Twee virtuele majors

Hedwig loopt dit jaar zowel de marathon van Boston als die van Londen.

Twee virtuele majors

Ik tel de weken die ik nog te gaan heb in mijn agenda. Het zijn er drie en een half. Als ik graag wil, kunnen het er zelfs slechts twee en een half zijn.

Bij mijn weten, gaat geen enkele grote marathon dit jaar door. Toch loop ik er twee.

De eerste is die van Boston, die gelopen mag worden tussen 7 en 14 september, vandaar het verschil in weken die ik nog heb voordat het zover is. De tweede is de marathon van Londen die drie weken later plaatsvindt op 4 oktober.

Aan beide marathons mag men niet zomaar meedoen. Boston is uitsluitend voor toegelaten ‘Boston Qualifiers’ en London is alleen toegankelijk voor lopers die ingeloot waren voor de normale editie die eigenlijk in het voorjaar had moeten plaatsvinden. Net zoals de officiële editie van de marathon van Boston die eigenlijk in april al gelopen had moeten zijn.
Ik schrijf ‘normale editie’ omdat dit precies is waar de schoen voor mij wringt. Beide marathons zijn in 2020 verworden tot virtuele races. Voor mijn twaalfde en dertiende marathon zal ik geen vliegreis maken en slapen in een hotel. Ik bezoek geen expo om een startnummer op te halen, ik beleef geen voorpret met andere lopers. Niks, nakkes nada.

Pas sinds deze week dringt het lichtelijk tot me door dat ik op korte termijn twee marathons ga lopen… die van Boston huppelde de afgelopen maanden wel een beetje door mijn hoofd. Soms dacht ik er eens aan, maar meer ook niet. Dat kwam omdat ik Londen nog altijd als mogelijkheid had om een echte wedstrijd te lopen, op de manier die tot februari van dit jaar normaal was. Pas heel kort geleden kreeg ik te horen dat ook de London marathon naar eind 2021 verschoven is (of als je wilt zelfs naar 2022 en 2023!) waardoor ik geen enkele marathon kan lopen in de plaats waar dat eigenlijk oorspronkelijk de bedoeling was.

Voor de Boston virtual marathon schreef ik me in omdat ik het wel bijzonder vind een medaille te mogen ontvangen van de enige editie die in 124 jaar niet door is gegaan in zijn originele vorm. Ik had bedacht dan ik hem desnoods heel langzaam zou lopen als ik de marathon van Londen dan wel echt in de Britse hoofdstad zou mogen meemaken. Toen ik Londen afgeblazen zag worden, reageerde ik gelaten. Ik had het al aan zien komen dus van een verrassing was geen sprake. Voor ik het wist, meldde ik me onder druk van een aftikkende klok op de website van de organisatie ook maar aan voor de virtuele versie van deze marathon.

Nu loop ik dus in mijn eentje twee keer 42,195 kilometer binnen drie weken tijd. Volgens mij fitter dan ooit. Maar zonder de sfeer die beide steden kenmerkt tijdens deze geweldige races. En zonder de steun van een uitgelaten meute toeschouwers. Ik zal moeten lopen op zelf uitgezette parcoursen die het verreweg niet halen bij de fantastische routes in de V.S en het V.K. Hardlopen vind ik altijd geweldig, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik mij afvraag waar ik dit keer het heilig vuur vandaan haal om mijn huidige fitte toestand eer aan te doen.

Videbimus!

16 reacties

 • Sonja Schaart

  Ben benieuwd hoe je dit gaat ervaren Hedwig. Zo anders dan tussen een grote menigte te rennen in indrukwekkende steden.
  Heel stoer van je om het in je eentje te klaren! Super veel succes gewenst! X

  • Hedwig

   Ja, ik loop natuurlijk wel vaker lange afstanden in mijn eentje, maar dit is -hoe anders ook- toch een wedstrijd. Dan haal ik normaal heel veel uit het parcours, de sfeer, het publiek… alles dat er nu dus niet is. Ik ben heel benieuwd… ‘Boston’ is het niet en zal het ook niet worden, toch hoop ik dat het een leuke loop wordt. Tx! x

 • Charles

  Heel veel succes en geniet ervan!

  • Hedwig

   Dank je wel Charles! Dat ga ik hoe dan ook proberen!

 • Anja Hartman Keune

  Ja, ik ben ook benieuwd. Alhoewel, tijdens de trainingen loop je ook alleen, maar goed dit is toch weer anders. Het gaat je zeker lukken. Veel succes en plezier xxx

  • Hedwig

   Dat klopt, mijn trainingen loop ik alleen, maar die voer ik rustig uit… In een ‘normale’ race is dat niet het geval, dan heb ik altijd wel een tijd in mijn hoofd. Dit keer laat ik dat los, maar ondanks dat, zal ik toch een beetje mooi willen lopen. Het is dan dus wel jammer dat alls ‘jus’ ontbreekt ter motivatie.
   Dank je wel!! x

 • Danielle Jonker

  Een bijzondere ervaring gaat het sowieso worden Hedwig, mét een bijzondere medaille.
  Veel succes met de laatste trainingen!

  • Hedwig van Bree

   Dank je wel Danielle! En het lijkt erop dat het dankzij dit blog toch nog een ervaring wordt met meer support dan gedacht!

 • Richard Vernimmen

  Hoi Hedwig, goed dat je toch doorgaat ondanks dat het verre van normaal is. Zelf ga ik ook mijn eigen marathon lopen samen met enkele loopvrienden op 6 september. Veel succes nog en vooral veel loopplezier! 🏃🏼‍♀️💪

  • Hedwig van Bree

   Hoi Richard, ik liep in het voorjaar al een marathon in mijn eentje omdat ik zo goed getraind had en ik het jammer vond om daar niets mee te doen. Ik vond het -achteraf gezien- een zwaardere run dan normaal. Ik ben nu dus heel benieuwd of dat weer zo voelt. Ik wil me nu toch iets meer mentaal voorbereiden; het lopen lukt eigenlijk altijd wel. Dankzij het blog dat ik plaatste, lijk ik zelfs wat support te krijgen dus wie weet wat voor een leuke dag het nog gaat worden 🙂 Jij ook heel veel plezier en succes op 6 september! Zet hem op!

 • Ellen van Dilst

  Ik ga Londen ook in mijn eigen achtertuin lopen. Voor mij wordt het de afronding van een paar maanden sukkelen met een blessure. Het was een geluk bij ongeluk dat ie in april was uitgesteld… Nu op 4 oktober in mn eentje lopen. Veel zin in maar zie er ook wel tegenop om alleen door de zware momenten te ploeteren. Bemoedigend idee dat er in elk geval ergens in Nederland ook iemand in zn eentje loopt. Ik zal je een virtueel steuntje in de rug geven als je het nodig hebt….

  • Marja Botma

   Ik loop ook de virtuele London marathon en 3 weken later de virtuele Marine corps marathon (USA). Oorspronkelijk mooi gepland een voorjaars en najaars marathon maar nu dus als virtuele marathons vlak achter elkaar. Omdat ik nog steeds een klein beetje hoop heb op t doorgaan van de veel kleinschaliger Leiden marathon ( was mijn plan B voor London in April, maar is ook verschoven naar het najaar) loop ik beide virtuele marathons heel rustig of in 2 of 3 delen. Hedwig en Ellen, veel plezier tijdens jullie virtuele marathon(s)

   • Hedwig van Bree

    Ik vind het enorm leuk om nu te weten dat ik Londen in ieder geval in gedachten niet alleen loop! Zet hem op Marja! Wellicht zien we elkaar in 2021 in het echt aan de start in Londen.

  • Hedwig van Bree

   Hoi Ellen, wat leuk dat jij hem ook loopt! Dat wordt na zo’n blessure dan ook nog best spannend lijkt mij. Gelukkig mag je ‘de echte’ dan nog eens in de herhaling doen en dan hopelijk blessurevrij! Ik zal op 4 oktober aan je denken!! Heel veel succes en plezier tijdens de verdere voorbereiding en op de dag zelf!

 • Dorothé

  Laat me weten wanneer je wat doet, dan probeer ik je te komen aanmoedigen. Ik zal schreeuwen voor 10 😉 Veel succes gewenst, want nu doorgaan maakt je sterker voor als de gewone wedstrijden weer mogelijk zijn.

  • Hedwig van Bree

   Dat is leuk Dorothé! De voorlopige datum is zondag 13 september. Alleen als het heel warm wordt o.i.d. dan ga ik verzetten. Als je komt juichen, laat ik je het parcours weten in een p.b. Het idee dat je mogelijk komt, vind ik al fantastisch dus dank daarvoor!

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Gewoontes (afleren)
Terug en vooruit
Prikkels
Hardloper zijn tijdens een pandemie
Advertentie

Meer uit Columns & meer

Advertentie