Punten pakken in een winderig Maassluis

Foto: Carry Wilmink

Punten pakken in een winderig Maassluis

Toen ik zondagochtend opstond, achtte ik de kans op een succesvolle 10 km-wedstrijd later die dag uitgesloten. Snipverkouden, opnieuw onrustig geslapen en een lijf dat verre van krachtig voelde. Maar zin in een tripje naar Maassluis met twee ontzettend leuke loopvrinden had ik wel. Ontzettend veel zin. Tien kilometer hardlopen zou echt wel lukken, dan maar niet volle bak. Dan maar niet zo diep gaan als ik in mijn ProRun-artikel van vrijdag propageerde.

Roadtripping to Maassluis

Mijn roadtripgenoten Nicky en Charlie hadden uiteenlopende wilde plannen, net als Jeffrey, de vierde KBoomer in het verhaal. Charlie en Jeffrey wilden een pr op de halve marathon realiseren, Nicky wilde een 10 kilometer afleggen op het tempo waarop hij 10 maart in Den Haag een pr op de halve marathon wil lopen: 3 minuut 28 per kilometer. En ik? Ik had me ingeschreven voor de Logiqs 10 km bij AV Waterweg om mijn critical power op te krikken. Dat getal waar al mijn trainingen naar de marathon van Rotterdam om draaien. Zo lang mogelijk op een zo hoog mogelijk vermogen lopen.

Dappere strijders

Nicky hield stand tegen de windkracht 5 in de onbeschutte polder en finishte zo’n beetje volgens plan. De halvemarathonlopers kregen nog veel meer wind in hun bakkes; Charlie streed voor wat ‘ie waard was en finishte uiteindelijk 5 seconden boven zijn pr. Genoeg om te weten dat hij bij gunstiger omstandigheden veel harder kan. Jeffrey liep in zijn eigen Maassluis ijzersterk en steady naar een heel dik pr van 1:18:52.

Soms zit het mee

Mijn 10 kilometer ging uiteindelijk veel beter dan ik voor de start had durven hopen. Ik besloot ‘op gevoel te gaan’. En dat gevoel was best okay de eerste zes kilometer. Maar goed, daar hadden we ook voornamelijk wind mee. Na het keerpunt op – pak ‘m beet – 6,3 kilometer kwam ook bij mij de ommekeer. Na de draai om de pion kwam een klein klimmetje, dan een bocht en vervolgens volle bak wind in je smoel. Ik zakte ver terug in tempo en verwachtte eigenlijk ieder moment door Jan en alleman ingehaald te worden, maar dat gebeurde niet. Pas bij 8,5 km kwam er een loper naast me die net niet genoeg gas gaf om me in te halen, maar mij wel de prikkel gaf om nog even door te zetten en te versnellen in de laatste kilometer. Het werd zelfs nog even sprinten op de atletiekbaan naar de finish om niets minder dan een 16e plek. Het kan verkeren.

Friet

Belangrijkste van het hele Maassluis-avontuur was dat we kort na Charlie’s finish als uitgelaten kinderen aan de friet zaten in de kantine. Blij met vet en zout, blij met hoe we ons best hadden gedaan. Grote bonus voor mezelf was de notificatie vanuit de Stryd-app: your critical power has increased from 322 W to 332 W based on your run activity. Hoera! Het bericht waar iedere Stryd-gebruiker blij van wordt. Ook die missie geslaagd. Nu moedig voorwaarts met het 14km-schema naar Rotterdam.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Abram

  Zelfs hier wordt gepolariseerd en zijn er mensen, die niet tegen kritiek kunnen, gezien hun reactie. Daar komt bij, dat hier geen enkele echt goede loper zijn zegje denkt te moeten doen. Wordt wakker en zie hoe snel echte toppers lopen. Maar ik kan geen goed advies geven, want ik loop pas zo’n ruim 40 jaar….!

 • Ronald 575

  Hey Klaas, leuk dat je bij ons in de buurt was en gefeliciteerd met je nieuwe CP!
  Ik heb genoten van het winderige parcour en uiteindelijk ook een nieuw CP.
  Volgens het 14km-schema staat er over 3 weken weer een 10km wedstrijdje op de planning. Toevallig is er dan weer een in de buurt, namelijk de Midden Delfland. Zie je dan weer?!

  • Klaas Boomsma

   Hoi Ronald, het was weer mooi in Maassluis! In Midden Delfland heb ik in 2015 een keer de halve gelopen, een pr ook nog! Dit jaar ben ik er niet bij. Veel plezier daar!

   • Ronald 575

    Dank en tot in Rotterdam wellicht 🙂

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer