Hoe houd je jezelf gemotiveerd? De belangrijkste tip

Hoe houd je jezelf gemotiveerd? De belangrijkste tip

Gerben heeft een boek geschreven over hardlopen én een serieus snelle tijd gelopen op de marathon. Toch heeft hij nu een motivatiedip. Wat doet Gerben om zijn motivatiedip te boven te komen?

Dook ik nog eens in de archieven, ontdekte ik dat ik in een vorige leven nog afgerond 4.000 kilometer in een jaar liep. In 2021 staat de teller nog altijd op 0. Januari is nagenoeg voorbij en op een spaarzame training na, is er van hardlopen nog weinig terecht gekomen.

Ik besloot er eens een sessietje googelen tegenaan te gooien, tikte ‘hoe houd je jezelf gemotiveerd met hardlopen’ in en werd al snel op pad gestuurd met een flink aantal tips.

Zo moet ik – een veelgelezen advies – een doel opstellen. Ook helpt het om mijn trainingsroutes te variëren. Als ik ongemotiveerd ben (ja, dat ben ik) helpt het om rustiger aan te doen. Allemaal goedbedoelde tips, maar van hardlopen is bij mij nog weinig terechtgekomen.

Wat nu? Is mijn hardloopcarrière officieel ten einde?

Is er licht aan de horizon? Komt het nog goed met mij? Ik, die altijd zo lyrisch ben over hardlopen, loop nu amper hard. Nota bene recent een boek gepubliceerd – o, wacht, misschien dat de opmerkelijke titel van mijn boek ‘Ga niet hardlopen’ meer impact op me heeft dan gedacht – over hardlopen. Waar is het misgegaan?

In gedachten kwamen de mooiste plaatjes uit het verleden naar boven. Herinneringen aan geweldige trainingen op de atletiekbaan, herinneringen aan lange duurlopen door de polder of in de stad, een trailrun in de Zwitserse Alpen. Hoe gaaf was het allemaal en hoe dierbaar zijn die herinneringen mij.

Maar nu?

Ik heb ook dit recent begonnen jaar al heel wat gepiekerd over hoe het toch kan dat ik niet vooruit te branden ben. Ik dacht na over redenen om mezelf gemotiveerd te krijgen, aan de slag te gaan, gewoon de deur uit te gaan. Ik haalde alle clichés van stal, maar ontdekte dat het geen meter verschil maakte.

Totdat… Opeens wist ik het. Het antwoord dat ik wilde krijgen op mijn, weet je het nog, sessietje googelen ‘hoe houd je jezelf gemotiveerd met hardlopen’. Dit is de belangrijkste tip:

NIET!

Je hoeft jezelf niet gemotiveerd te houden. Durf eens een pauze te nemen. Even niet de druk op de ketel van het hardlopen. Het hoeft niet. Niemand verplicht het me. Maar soms, volledig opgenomen in de hardloopbubbel, lijkt het alsof ik niet meer zonder zou mogen, niet meer zonder zou kunnen.

Maar weet je: het komt wel weer. Dat doel, de kilometers, en daarmee de motivatie.

Mijn belangrijkste tip: hoe houd ik mezelf gemotiveerd om te hardlopen? Niet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Anita van Ettinger

  Heb het boek besteld maar nog steeds niet binnen , heb ook geen mail gekregen.
  Kunnen jullie iets laten weten?

 • Anneke Wester

  Door corona viel ik ook in een dip, de gezelligheid van de clubtrainingen vielen weg. Mijn doel was om in Australië een marathon te lopen, maar die marathon ging niet door. Een maand lang het ik niet gelopen, wat was dat ook lekker! Daarna kwam mijn enthousiasme terug vanzelf terug. Bijzonder vond ik dat.
  Via Garmin ging ik een uitdaging zoeken. Dat werd; wie het eerst in niveau 5 zou komen, mijn trainer of ik. Mijn trainer wist in eerste instantie niet dat ik hier een wedstrijdje van had gemaakt zodat ik al vast een voorspong kreeg, maar hij is jong en ik ben oud. Ik was weer super gemotiveerd en geniet weer volop van mijn loopjes, wandelen en fietsen. Inmiddels heb ik niveau 5 gehaald.

 • Christl

  Wat een lastig advies. Iets NIET doen. Dat vraagt vertrouwen en loslaten, besef ik. En jezelf toestaan dat het nu een tandje minder is. Als je je verder fit voelt en het leven kunt nemen zoals het is, vind ik het een heel wijs advies.

 • Anita v Ettinger

  Leuk, net je boek besteld.
  Weer eens wat anders dan de meeste harloopboeken.

  Hopelijk snel binnen haha

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer