Traag

Hitte! Hedwig ligt dan het liefst gestrekt op een zonnestoel met een fijn boek.

Traag

‘De stryd’, ‘slow running’, verslaving in al zijn vormen, hoe hardlopen het omgaan met slecht nieuws makkelijker maakt. Gaat de marathon van Londen door in oktober?, hoe pak je het zelf bedenken van een tof marathonparcours aan (ik loop die van Boston in Nederland), het behouden van een positieve ‘hardloop-mindset’ in tijden van corona, mijn tweede boek.

Dit is slechts een greep uit de onderwerpen waarover ik op deze plek had kunnen schrijven, en waarover ik in de toekomst vast en zeker mijn gedachten zal laten gaan, maar waarvan het nu niet kwam. Ik was simpelweg niet scherp en bevlogen genoeg.

De reden? Hitte!

Al zullen sommigen de huidige temperatuur aanduiden als zomers, lekker zwoel of warm, ik vind het ronduit heet. Ben ik doorgaans een lachende en optimistische loper; als het kwik boven de 20 graden stijgt, vormen zich zorgelijke rimpeltjes rond mijn ogen en voorhoofd. Wordt de 25 graden gepasseerd, dan kan gerust gesproken worden van een geërgerde kop en het moet wel heel gek lopen, wil ik langdurig hardlopen bij temperaturen boven de 30 graden.
Ik functioneer gewoon anders als het heet is. Mijn brein verandert in een ongemotiveerde drassige, wazige massa. Ik kan me minder goed focussen en concentreren (of is dat hetzelfde? Zie! Dit bedoel ik dus; ik kan zelfs niet meer helder nadenken over simpele kwesties).

In het dagelijks leven is deze hangerige, trage toestand al niet ideaal, laat staan bij het afwerken van vier tot vijf zorgvuldig samengestelde hardlooptrainingen per week.
Begrijp me niet verkeerd: ik kan echt ontzettend genieten van mooi weer. Dat is dan bij voorkeur gestrekt op een zonnestoel met een fijn boek, ingesmeerd met hoge factor (dat dan weer wel), een zonnebril op en een koel drankje binnen handbereik.

Maar als ik mag lopen, kan warmte me gestolen worden!

Ik weet dat sommige collega-lopers mijn type loper (‘de warmte-klager’) zeikerds vinden. Zij vinden dat gezeur over hitte en de daardoor uitblijvende gewenste prestaties onzin. “Het is een mentaal ding” zeggen deze collega’s. “je moet er gewoon niet zo over nadenken, dan is er niets aan de hand”. Gelukkig las ik nog niet zo lang geleden een artikel dat mijn beleving van warmte bij hardlopen totaal onderschrijft. De strekking daarvan was dat er lopers zijn die fysiek werkelijk slechter opgewassen zijn tegen hitte en dat vrouwen op dit vlak bovendien een extra nadeel hebben ten opzichte van mannen vanwege het hogere vetpercentage.

Deze wetenschap helpt me voor geen meter tijdens mijn trainingen, toch is het fijn om te beseffen dat ik niet slechts een zeikerd ben, maar dat mijn heftige beleving van de temperatuur echt wel ergens vandaan komt.

Het enige dat ik als positief ervaar in deze tropische dagen is het feit dat het hierna alleen maar koeler kan worden. Mijn Nordic-body moet nu afzien, om straks extra goed te presteren. Als ik deze hitte weet te overbruggen en mijn trainingen kan volhouden (al is het wellicht in aangepaste vorm) dan gebeuren er straks misschien wel heel mooie dingen!

Dan vlam ik in de kou!

5 reacties

 • Sonja Schaart

  Heel herkenbaar Hedwig, al ben ik dan geen hardloopster. Als het zo ontzettend warm is functioneert je lichaam naar mijn idee compleet anders. Er zal best wel een manier zijn om hiervoor te trainen maar ik zou zeggen, pak dat boek en zoek een strandbedje en geniet van deze paar hete dagen van dit jaar. Overigens weer mooi beschreven allemaal.

  • Hedwig

   Dank je wel! Ik heb inderdaad ontspannen kunnen liggen op een bedje, maar niet nadat ik heel vroeg ben opgestaan en bijna 28 kilometer liep. Heerlijk gevoel om dat toch gedaan te hebben al was het laatste half uur behoorlijk heet!

 • Ben Engel

  Ik kan mijn helemaal vinden in jou blog over lopen met extreme temperaturen. Was ik als beginnende hardloper in 2013 een koukleum nu loop ik het liefst met koud weer. En nu zo vroeg mogelijk lopen want met deze temperaturen geen pretje dus nee geen zeikerds hoor. Het wordt tijd dat er weer mooie loopjes komen maar helaas moeten geduld hebben. Gelukkig kunnen wij ze ook zelf uitstippelen en gaan lopen👊👊

 • Luc Declercq

  Hey, een klein vervoegfoutje.
  Het moet zijn “mijn brein verandert” ipv veranderd. 3e persoon enkelvoud tegenwoordige tijd.
  Met sportieve groeten,
  Luc.

  • ProRun

   Beste Luc,

   Dank je wel, we hebben het aangepast.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners