Hutjemutje de berg op

Gerben is terug van vakantie. Volg jij de meute, of ga jij – net als Gerben – je eigen weg?

Hutjemutje de berg op

Nog schaterlach ik om al die sneue toeristen die doen wat iedereen doet. Die de massa volgen. Een paar weken geleden was ik op vakantie in de Italiaanse Dolomieten. Dat gebied telt tal van schitterende bergmassieven.

En dat weten heel veel mensen.

Heel veel.

Met als gevolg dat je de paden moet delen met anderen.

Dat vind ik niet zo erg, zolang het maar behapbaar is. Dat kan gelukkig nog, ook in de Italiaanse Dolomieten.

Ook al stuurde virusje corona de meute toeristen uit Nederland, Duitsland, noem maar op allemaal richting Italië, er bleken nog rustige paden te zijn om te trailen, bergen te beklimmen en te wandelen.

Maar wat de psyche van de mens doorgaans doet is kiezen voor makkelijk. Zo heb je in de Dolomieten drie hele bekende tanden, de Drei Zinnen zeggen ze aan de Oostenrijkse kant van de Dolomieten, op z’n Italiaans is het Tre Cime, wat net wat eleganter klinkt – waar loop je liever tegenop: De Peitlerkofel of de Tofana di Mezzo? Nog zo’n voorbeeld. I rest my case, zeg ik maar op z’n Engels.

Die drie tanden zijn nogal iconisch en er ligt een prachtig geplaveid wandelpad omheen waar je de auto vlakbij kunt parkeren (wel even 30 euro voor de tolweg aftikken, slim gedaan door de lokale autoriteit). Wat dus ook iedereen doet (bijna iedereen, het andere gedeelte staat beneden in het dal bij de bushalte te wachten tot bus 46 eindelijk een plekje over heeft om aan te sluiten bij de andere toeristen).

Op een van onze vakantiedagen kozen we, mijn vriendin en ik, een wandelroute die ook uitzicht had op die drie tanden, maar veeeeel verder er vandaan. Gelukkig was daar mijn verrekijker die schitterend zicht had op het wandelpad waar de sneue meute naartoe was getogen. Ze liepen er hutjemutje, schoen aan schoen, al starende door een lens of smartphone naar het natuurschoon en genoten van de ‘rust’.

Wij wel, althans.

Waarom doen de meeste mensen wat iedereen doet? Is dat niet met hardlopen ook zo? Als de massa kiest voor een bepaald merk schoen, moet jij dat ook doen. Als het hip is om een marathon te lopen, dan kun je niet achterblijven, toch?

Durf zelf eens een keuze te maken in plaats van anoniem de massa te volgen. Dan staar je met een brede glimlach door je verrekijker naar wat de rest allemaal doet.

Zo doe ik dat ook, evenals in mijn aanpak wanneer ik als coach andere hardlopers help. Niet de gebaande paden, niet de standaard schema’s, maar op mijn manier. Geloof in jezelf, dat doe ik ook.

2 reacties

  • RunHanRun.nl

    ….toch wel rennend de bergop gegaan, Gerben?

  • JB

    Helemaal eens dat het lekker is om je eigen pad te kiezen (en daarmee vaak een rustiger trail)
    Maar wel jammer dat je dan meent zo denigrerend over andere mensen te moeten praten (‘sneue toeristen’). Het doet alleen maar afbreuk aan je verhaal.

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer