Het hardloopjaar van Diane

“Ik wilde iets sportiefs gaan doen, maar als je slechtziend bent moet je kijken waar dat mogelijk is.”

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Het hardloopjaar van Diane
Naam: Diane den Breejen
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Leidschendam
Favoriete afstand: 15 km
Loopt sinds: 2014
Aantal keren per week: 1 – 3 keer

ProRun spreekt iedere week een hardloper over zijn of haar trainingsschema en wat zijn hardloopdoelen zijn voor het voorjaar. Deze week spreken we hardloopster Diane.

Diane is slechtziend en loopt ongeveer twee jaar hard. Dit kan mede dankzij Running Blind, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking: “Ik wilde iets sportiefs gaan doen, maar als je slechtziend bent moet je kijken waar dat mogelijk is. Ik heb een bucket list waarop de City-Pier-City in Den Haag stond. Die wilde ik graag lopen.” Via een filmpje van een visueel beperkte op internet kwam Diane erachter dat er een organisatie is waarbij zij kon gaan lopen. “Ik train nu elke donderdagochtend met de Running Blind groep in Leiden.” 

Diane loopt hard om de fysieke ervaring, maar ook om meer uit haar comfortzone te komen als visueel beperkte: “Als slechtziende ben je redelijk beperkt in de vrijheid van dingen ondernemen. Dus dan ga je op zoek naar waar de mogelijkheden wel liggen. Bij Running Blind is samen sporten belangrijk en tijdens de trainingen leer je ook veel sportieve en fantastische mensen kennen.” Dit jaar wilde Diane de City Pier City (CPC) lopen in Den Haag, maar helaas lukte dit niet vanwege een flinke griep. 
Hoe is afgelopen jaar gegaan?

“Het hoofddoel van dit jaar was de halve marathon uitlopen. Ik was aan het trainen voor de CPC 2016. In januari heb ik de 21 kilometer gelopen bij de Rokkeveense Dekkerloop, maar daarna werd ik helaas ziek. In augustus ben ik eigenlijk pas weer begonnen met trainen. Ik wilde graag dit jaar eindigen met een halve marathon en dat is afgelopen zondag ook gelukt! Ik heb de halve marathon van Spijkenisse gelopen. Daar ben ik echt trots op.”

Hoe is het gelukt om als slechtziende te trainen? 

“Het is best lastig om als slechtziende een goed schema af te werken om fitter te worden. Je bent altijd afhankelijk van anderen die met je kunnen lopen. Dat vergt best wel wat organisatie. Gelukkig heeft Running Blind een groot netwerk, maar je moet het ook treffen. Het heeft met veel aspecten te maken of je samen kunt sporten.”

Hoe ziet jouw trainingsschema er dan uit?

“Running Blind Leiden traint op de donderdagochtend bij de Leiden Roadrunners en daar zijn veel mensen die ook op andere dagen kunnen lopen. Op dinsdagochtend train ik bij de Roadrunners en op zondag zijn er regelmatig door de Roadrunners georganiseerde trainingen en duurlopen. Daar kun je ook bij aansluiten.”  

Wat zijn je doelen voor aankomend jaar?

“Running Blind gaat voor het eerst meedoen aan de Roparun. We gaan nu volledig zelf georganiseerd meedoen. Het team bestaat uit 37 personen, waarvan acht visueel beperkten (blinden en slechtzienden) lopers met ieder een buddy. Daarnaast hebben we ook visueel beperkte masseurs die meegaan. Het is naast de fysieke uitdaging, ook een uitdaging om met een heel team drie dagen op pad te zijn. Dat wil ik gewoon niet missen!”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Tijdens de RopaRun lopen we de 560 kilometer van Hamburg naar Rotterdam. Het zijn etappes van 1,5 kilometer waarbij een visueel beperkte samen met een buddy loopt. Er fietst ook altijd een begeleidingsteam mee. Op 14 januari 2017 hebben we onze eerste Roparun Running Blind training waar het hele team bij elkaar komt.”
En de CPC-loop? 

“Die heb ik dit jaar gemist, dus dat staat nog op mijn lijst! In maart 2017 ga ik voor de halve marathon, samen met mijn buddy!” 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners