dat je precies doet wat jij wilt zonder rekening te houden met wie dan ook. Of belangrijk te vinden wat een ander zegt. Wie heeft de arrogantie om te zeggen; ik doe wat ik wil, dikke middelvinger naar iedereen die het anders vindt. Misschien zit er wel iets van waarheid in de mening van die ander. Daarbij ben je ook gevormd door alle jaren dat je al leeft en alle mensen die je ontmoet hebt en die wel of niets iets met je gedaan hebben. Is dat authentiek? Ook. Maar betekent ook dat je voortdurend verandert in degene die je meent te zijn. Als je beter kunt overleven door je aan te passen aan de groep waarin je op dat moment leeft heeft dat niets te maken met het feit dat je niet authentiek zou zijn. Authentiek klinkt in dit stukje ook een beetje egocentrisch terwijl er een hele wereld om je heen leeft die je misschien een beetje beter kunt maken door een helpende hand uit te steken. Ook tijdens of rondom het hardlopen. Prima om ‘jezelf’ te zijn. Maar je bent niet één iemand. De complexiteit van de wereld om je heen, je eigen gemoedstoestand, je gezondheid en nog veel meer bepalen wat je op welk moment bepaalt.

  • Martijn

   Leuk stuk en mooie reacties, authentiek moet je niet ‘willen’ zijn. Doen wat je zelf wil lees ik niet als een oproep om je egocentrisch te gedragen. Het gaat er in deze context om of je je eigen koers kiest. Maar, zijn er nog wel ‘eigen koersen’ of is alles al wel eens eerder door een ander gedaan? En wat als jij nou precies wil wat de massa doet? Is het eigenlijk erg als je niet authentiek bent? …Ik krijg opeens behoefte aan een filosofie magazine 😉

  • Jos

   Top reactie Marjolein,
   Als je je lekker in de kudde voelt, is dat net zo goed als authentiek zijn.

 • Karin Verheijden

  Oké maar helemaal geen boek nodig dus. Gewoon doen wat goed voelt en soms combineren van artikelen die je leest en verhalen die je hoort en daar jouw dingen uit halen.

 • RunHanRun.nl

  Tja. Diegenen die mij kennen weten het wel.
  Ik ben wie ik ben, ik doe wat ik doe, en als je dat niet bevalt, is het jouw probleem (niet die van mij).

  Zo simpel is het toch?

  Wat het lopen betreft, daar luister ik naar adviezen van anderen, daarover lees ik tips van kenners, en kijk ik Shoe- en YouTubers voor inspiratie, motivatie en ideeën. Om daarna lekker zelf te bepalen wat ik doe.
  Als ik denk dat ik het kan, dan probeer ik het gewoon, dan doe ik dat. Wanneer het mij slimmer lijkt om het niet te doen, nou, dan doe ik het mooi niet.

  Bevalt me goed.

  Maak er een mooie dag van!
  Han

 • Jurbo

  Eens. Authenticiteit doe je gewoon en anders is het er niet. Dus dwarsdoeners, onafhankelijken en nerds zijn het echt. De rest is nep, want kuddevolk dat authenticiteit omarmt omdat het in de mode is en het als een kunstje ziet. Dan ben je er dus alleen maar verder vanaf. Dus doe gewoon wat je zelf wilt, ongeacht reacties of verwachtingen uit de omgeving.

  • RunHanRun.nl

   Precies!
   Anders gezegd, heb lak aan wat anderen denken of vinden van jou.
   Zo heeft ‘schaamte’ ook geen enkel nut – B Who U R.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer