#kortebroekenchallenge

Foto: Janneke Poort

#kortebroekenchallenge

Ben jij een loper die met deze temperaturen liever in een lange broek loopt? Of loop jij de hele winter in je korte broek?

Toen ik een paar dagen geleden met een vriend ging hardlopen was er een opmerkelijk verschil tussen ons: de hardloopbroek.

Hij een korte, ik een lange.

Met beide varianten is niks mis, maar het zette me aan het denken.

Het eerste wat ik tegen hem zei, was iets in de trant van: “Zoooo, korte broek, joh!” Blijkbaar was het zo opvallend dat ik er direct over moest beginnen.

Misschien had ik er extra reden toe omdat hij mij oppikte van het station waar ik net een kwartiertje in de kou had staan wachten. Het was een paar graden boven het vriespunt en er stond een soms wat venijnige wind te blazen. Dan is een korte broek niet heel erg aangenaam.

Toen we even later aan het rennen waren over dijken, langs rivieren, genietend van verre uitzichten – het was in en rond Zaltbommel in de Bommelewaard – sneden we het onderwerp nog eens kort aan: korte broek vs. lange broek.

Wat is slim?

Mijn maat vertelde over die keer, nog niet eens heel lang geleden, dat hij ook met een lange broek ging lopen. Het was avond, donker en het was vies weer. Dan komt het fenomeen korte broek niet als eerste bij je naar boven.

Totdat hij tijdens het lopen ontdekte dat het eigenlijk helemaal niet fijn was die lange broek. Het ding werd kletsnat door de regen en de wind blies dwars door de dunne stof heen.

Tja, daar heeft hij wel een punt, bedacht ik me toen we daar vol in de wind over een dijk liepen. Ik probeerde gelijk even te voelen wat ik zou moeten voelen. En inderdaad, die lange broek zorgde niet per se voor heel veel extra warmte op dat moment. Het is vooral lekker als je net buiten stapt, maar zodra je jezelf eenmaal warmgelopen hebt, maakt het niet heel veel uit of je een lange of korte broek aan trekt (onder Hollandse weersomstandigheden welteverstaan. Over hardlopen in Siberië heb ik het misschien later nog wel eens).

Plots dacht ik weer terug aan die ene wedstrijd die ik jaren geleden liep. Het was een halve marathon. Het vroor lichtjes, het voelde goed koud aan. Mijn kleding: een shirt met korte mouwen, een korte broek. Én handschoenen, die wel. Had ik het koud? Nee.

Wat ik zo langzamerhand wel kan concluderen is dat het menselijk lijf wel wat kou kan verdragen en niet per se dik ingepakt hoeft te gaan hardlopen, helemaal niet als het om je onderlijf gaat.

Voordat je nu in je blote nakie de deur uit rent: vingers, tenen en bovenlijf hebben doorgaans wel wat meer behoefte aan een afdeklaag(je).

Om te testen of ik het er echt niet koud door krijg loop (hardlopen hè, niet tijdens m’n wandelpauzes) ik de rest van de maand december in korte broek, ongeacht de omstandigheden. Ik daag je uit. Ben je een langebroekenloper? Durf je dan mee te doen? Deel me jouw verhaal bij dit bericht of stuur me een e-mail: gerben@marathonbaas.nl.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties

 • Frederik Van Hove

  Als je in de winter gaat hardlopen en je hebt het aangenaam warm als je vertrekt, dan ben je sowieso te warm aangekleed en dat zal je snel ondervinden na enkele kilometers lopen… Zeker voor een korte intensieve training of een wedstrijd, heb je het vlug te warm. Voor een lange trage duurloop daarentegen mag het een laagje meer zijn.

 • Jory

  Leuke challange! Ik doe mee en was begin dec. al begonnen :). Op een of andere manier doe ik in de winter automatisch een lange broek (secondskin) met een kort hardloopbroekje er overheen aan. Afgelopen 2 weken met korte broek gerend, lekker gevoel die kou op je benen. Ik douch al een jaar of 3 koud, deze challange geef net nog een extraatje qua gevoel. Soort kers op de taart gevoel!

 • Hans

  Beste Gerben,
  Ik doe mee!
  Ik ga deze maand nog zes keer rennen, op de oneven dagen, en draag dan steeds een korte broek.
  Als ik het niet koud krijg, ga ik er mee door in het nieuwe jaar! – mijn goede voornemen voor 2021 🙂 .

 • Hans

  Boven 10: altijd t-shirt en korte broek. Onder +5: legging en shirt met lange mouwen. Tussen +5 en +10: korte broek en – afhankelijk van wind en beschutting – t-shirt of shirt met lange mouwen. Heb de laatste 5 jaar geen lange broek gedragen tijdens training of wedstrijdloop, dat heeft zeker te maken met de onwinterse temperaturen tegenwoordig. Bij onderbrekingen, bv. in een trainingsgroep kan je vaak beter wel iets bedekkenders / warmers aan hebben tegen het afkoelen.

 • Frank

  Dit jaar pas 2x de lange broek aan gehad. In Nederland komt de temperatuur amper nog onder de nul graden. Bij zonnig en rustig winterweer kan je makkelijk in korte broek. Bij regen en wat guurder weer en onder 10 graden vaak wel een lange broek aan. Het is net waar je op instelt. Op een gegeven moment weet je niet anders.

 • hilde

  Korte broek, tenzij het echt vriest dat het kraakt.

 • Drik

  Meestal korte broek, lange eigenlijk alleen als ik verwacht veel “pauzes” in de training te hebben.
  Als ik gewoon door kan lopen en het niet “water koud” is (hoge luchtvochtigheid), dan is alles boven de 0c idd kort / lang of kort / kort.

  En bij de huidige “koude-maanden” is koud ook maar relatief.
  Maar goed, voor iedereen voelt het anders.

 • Gerard van Hoorn

  Ik heb sinds dit jaar een heerlijke korte broek waarin ik mijn telefoon ook kwijt kan. Ik loop daarom nu nog steeds met blote benen en het gaat prima. Sterker nog het is lekkerder dan in het lang.

 • Ria

  Ik loop alleen in de zomer met blote benen. Verder meestal een dunne loopbroek en compressie kousen en van boven 2 laagjes. Vaak doe ik onderweg de bovenste laag uit. Ik heb nooit last van warme benen. Ik ben 79 jaar en wil geen blessures krijgen door koude spieren. Ik wil zo lang mogelijk blijven lopen.

 • Hans Kok

  Altijd korte broek! Bij koeler weer wel eerder twee laagjes qua shirts. Bij regen soms ook zomers handschoentjes om handen warm te houden. Koude handen vind ik het vervelendste, benen geen probleem.
  Nadeel was laatst wel dat mijn benen op sommige plekken open lagen bij de vuurtorentrail, omdat in het begin door een pad met struiken gelopen moest worden.

 • Paul Markus

  Zelf loop ik bij voorkeur in korte broek, en als het koud is, trek ik zeker 10 minuten uit voor de warming up.
  Mijn meeste loopjes gaan intervalsgewijs zoals door Klaas Lok gepropageerd in zijn boek, maar ik doe ook regelmatig wisselduurlopen. Met een lange broek aan wordt het voor mij al snel te warm. Misschien is het iets voor een langzame lange duurloop van zo’n 20-30 km en bij temperaturen onder de 4 °C.

 • Karen de Bondt CHiLL

  Zaltbommel? Korte broek? Dan liep je vast met Marco van Leeuwen òf Ed Kooijman, de helden van de Two Rivers Marathon.
  Leuk verhaal. Ik ga het ook proberen.
  Ik doe iedere ochtend 2x zonnegroet voordat ik de koude douche instap , ook voordat ik ga hardlopen. Korte broek klinkt als een logische volgende stap.💫

  • Pieter Elias

   Gechecked, Gerben liep idd samen met Ed Kooijman. Hoe leuk.
   En zojuist Marco van Leeuwen, de andere held van de TWO River, zien vertrekken, uiteraard in korte broek, om zijn eigen Two River Marathon weer een keertje te lopen. Droog gaat ie het niet houden.
   Succes.

 • PJ

  Enige keren dat ik een lange broek draag is heel vroeg in de morgen (04:45 uur start) ruim onder nul met redelijk oosten wind (3 of meer) verder altijd korte broek korte sokjes.
  Wel vanaf onder 10 graden een dubbel shirt of bij regen een Jack met enkel shirt.
  Zomer en winter een pet!
  Mensen kijken inderdaad raar in de winter met korte broek.

  • Jos Veldscholte

   Het maakt toch niet uit uit welke richting de wind komt? Oostelijke wind is vaak kouder dan wind uit andere richtingen, maar temperatuur+windsnelheid (t.o.v. je looprichting) bepalen samen de chill-factor.

 • paul

  Altijd kort. Ik loop al heel wat jaren, ben trailrunner, loop lange afstanden. maak onderweg foto’s als ik iets moois zie. Ik heb nog nooit spijt gehad van mijn korte broek, wel van een lange. Nooit last gehad van spieren of wat dan ook. Ik heb wel vaak handschoenen aan als het kouder wordt, zo onder de tien graden.

 • Aart

  Hier 48 jaar hardlopen in de pocket en nog wat.Niet alleen de temperatuur, maar ook de wind chillfactor en luchtvochtigheid zijn van belang. Deze kun je bekijken op de meteotines site. Verder is dan je loopsnelheid van belang en het risico op verzwikking oid.
  Kleding is er niet alleen lang en kort, maar ook met een laagje regenstof op de voorzijde. Ook windstopper als broek is een mogelijkheid. Loop je een wedstrijd dan kun je nog tot lage windchill in korte broek lopen, want er is eerste hulp en veel warmte van binnenuit. Loop je een lange duurloop in het bos bij lage windchill dan broek + aan, want risico op blessure en afstand tot hulp. Ook het drinken en eten dan in de gaten houden. Loop ze!

 • rob franssen

  Onder de 12 graden altijd lange broek. Vooral tijdens de eerste 2 à 3 km (je spieren zijn nog koud) bij een temperatuur onder de 12 graden is kans op een spierblessure zeker risicovol en al helemaal wanneer je geen voldoende warming-up doet.

 • Willem de Ruijter

  Vreemd genoeg komt in het artikel niets naar voren over het waarom een lange broek bij < 15 Celsius eigenlijk een must is.
  Zolang je rent is het idd geen probleem ( zelf liep ik met -15 een wedstrijd in kort) maar als je stil moet staan tijdens je rondje, om wat voor reden dan ook, dan koel je wel erg snel af en de been spieren zijn dikke bundels en vangen dus ook veel kou.
  Gevolgen daarvan kunnen zijn dat er blessures optreden en je dus even niet kan hardlopen. Ik adviseer mijn leden onder de 15 graden een lange broek aan te trekken.

  • Walter

   Hè hè, eindelijk iemand met verstand van zaken.
   Kom op mensen, zo simpel is het. Je bent lekker warm gelopen, je zweet misschien zelfs en dan ineens moet je twee minuten wachten voor een stoplicht. Of je draait de hoek om en krijgt je plotseling de volle wind op je bezwete benen. Grote kans dat je veel van je pijntjes kunt voorkomen door wat zuiniger op je spieren te zijn.

 • Sasha Kooijman

  Voorkeur is duidelijk korte broek. Bij wat kouder weer voelen kousen erbij wel wat prettiger.
  Ga ik echt voor een LDL dan kies ik voor sommige gevallen echt voor een lange broek. Het liefst blijf ik wel in shirtjes lopen ook bij kou. Ik kan anders mijn warmte niet goed kwijt. Hardloopjasjes zijn daarom een drama voor me.

 • Kevin Bruijnaers

  Pas als de temperatuur onder 0 komt denk ik aan een lange broek, maar dan nog moet het echt koud aanvoelen. Het liefst loop ik altijd in korte broek.

 • Henk Vink

  Tot aan het vriespunt meestal korte broek met of zonder lange kousen. Maar hangt ook af van de hoeveelheid wind (windchill factor). Bovenlichaam dan een thermoshirt met een fietsshirt (heeft een lange ritssluiting (én zakken), zodat je die ook verder open en dicht kunt doen (afhankelijk van temperatuur en wind). Ik kies mijn routes wél zo dat ik dicht bij huis eindig, zodat ik niet nog een “eind(je)” een wandeltempo hoef te handhaven. Dan koel je namelijk enorm snel af.

 • Eva

  ≥ 0 °C korte broek, ≥ 5 °C t-shirt en ≥ 10 °C singlet. Handschoenen alleen bij temperaturen < 0 °C. Wat er nu bijna op neer komt dat ik bijna al mijn runs deze winter in korte broek en singlet gedaan heb 😂

 • klaartje

  Ik hou vooral van een strakke gevoel van een lange broek rond mijn benen, afhankelijk van de stof. Voor de warmte doe ik het eigenlijk niet. In die zin sta ik nu altijd meer versteld van de lopers met mutsen, jasjes, kraagjes en handschoenen. Zo koud is het inderdaad toch niet en van hardlopen kom je snel op de juiste temperatuur.

 • Patrick

  Altijd korte broek . Wel lange compressiekousen eronder

 • Jan Jennes

  Altijd korte broek loopt gemakkelijker voor mijn beenprothese

 • Ton Hoogakker

  Dubbele cijfers korte broek tijdens training.
  Bij wedstrijden vanaf 5 graden korte broek.

 • Johan

  Beneden de 10 graden vaak een legging. Korte broek geeft meer vrijheid en minder warmte stuwing indien je toch “te warm” bent gekleed waar je pas achter komt tijdens het hardlopen.
  In de midwintermarathon in Apeldoorn liep ik wel eens als één van de weinigen in korte broek met temp net boven nul en sneeuw naast het parcours. Maar dat is lang geleden en zou ik nu ik wat ouder ben niet meer zo gauw doen.

  • Willem

   Voor mij ook onder 10° een lange tight en erboven een korte broek. Ik heb geen last van kou bij regen..

 • Rens

  In de winter altijd een winterlegging. Als man zijnde ‘toon’ je dan wellicht wat meer dan alleen je kuitspieren tijdens het rennen, maar merk dat dit me wel de meeste vrijheid geeft tijdens het rennen en blijf ik goed warm waardoor ik minder last krijg van de klap van buiten naar binnen tempratuur.

 • Annemiek

  Altijd een korte broek!!!
  Alleen als de temperatuur onder de 10 graden komt wel kousen aan. Dit vanwege een spierscheuring in m’n kuiten jaren geleden.

 • Niek

  Jaar in en uit in een korte broek, niet meer in het bezit van een lange hardloop broek

 • johan decoene

  ik loop altijd met korte broek boven 0 C

 • Bianca

  Loop altijd in korte broek ; je kunt je veel vrijer bewegen lijkt het.. maar reacties zijn inderdaad niet van de lucht .. alsof het -20 is! Zo koud zijn de laatste winters niet geweest. Alhoewel ik inderdaad wel dubbel shirt draag bij kou en handschoenen ..

 • Daniëlle

  Ik loop pas met korte broek bij temperaturen boven de 15 graden. Bij lagere temperaturen krijg ik met een korte broek stijve beenspieren. Je ziet mij bij 12 tot 15 graden wel met korte mouwen, maar daar onder een lange broek.

 • Patrick

  Alles boven 0 graden celsius = korte of driekwart broek.

  • johan decoene

   correct antwoord

  • Janssens Luc

   Ik heb inderdaad ook al dikwijls moeten ondervinden dat het vertrek meestal een beetje frisser is maar eens op weg heb je het snel (te) warm. Het is steeds afgaan op persoonlijk aanvoelen denk ik. En TE warm kan onderweg heel lastig zijn. 😉

  • Anne-Marie

   wij leerden vroeger, onder de 10 graden lange broek. Er waren trainers die je weg stuurden als je met korte broek kwam. Maar ik moet zeggen dat het niet snel TE koud is.

   • Marjon Esman

    Klopt zo heb ik het ook geleerd. Maar merk wel dat ik het vaak te warm vind. Mijn bovenlijf en voeten vind ik eerlijk gezegd wel prettig als die wat warmer zijn. Ik ga de challange wel aan !

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer