Ik loop 100 km terwijl jij dit leest

Foto: Janneke Poort

Ik loop 100 km terwijl jij dit leest

Op avontuur met vrienden, lol maken en daarbij grenzen verleggen. Dat is wat hardlopen voor Hedwig zo mooi maakt.

Net op tijd kom ik aan bij de kerk op het kruispunt waar we hebben afgesproken. Joop kijkt ijsberend op zijn telefoon; hij vroeg zich vast af waar ik bleef. Snel zet ik mijn fiets op slot zodat we kunnen beginnen aan onze tocht.
Mijn partner in crime blijkt er al een kilometer of vijf op te hebben zitten. Hij deelt zijn plan met mij: in plaats van de voorgenomen 50 kilometer die we samen zullen lopen, maakt hij er vandaag 62 van omdat dit binnenkort zijn leeftijd is. ‘Vind ik geinig’ laat hij weten.
Hij loopt vooraf dus wat extra kilometers, en als ik mijn 50’er voltooid heb, loopt hij de laatste kilometers verder naar huis om zo die 62 te halen. Hij heeft nooit eerder zo ver gelopen, maar dat maakt niet uit. Joop denkt niet moeilijk, Joop ziet het positieve.

Op mijn beurt deel ik met hem dat het zomaar kan zijn dat ik het niet red vandaag. Ik heb onverwacht een blessure. De voorgaande dagen zat mijn rug volkomen vast. De vader van een vriendinnetje van mijn dochter blijkt niet alleen fysiotherapeut, maar ook een fantastisch manueel therapeut. (bedankt Obbens Fysiotherapie! – reclame maken mag wel even na wat hij voor me heeft betekend) Hij heeft mijn rug weer los gekregen en heeft me aanbevolen om juist wel hard te lopen, maar of het ook zal werken, is nu de vraag.

Joop luistert naar mijn woorden en vat mijn verhaal samen: ‘we zullen wel zien’.

De eerste kilometers gaan door de mist, maar al snel worden we tijdens deze geweldige tocht rond de Loosdrechtse plassen beloond met een stralende zon. Zoals zo vaak tijdens lange duurlopen praten we aanvankelijk onafgebroken, gaandeweg wordt het stiller, maar Joops aanwezigheid is goud waard. ‘Samen is niet alleen’ zei een personage uit de film ‘All Stars’. En zo is het.

Mijn rug houdt zich goed, ik loop pijnvrij. Vrijwel moeiteloos finish ik mijn 50 kilometer. Joops tempo gaat wat naar beneden naarmate we bij het einde komen, maar dat is niet zo gek: hij heeft een langere afstand afgelegd. Met een eeuwige glimlach op zijn gezicht blijft hij stoïcijns doorlopen, geen woorden vuilmakend aan eventueel ongemak of beren op de weg. ‘We zullen wel zien’.

Ik denk aan het komende weekend waarin we onze echte missie willen volbrengen: 100 kilometer zullen we afleggen. Op 7 maart starten we om 7 uur en lopen we vanuit het Gooi naar Oisterwijk in Noord-Brabant. Joop, ik en Mark.
Mark wil 50 tot 70 kilometer meelopen, Joop en ik tot het eind.

De afgelopen week is er geappt en gebeld om ons plan te laten slagen. De starttijd werd vervroegd want ik was de avondklok vergeten: we moeten voor 21.00 terug zijn in onze huizen. We bespreken kleding, opfrispunten en de veerpont die we moeten nemen. Ik overleg met mijn vriendin die klaarstaat in Den Bosch om het laatste stuk mee te fietsen. Mensen wensen mij, ons, veel succes. Er wordt gevraagd waar we lopen zodat men misschien even kan aanmoedigen. Ik ben zenuwachtig, blij als een klein kind. Dit is hardlopen in zijn puurste vorm voor mij: op avontuur met vrienden, lol maken en daarbij grenzen verleggen.

En of het lukt? We zullen wel zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 • Erik Obbens

  Bedankt voor het compliment Hedwig en fantastisch dat je ook de 💯 het weekend daarop hebt kunnen lopen en je je goed bent blijven voelen in lijf en leden. Goed getraind en vertrouwen in jezelf gehouden!!

  • Hedwig van Bree

   Ja, ik had er -in de anderhalve week ervoor- een hard hoofd in. Ik vind het nu dan ook extra bijzonder dat het gelukt is. Als ik terugdenk hoe ik aanvankelijk als een oud vrouwtje door het huis strompelde….

 • Dirk Stockx

  Diepe buiging, benieuwd naar je 100 km verhaal!

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel Dirk! Het verhaal over de 100+ kms verschijnt aanstaande zondag al!

 • Krista

  De filosofie van Joop staat me wel aan! Mooie blog en nog mooier hoe je het uiteindelijk hebt uitgevoerd!

  • Hedwig van Bree

   Bedankt Krista! Ja mensen als Joop kan je er goed bij hebben. Geen show, glitter & glamour, maar het wel ‘even’ allemaal doen. Geweldig vind ik dat!

 • Sonja Schaart

  Nou, het is gelukt Hedwig en hoe! Een megaprestatie van jullie alle drie! Zo knap! Een diepe buiging! Nu lekker nagenieten en herstellen! XXX

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel! Het herstel gaat voorspoedig dus dat komt helemaal goed!

 • Nancy

  TOP PRESTATIE ECHT !!!

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel Nancy, het gekke is: als je het dan hebt gedaan, relativeert dat ook meteen. Ik vond het echt reuze meevallen. Sterker nog: ik vond het heel leuk!

 • Tiny Raijmakers

  Inmiddels weten we dat het je gelukt is! En hoe!!!

  • Hedwig van Bree

   Ja Tiny, het was geweldig, wat een avontuur. Dat smaakt naar meer, maar eerst herstellen uiteraard 😉

  • Hedwig van Bree

   ja! En hoe! Ik vond het nog hartstikke leuk ook! Over 1,5 week volgt het hele verhaal hier op ProRun, dank voor je reactie!

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel!

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer