Gerben schrijft een boek: het is net een marathon

Gerben schrijft een boek: het is net een marathon

‘Ga niet hardlopen’, is de titel van het boek dat Gerben heeft geschreven. Wil je een gesigneerd exemplaar? Lees dan vooral verder.

Alsof ik ergens langs het Kralingse Bos loop, kilometertje 37. Marathonlopers weten wat ik bedoel. Ik schrijf een boek, getiteld ‘Ga niet hardlopen’, en maak daarin zo ongeveer alle fases mee die je tijdens de marathon ook beleeft.

Het begon allemaal heel erg makkelijk, ergens in 2012. Ik was nog student en woonde in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Met mijn huisgenoot ondernam ik verwoede pogingen om te gaan hardlopen. Mijn looppatroon zag er steevast hetzelfde uit: fanatiek begon ik met drie keer trainen in de eerste week, in de tweede week ging ik nog twee keer de deur, in de derde week nog één keer en erna was ik weer fulltime bankhanger. Dat patroon herhaalde zich enkele malen in dat jaar.

In 2013 kreeg hardlopen concreet gestalte. Samen met een vriend schreef ik me in voor de Rotterdamse Bruggenloop. Zo trots als een pauw was ik met mijn eerste medaille, in de vorm van een kerstboom met een groen lint. Ik raffelde de 15 kilometer af in een slordige 1 uur en 8 minuten. “Je hebt talent”, kreeg ik links en rechts te horen. Nog geen half jaar later rende ik mijn eerste marathon en besloot ik mijn meest bijzondere ervaringen op te schrijven. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een boek.

Maar van losse verhaaltjes naar compleet afgewerkt boek is nog eens een extra marathon bovenop de marathons die ik al gelopen heb.

Gelukkig liggen er heel wat kilometers achter mij, de meeste:
Kilometer 1-15: ik ging gewoon lopen, kilometers maken, in Rotterdam, Valencia, Frankfurt, Keulen, Rome en thuis om de hoek, trainen, sneller worden, beter worden (en ook dat: veel blessures krijgen).
Kilometer 16-20: ik liep mijn mooiste wedstrijd, de fameuze ultra van Zuid-Afrika, de Comrades Marathon, over 90 kilometer. Ik krijg er nog kippenvel van.
Kilometer 20-30: allemaal verhalen schrijven over die prachtige ervaringen.
Kilometer 30-36: ik schreef de afgelopen maanden een manuscript, een volledig boek, zocht er foto’s bij en dat alles ligt nu bij de uitgeverij. Een hele korte samenvatting: ik schrijf over mijn mooiste loopervaringen, die vaak gepaard gingen met de grootste blessures en werp daarna een kritische blik op dat geheel en geef iedere moderne hardloper 4 lessen mee alvorens te gaan hardlopen.

En nu dus kilometer 37. Ik fantaseer het Kralingse Bos er op een zonnige dag in april maar even bij – ook al is de echte marathon uit den boze met al dat coronagebeuren. Na enkele verlaten kilometers waarin ik me terugtrok op mijn zolderkamertje, trek ik nu de wijde wereld weer in, zie ik nu het publiek weer toestromen.

Sterker nog, ik heb het publiek harder nodig dan ooit. De eindsprint voordat mijn boek er ligt is er een die ik niet alleen kan. Mag ik jouw hulp dan ook vragen?

Ik geef mijn boek, getiteld ‘Ga niet hardlopen’, uit in eigen beheer. Dat betekent dat ik vooraf heel veel kosten maak. Denk bijvoorbeeld aan een vormgever voor de opmaak van mijn boek en een redacteur die mijn teksten corrigeert. Daar komt jouw hulp bij kijken: ik zou het tof vinden als jij ook door mijn boek wilt bladeren. Of als jij het anderen gunt om door dit boek te kunnen bladeren. Dat kun je mogelijk maken door bij te dragen in die enorme berg kosten die ik moet maken.

Als jij doneert krijg je een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd, inclusief een vermelding op mijn eigen website.

Wil je me helpen? Kijk dan eens op de pagina voor crowdfunding, die ik gelanceerd heb.

De volgende marathon die ik ga lopen, wordt weer gewoon een echte.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer