Een nieuw doel: 100 kilometer

Foto: Janneke Poort

Een nieuw doel: 100 kilometer

Hedwig voelt zich als de hoofdpersoon uit Groundhog Day en besluit een nieuw hardloopdoel te stellen.

Met alle macht heb ik me ertegen verzet, vooral omdat ik vind dat ik een bevoorrecht mens ben en je daarom sowieso niet snel mag zeuren.
Vanaf het begin van de pandemie probeerde ik positief te blijven en te kijken naar wat allemaal mogelijk bleef. Er waren periodes dat ik oprecht ook voordelen zag van de nieuwe situatie waarin we beland waren en als anderen er moeite mee hadden, probeerde ik ze daarop te wijzen, hopend dat ook zij weer wat optimistischer zouden worden.

Ik ben van nature een optimist, maar heb wel aanleg tot doemdenken.

Afgelopen week overviel me helaas dan toch de wanhoop. De uitzichtloosheid van het hele corona-gebeuren vloog me plotseling aan. Ik schaamde me ervoor want nee, ik ben geen slachtoffer van de kinderopvangtoeslag affaire, ik heb niemand verloren aan Covid-19 en alhoewel we niet weten wat de toekomst brengt: we lijken, als dit voorbij is, ons inkomen niet kwijt te zijn.
En toch voelde ik me down. Ik miste allerlei triviale dingen en ik was Groundhog Day zat. Voor wie de film niet kent: hierin beleeft de hoofdpersoon telkens opnieuw dezelfde dag. Dat omschrijft mijn huidige leven redelijk perfect.

Op Blue Monday was een bekende van mij te gast bij de 5 Uur Show. Zij maakt een podcast over depressie (Donkergrijze Cellen) en vertelde in de Show hoe zij overeind bleef tijdens haar donkerste dagen. Ik kijk nooit naar dit programma, maar ik ben fan van mijn bekende, dus schakelde ik tijdens mijn training op de loopband naar de zender. Het was een onverwacht vrolijk gesprek waarin ze veel zinnige dingen zei, maar het meest bleef hangen dat mensen die in een depressie verkeren, een doel nodig hebben om ze te helpen er weer uit te komen. Nou wil ik mijn gemoedstoestand geen depressie noemen, maar ik kan wel wat handvatten gebruiken om me beter te voelen.

Ik ben van nature een optimist, maar heb wel aanleg tot doemdenken. Het is voor mij een absolute lifesaver geweest dat mijn man mijn leven op een goede dag binnenstapte. Zonder hem en zijn opgeruimde, zonnige karakter had mijn bestaan er, vrees ik, heel anders uit gezien. Het klinkt pathetisch, maar ik vind dat ik met hem naast me een evenwichtig persoon ben geworden. Dat ik door zijn komst in mijn leven en de gevolgen daarvan mezelf ook tijdelijk kwijtraakte is dus best ironisch. Ik schreef ‘Ik haat hardlopen’ over die periode.
Waarom ik dat nu aanhaal? Omdat ik me afgelopen week weer voelde zoals tijdens het begin van het boek; ik voelde me betekenisloos.

Omdat ik niet meer terug wil naar mijn oude frustraties, luisterde ik naar wat mijn bekende tipte op t.v. en besloot ik een doel te stellen. Ik wikte en woog, liet mijn fantasie de vrije loop…

Wat ik altijd blijf doen, wat er ook gebeurt, is hardlopen. Dat kan nog steeds, dat mag nog steeds. Ik stelde dus een hardloopdoel:

Na 13 marathons, een 60-er en een 80-er, wil ik nu 100 kilometer gaan hardlopen.

Ergens in het vroege voorjaar trek ik erop uit. Ik kijk ernaar uit, en daarmee voel ik mijn moedeloze gevoel verdwijnen. Het werkt!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Danielle

  Mooi geschreven Hedwig. We leven in een bizarre tijd en ik denk stiekem dat we inmiddels allemaal wel een doel nodig hebben om door te gaan met trainen. Veel succes met je trainingen, jou kennende ga je er weer volop tegenaan!

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel Danielle, ja helemaal waar. En super tx! X

 • André

  Zondag ochtend 07.00 uur de wekker gaat en ik sta met lichte tegenstand op maar vandaag is het zover. De halve marathon van Annen. Ik ga de trap af naar beneden zet een kop koffie en smeer een paar boterhammen. De spanning loopt al een beetje op. Ben ik er klaar voor, heb ik de route juist? Ik stap in de auto en rij naar Annen daar aangekomen weet ik al waar ik mijn auto parkeer. Bij de lidl zag ik een parkeer terrein daar zou wel plaats zijn. Ik pak mijn rugzakje en kijk nog ff naar het weer. Wel jas geen jas? Gaat het toch nog regenen? Ik stop hem nog maar voor de zekerheid in mijn rugzak. Ik veter nogmaals mijn schoenen en loop langzaam naar “start” de kriebels worden heftiger en eenmaal aangekomen bij Hunebed D9 druk ik op navigeer en daar ga ik. De wolken trekken open, kom eekhoorns tegen mensen die de hond uitlaten mountainbikers en veel wandelaars. Ik wordt steeds vrolijker en krijg steeds meer energie. Eigenlijk zou ik weer wedstrijdjes willen lopen maar ik merk dat ik het doel dat ik me heb voorgenomen mij de schop onder mijn kont heeft gegeven om weer plezier te hebben in het lopen. Alle idiote berichtgeving over rellende “demonstranten”, de hobbels van het inenten, de problematiek rondom de invoer rechten van de brexit, het glijdt van me af want ik loop.
  s’middags weer thuis gekomen besluit ik om samen met mijn eega nog een rondje te wandelen. Wat een heerlijke dag.
  Moraal van dit verhaal stel niet uit naar het voorjaar wanneer het beter wordt maar geniet nu van je voornemen. Ik heb besloten elke maand een halve in elke provincie 1 te lopen en mogelijk 1 a 2 marathons.

  • Hedwig van Bree

   Helemaal waar, omdat het lopen van 100 km toch wat extra voorbereiding (training) vraagt, startte mijn avontuur per direct. Het trainen is onderdeel van het hele gebeuren. Ik ben ook al bezig met het vinden van een toffe route en twee bevriende lopers blijken een eindje mee te willen; nog leuker! Het plan had hiermee meteen de juiste uitwerking! Super fijn!

 • Sonja Schaart

  Zo Hedwig, jij bent wat van plan! Wel een hele mooie uitdaging! We moeten nog even volhouden. Jij kan in ieder geval lekker trainen voor de 100 km. En over een week of acht gaan we het voorjaar weer in. Heerlijk!

  • Hedwig van Bree

   Het zou helemaal fantastisch zijn als ik dit in een voorjaarstafereeltje kan doen 🙂 Niet te warm, maar wel met beginnend groen, wat bloemetjes en een zonnetje 🙂

 • Anja Hartman Keune

  WoW, 100 K! Dat gaat je zeker lukken 💪🍀💕👍

  • Hedwig van Bree

   De 80 is gelukt, maar toen was ik echt wel gaar: heel benieuwd hoe dit zal gaan! Eerst maar eens kijken of ik iets extra’s moet doen in de voorbereiding 😉

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer