‘Na de Koning van Spanje Trail was ik verkocht’

Zijn liefde voor trailrunning is groot. En hij probeert de schoonheid van het hardlopen over te brengen op andere lopers. Jos is een echte liefhebber.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
‘Na de Koning van Spanje Trail was ik verkocht’
Jos uit Roosendaal geeft looptrainingen en clinics en probeert sinds zijn prepensioen de schoonheid van het lopen via eigen initiatieven over te brengen op andere lopers. Daarnaast heeft Jos de liefde voor trailrunning gevonden. “Ik vind het een uitdaging om telkens weer nieuwe paden, trails en lopers te ontmoeten die ook van de natuur en het buiten zijn kunnen genieten.” 

De dag dat Jos begon met hardlopen kan hij zich niet eens herinneren. “Voorheen deed ik voornamelijk teamsporten, maar in de jaren 80 ben ik langzaamaan naar triathlon sporten gegaan. In de jaren 80 en 90 heb ik een aantal triathlons gedaan. In 2012 kwam ik op een punt dat ik iets nieuws zocht. Ik liep elk jaar dezelfde rondjes en vond de loopsport op de weg heel blessuregevoelig, dus ben ik me meer gaan verdiepen in trailrunning. Vervolgens heb ik me voor de Koning van Spanje trailrun ingeschreven en liep daar een afstand van 20 kilometer met de nodige hoogtemeters. Daarna was ik verkocht.”

Volgens Jos is trailrunning een heel andere tak van sport. “De afstanden liggen niet vast, je loopt niet op een tempo, maar bent veel meer bezig met de natuur en je omgeving. Ik ben de Facebookgroep Footprint begonnen om anderen lopers aan te steken met mijn liefde voor trailrunning. Ongeveer een keer per maand organiseer ik via deze groep een trailrun. Verder verzorg ik clinics in Roosendaal en omgeving en schrijf ik sinds twee jaar over hardlopen.” 

Het mooie aan trailrunning vindt Jos dat het niet allemaal vastgelegd is. “Je hebt veel vrijheid en bent veel meer in de natuur. Daarnaast ben je je veel bewuster van je omgeving. Ik denk dat dat een hele groot verschil is met wedstrijdlopen. Vroeger ging het altijd om de tijd die je hebt gelopen, maar bij trailrunning gaat het veel meer om wat je om je heen ziet.”  

De trail die Jos het meest is bijgebleven is de trail in Cyprus. “Dat waren vier dagen achterelkaar waarin twee trails in de bergen zaten. Daar viel alles op zijn plek. Het was een totaal andere vreemde omgeving in een ander land. Het gaf me zo’n gevoel van vrijheid en eenheid met de natuur. Ik ben daar ook bewust alleen naar toe gegaan. Ik wilde dat voor mezelf ervaren. Het was gewoon even iets voor mezelf.” 

Gemiddeld loopt Jos 60 kilometer per week hard. “Dat verdeel ik in een tempotraining op de baan of op de weg of in het bos. Daarnaast doe ik een lange duurloop, vaartspel op verschillende ondergrond en doe ik intervaltraining. Het is dus een vrij traditioneel schema. Het enige wat ik anders doe is dat ik telkens naar een ander gebied ga om te trainen. Soms ga ik in de duinen trainen, soms over het strand in Zeeland. In Nederland heb je namelijk geen heuvels, dus dan moet je een creatieve oplossing op bedenken om jezelf uit te dagen.” 

Jos heeft daarentegen nooit last van blessures. “Het enige waar ik op moet letten is dat ik wel herstelweken inplan. Verder doe ik veel aan mountainbiken om mijn spieren niet te overlasten. Als je ouder wordt, merk je dat je eerder gas terug moet nemen en een langer hersteltijd nodig hebt. Mijn streven is om over 10 jaar nog steeds fit lange afstanden te lopen.”

De reden waarom ik ben gaan schrijven over hardlopen is omdat er gewoon zoveel over te vertellen is en het gewoon hartstikke leuk is. Ik wil die passie voor hardlopen graag delen met anderen en daarom ben ik mijn eigen site begonnen. De afgelopen twee jaar ben ik nagenoeg nergens anders mee bezig dan trailrunning en erover schrijven.”

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners