Hardloper zijn tijdens een pandemie

Hedwig motiveert zich in deze lastige tijd door te lezen over hardlopen. Welke boeken zijn jouw favoriet?

Hardloper zijn tijdens een pandemie

Ik heb het onderwerp lang proberen te vermijden omdat het onze levens al genoeg beïnvloedt. Toch ontkom ik er niet aan: hardlopen in tijden van COVID-19.  Je zou zeggen dat het niets uitmaakt of je hardloper bent tijdens een pandemie omdat we in Nederland, tot op heden, tenminste naar buiten mogen gaan… Tijdens de eerste golf zag ik via Instagram hoe lopers in het buitenland in hun tuintjes probeerden te trainen of hoe men in landen als Italië soms zelfs overging tot het kopen van een loopband om te kunnen blijven lopen. Wij hebben hier dus niets te klagen.

Toch is alles anders. Dat besef ik bijvoorbeeld doordat ik deze stukjes mag schrijven.

Het verhaal dat jij nu leest, heeft mij het nodige denk- en schrijfwerk gekost. Dat klinkt negatiever dan ik het bedoel want ik doe het met ontzettend veel plezier! Maar toch: iedere twee weken denk ik na over wat me bezighoudt als het gaat om hardlopen, wat zaken zijn die andere lopers mogelijk kunnen inspireren (of op zijn minst vermaken) en in welke vorm ik dat wil gieten.
Ik kan niet ontkennen dat ik dit de laatste tijd moeilijker vind. Er zijn geen evenementen, ik kan de baan niet meer op (lang verhaal, maar het is zo), ik loop veel minder met anderen en ga zo maar door. Kort gezegd, heb ik veel minder bronnen van inspiratie. Ook het hardlopen zelf voelt inmiddels soms anders. Ik trainde altijd naar een doel, dat doel is er nu niet (echt). Daar probeer ik een uitdaging in te zien, namelijk het mentaal leren omgaan met dit soort onverwachte wendingen in het leven en dus net zo gemotiveerd proberen te blijven als wanneer er wel een doel is.
…. Wanneer ik de vorige regel opschrijf, voelt het een beetje als ‘mij groter voordoen dan ik ben’ want de waarheid gebiedt te zeggen dat ik me soms verloren voel zonder de vaste pijlers waarop mijn hardloopleven zich gevormd heeft.

Ik besef dat ik een fanatieke loper ben. Als ík het soms al moeilijker vind om de moraal hoog te houden, hoe is dat dan voor lopers die van nature niet zo makkelijk gaan lopen? Ik las zojuist een artikel in Trouw dat daar dieper op ingaat. De noodzaak om ondanks alles te blijven bewegen is, juist nu, groot! We moeten dus volhouden, om meerdere redenen!

Wat mij daarbij helpt, is lezen over hardlopen. Dat deed ik altijd al graag, maar nu nog meer. Lezers van ‘Ik haat hardlopen!’… , laten veelvuldig weten wat het boek ze gebracht heeft (dank, dank, dank!). Op mijn beurt wil ik hier graag mijn favorieten delen om jullie moed te geven en de feestdagen door te laten brengen via de mooiste escapes naar andere werelden, waarin alles kan. Verras jezelf of een ander met:

1) Naar het Noorden, Scott Jurek
2) Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, Haruki Murakami
3) De geboren renner – Christopher McDougall

En omdat ik mijn Nederlands collega’s ook zeer waardeer:

4) Nooit meer bananen / Van Colombo tot Corona, Job Pennekamp
5) Ren voor je leven, Klaas Boomsma

P.S.: koop ze bij je lokale boekhandel, zoals Stumpel #supportyourlocals !

6 reacties

 • Sonja Schaart

  Ondanks dat we in een rare tijd leven waar veel niet meer mag alleen maar bewondering Hedwig dat je toch gemotiveerd blijft om te blijven hardlopen! Een voorbeeld voor velen! Hopelijk volgend jaar weer focussen op mooie hardloopevenementen!

  • Hedwig van Bree

   dat hoop ik ook, ben echt benieuwd of en wanneer ‘alles weer normaal is’.

 • Elseliene van den Hul-Blok

  Hedwig, jouw boek kreeg ik dit voorjaar cadeau op secretaressedag en heb ik met veel plezier gelezen. Daarna heb ik veel andere boeken gelezen in allerlei genres. Nu is het weer tijd voor een (al wat ouder) hardloopboek. Ik lees: Alles wat je wilt weten over hardlopen van Mariska van Sprundel. Fijn om te lezen dat schoenen vooral lekker moeten zitten en dat heel veel rondom hardlopen gewoon goed mag voelen en niet moet, zoals rekken en strekken. Blijven lopen met plezier is het belangrijkste!

  • Hedwig van Bree

   Wat leuk om te horen; dank je wel! En ik ben het helemaal met je eens: in de basis is mogen blijven genieten van het lopen het allerbelangrijkst. Dat blijf ik de komende tijd dus maar doen 😉

 • Han Tuttel (RunHanRun.nl)

  Wat ook helpt, ter motivatie, is het bekijken van YouTube filmpjes. Met name van de langere trail afstanden. Wat een mooie beelden!

  • Hedwig van Bree

   Hoi Han, ja goede tip! Ik vind langere films/documentaires daarnaast ook erg tof. Helaas is mijn favoriete van Netflix gehaald (die over de Barkley marathons), maar er zijn nog genoeg anderen. Ook ‘De marathon’ blijf ik erg leuk vinden, hoe vaker ik hem kijk, hoe meer laagjes ik ontdek.

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Gewoontes (afleren)
Terug en vooruit
Prikkels
Last runner standing
Advertentie

Meer uit Columns & meer

Advertentie