Gerben leest: duurlopers als romanlezers

Gerben is een hardloper én een lezer. En dat doe je beide niet even tussendoor.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Gerben leest: duurlopers als romanlezers

Ik lees.
Ik lees boeken.
Check geen Instaplaatjes, Facebookcomments of hardloopblogs.
De Boekenweek begint zaterdag. Dus: ik lees een boek.

Lezen doe ik soms over hardlopen, vaak ook niet. Ik heb al menig hardloopboek verslonden en trek vaak dezelfde conclusie: ik krijg soms, vaak niet, zin om te gaan hardlopen. Herkenbaar? Ongetwijfeld.

In het lijstje motiverende hardloopboeken kun je bijvoorbeeld ‘De mens als duurloper‘ van Jan Knippenberg, die snoeihard inbeukt op de huidige looprage, zetten. Hij stelt, niet geheel onterecht:

“Lopen is geen sport, maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes.”

Zijn teksten, als ik ze er weer eens bijpak om te herlezen, motiveren mij geregeld om de deur uit te gaan.

Dat werkt bijvoorbeeld ook met inspirerende beelden bekijken. Ik weet nog heel goed dat ik enkele jaren geleden samen met een hardloopvriend naar de marathon van Berlijn keek. We zaten op de bank, compleet verstijfd van de spanning, maar toch gingen we erna de deur uit met een vliegtuigvat aan kerosine in de hardloopmotor, alsof de spieren niet verkrampt waren door die, toen nog, ik meen, 2 uur en 3 minuten zitten.

Terug naar het boek. Ik breek een lans voor het boek, want de Boekenweek begint dit weekend.

Al een paar weken denk ik na over welk boek, fictief boek, ik wil kopen om het Boekenweekgeschenk te bemachtigen. Waarom is fictie lezen zo goed?

Het maakt van hardlopen weer een manier van reizen. Wij als mens hebben namelijk een probleem: we zijn van nature hartstikke lui. Heb je geen zin om te hardlopen? Klopt, dat zit ook niet in je aard. Vroeger moesten we jagen en verzamelen en dat hoeft nu niet meer en daarom zijn we langzaam op de bank beland en laten we de supermarkt onze boodschappen tot in de koelkast bezorgen. Hardlopen is een middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes geworden, even snel om fit te blijven.

Maar het is met boeken lezen net als met hardlopen: doe je het even tussendoor dan is er geen reet aan en is het na een paar pogingen wel weer mooi geweest. Waar je met hardlopen tijd nodig hebt om je lichaam op te warmen, heb je met lezen tijd nodig om de geest op te warmen.

Even een miniduurloopje doen, even snel wat lezen. Je komt bedrogen uit. Het levert nauwelijks wat op.

De echte duurloper vergelijkt zich met een volhardend romanlezer: je creëert empathisch vermogen, wordt socialer, creatiever, begrijpt meer van de wereld en mensen om je heen. Echter je moet er de tijd voor nemen (o, wat hebben we het druk. Druk waarmee? Schermtijd?)

De welvaartsloper is vooral een Instaswiper, een Facebookliker, een Snapchatter, even snel dit, even snel dat en door. Door met? Druk zijn. Oeps, burn-out.

Die natuurlijke luiheid rammen we er na jaren evolutie niet even uit, dus als je even geen zin hebt om te lopen begrijp ik dat. Maar van boeken lezen hoef je de bank niet af te komen.

Ben jij een duurloper of een welvaartsloper?

Veel leesplezier!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners