Gerben stelt: Negeer doktersadviezen

Ben jij wel eens naar de dokter gegaan met een hardloopblessure? Had je wat aan het advies dat je kreeg?

Gerben stelt: Negeer doktersadviezen

Ben jij wel eens naar de dokter gegaan met een hardloopblessure? Had je wat aan het advies dat je kreeg? Ik hoop het.

Vaak slaan doktersadviezen helemaal nergens op. Dat komt omdat ze doorgaans bar weinig kennis hebben van hardlopen.

Een paar voorbeelden:

1. De zus van onze buurvrouw: ze vertelde me een keer over haar loopervaringen, een pijnlijke knie met allemaal afgesleten onderdelen en een dokter die haar had afgeraden om nog ooit te gaan hardlopen.

2. Een loper van 72 jaar oud vertelde me eens: een kleine 25 jaar geleden, toen ik grote problemen met m’n knie had, vroeg de huisarts: “Je hebt alleen last als je hardloopt?” “Ja dokter.” “Dan is er één oplossing: niet meer hardlopen.” “Ik zei dat denk ik niet, we gaan er wat aan doen en ik blijf lopen.” De man loopt nog steeds.

Ik schiet altijd in de aanval wanneer ik hoor dat huisartsen iemand afraden om te gaan hardlopen. Het is te makkelijk om te zeggen tegen een hardloper: doe maar niet, ga wat anders doen, terwijl zo iemand wel graag die rondjes wil blijven rennen.

Mijn vader doet aan racefietsen en kreeg een tijd geleden een soortgelijk advies. Hij had ergens last van en de huisarts adviseerde vier weken rust, geen racefietsen. Werkte het? Nee. Natuurlijk, in die vier weken geen last, maar eenmaal weer op de fiets had het probleem zich niet opgelost. Rust of stoppen is niet altijd de oplossing voor iets wat je graag doet. Een fysiotherapeut heeft in dit soort gevallen vaak meer nut dan een huisarts.

Als niet-huisarts zie ik bij hardlopers vrij snel dat het probleem opgelost kan worden. Niet door te stoppen met lopen, maar door er juist mee door te gaan, zij het op een andere manier.

Ik liet de zus van onze buurvrouw met haar pijnlijke knie bijvoorbeeld op straat een stukje lopen en een oefening doen. Nadat ik dat had gezien wist ik genoeg. Zij kan nog gewoon hardlopen, was mijn conclusie, alleen zal ze daar wat voor moeten doen om het te leren.

Vaak is een gebrek aan kracht en stabiliteit de oorzaak. Of wat dacht je van de vele uren zitten van tegenwoordig. Allemaal uitdagingen waar aan gewerkt kan worden.

De adviezen van doktoren om te stoppen met hardlopen bij problemen met de knie zijn doorgaans op niets gebaseerd. Wetenschappelijk is het ook nog eens nergens op gebaseerd.

Dus niet: stop maar met hardlopen, meneer/mevrouw. Dat zou toch zonde zijn.

14 reacties

 • Michel

  Ik heb een soortgelijke ervaring. Een aantal jaren terug was ik met klachten aan de kuit bij de huisarts. Of ik wel eens overwogen heb om te stoppen? Nee dus. Ik ben ook nooit meer met een hardloopprobleem bij de huisarts geweest.
  Een fysiotherapeut is dan inderdaad een beter idee. Er zijn genoeg fysio’s die zich verdiept hebben in hardlopen en voorkomende klachten.
  En regelmatig is het balanceren op de grens van wat je lichaam aan kan. Bij klachten op tijd gas terug nemen om herstel mogelijk te maken, helemaal stoppen met lopen is dan vaak niet nodig.
  Het is niet makkelijk om bij een pijntje meteen minder te gaan lopen, maar na jaren van blessures begint het nu aardig te lukken!

  • Jappie Doller

   Herkenbaar,

   Kreeg in 2016 het advies van mijn huisarts te stoppen vanwege hallux rigidus (artrose aan teengewricht).
   Gelukkig het advies niet opgevolgd. Het hardlopen gaat nog prima.

 • Marjolein

  Fysio ook niet altijd heilig. Mijn zus heeft de beste oplossing gevonden bij een sportarts die het doel had dat ze juist weer ging lopen.

 • Charles

  Hallux rigidus had orthopedist geen oplossing voor, tenzij rockerbottom schoenen.
  Via specialist fysische geneeskunde steunzolen met versterking onder de grote teen, sedert 7 marathons gelopen en al mijn PR’s van 5 – 10 – halve verbeterd.
  Ik kies nu altijd schoenen met een stijve voorvoet, in het Nike zoom gamma (oa Vaporfly, gewone Zoom).
  Dan kan je met je hallux rigidus gewoon blijven lopen.

  Je moet natuurlijk wel naar de huisarts luisteren, tenzij het over hardlopen gaat en de huisarts hier weinig affiniteit mee heeft.

 • Gerben

  Ik bof blijkbaar: mijn huisarts is zelf een enthousiaste hardloper. Ze heeft mij meermaals doorverwezen naar de fysio, en deze behandelingen, hoewel tijdrovend, zijn erg duurzaam gebleken. Daarnaast heb ik veel geleerd, onder andere het overschakelen op voorvoetlanding 15 jaar geleden. Daardoor doe ik na 20 jaar nog steeds met veel plezier mijn dagelijkse rondjes in de buurt.

 • Marjon

  Bestaat er onderzoek waar dit ook in wordt aangetoond? Dat zou ik de arts graag sturen die me af raadde nog te gaan lopen .

 • Ivo van der Steen

  Beste Gerben,
  Ik mis enige nuance in je verhaal. Je spreekt over het ontbreken van een wetenschappelijke basis bij de huisarts/dokteren. Dit terwijl je zelf stellige uitspraken doet op basis van enkele persoonlijke verhalen (of zelfs van horen zeggen). Dat is jammer en doet volgens mij tekort aan de waarde die een huisarts kan hebben, ook als het gaat om beweegadviezen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om zonder enige onderbouwing te menen dat het op individuele basis niet verstandig kan zijn om te stoppen met hardlopen. Daarmee doe je huisarts en patiënt te kort.
  Hartelijke groet, Ivo

 • Erik Steijlen

  Ik sluit me helemaal aan bij Ivo. Ik ben zelf fysiotherapeut en begeleid veel hardlopers. Generaliseren zonder wetenschappelijke onderbouwing is erg zwak en voegt niets toe in een discussie.

 • Siem

  Helemaal juist, ik heb ook goede ervaringen met adviezen van de sportarts, die altijd als uitgangspunt het doorgaan met sporten heeft.

  • Leo Groeneweg

   Met het laatste advies ben ik het eens, ga bij sportklachten naar het SMA, alleen mot je tegenwoordig een verwijsbrief vragen aan je huisarts. Bij het SMA lopen specialisten die je op de juiste ijzen weten te behandelen of doorsturen naar de juiste specialist. Als looptrainer en sportmasseur stuur ik ze al snel door naar het SMA omdat ik daar goede resultaten zie

 • Huub

  Ha, luister vooral naar je eigen lichaam, heb aan fysio advies over Hamstring klachten wel wat gehad, maar toch vooral luisteren!!!
  HUUB

 • Jeff

  Ben nu 62 en misschien wel de traagste jogger van Nederland maar mede doordat ik zo een 3 a 4 keer per week loop te sjokken ondanks ruim 100kg bij 1m74 redelijk gezond.
  Ondanks pijntjes nu en dan gewoon doorgaan.
  Af en toe pijnlijke knie nou dan gewoon doorgaan en nog langzamer.
  Als je maar lol hebt het is voor mij ook een vorm van meditatie/ontspanning want ik heb een fysiek en geestelijke zware baan, die ik mede door het joggen ontspannen kan ondergaan.

 • Idze Spilker

  Mijn huisarts staat wel aan goede kant. Ik was 70 toen de neuroloog zei: “Meneer, u heeft polyneuropathie en daar is niets aan te doen. Wilt u een pijnstiller? ” Punt. Zonder verder advies. Ik was geen hardloper, maar wel een langeafstandswandelaar en –fietser met een puike conditie. Het lopen leek wel voorbij, mijn balans was na 100 m wandelen weg., daar stond ik dan. Ik ben letterlijk stapje voor stapje iedere dag steeds een paar meter verder bewust mijn voeten gaan plaatsen. Steun van de huisarts en de fysio; oefeningen vooral voor voeten, enkels en rompstabiliteit. Bewegen i.p.v. stoppen. Ik ben nu vier jaar verder en het gaat inderdaad niet over, maar dan bedoel ik het hardlopen. Van 10 meter joggen uitgebouwd naar de halve marathon van Egmond net boven de twee uur. Nu trainen voor een hele marathon. De trainingsopbouw van het 14K-schema was een mooi houvast, maar helaas voor mijn voeten toch veel te heftig. Het duurt allemaal wat langer, maar ik boek nog steeds vorderingen. Die polyneuropathie is er inderdaad nog steeds, maar ik huppel wel weer door de wereld. Bewegen houdt mij jong.

 • Martijn

  Heeft Gerben gelijk? Ja! Nou, nee, natuurlijk ligt het allemaal genuanceerder. Maar columns zijn er ook niet voor de nuance. Hij stipt een punt aan dat veel sporters zullen herkennen en gaat vervolgens lekker kort-door-de-bocht: een mooie start voor een discussie! En eens of oneens: hij heeft in ieder geval weer een paar mensen aan het denken gezet …en mijn huisarts sla ik standaard over als ik een blessure heb 😉

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners