Verliefd in het startvak

Verliefd in het startvak

In het startvak van de Amsterdam Marathon verliefd worden: niet verwacht, maar toch gebeurde het de 26-jarige Celeste!

De 26-jarige Celeste uit Nijmegen heeft als basisarts in een revalidatiecentra een heel onregelmatig leven. Toch lukt het haar om naast haar drukke baan te trainen voor een hele marathon. Wat ze niet zag aankomen was dat ze verliefd zou worden in het startvak van de Amsterdam Marathon. “Ik word nooit zo snel verliefd, maar we hadden gelijk zo’n goede klik.”  

In het startvak van de marathon van Amsterdam ontmoette Celeste een jongen, Patrick. “In het startvak stonden we naast elkaar en raakten we aan de praat. Ik vond hem gelijk een leuke jongen. Na afloop stond hij nog op me te wachten. Het is echt liefde op het eerste gezicht. Eerst kon ik het niet echt geloven. Ik word namelijk nooit zo snel verliefd. Ik dacht: dit zijn gewoon endorfine van de marathon. Maar naderhand klikte het gelijk zo goed.”

Maandenlang trainde Celeste voor de Marathon van Amsterdam. “Onder begeleiding van een fysiotherapeut ben ik gaan trainen voor de hele marathon.” Dit kwam omdat Celeste door overmatig veel trainen een ernstige blessure had ontwikkeld. “Ik heb geleerd van mijn fouten en wilde niet weer een blessure oplopen. Vroeger geloofde ik niet dat je zo snel een blessure kon krijgen. Maar opeens kon ik er gewoon niet meer op staan. Van de huisarts mocht ik zes weken niet hardlopen. Voor een hardloper is zes weken niet rennen echt verschrikkelijk.” 

Door het hardlopen kan Celeste namelijk haar werk als arts beter aan. “Als arts komen mensen alleen naar je toe als er iets aan de hand is. Dit gebeurt dag in, dag uit. Verder heb ik ook nog niet zoveel ervaring dat ik dingen op de automatische piloot doe. Ik moet vaak nog dingen opzoeken en heel erg wennen aan de verantwoordelijkheden. Daarnaast wil je als arts geen fouten maken. Als je iemand de verkeerde medicijnen geeft dan heeft dat grote gevolgen. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Als ik heb hardgelopen, dan kan ik mijn werk de volgende dag beter aan.

Voor het hardlopen was ik sneller geprikkeld. Ik merkte dat ik totaal geen regie had over mijn eigen leven. Door het hardlopen kon ik meer aan. Je leert je grenzen verleggen en je krijgt meer doorzettingsvermogen.” Eerst waren Celeste haar de weekenden voor feestjes en alcohol. “Ik merkte alleen dat het ten koste van het hardlopen ging. En ik had het hardlopen nodig om met de druk van mijn baan om te gaan. Inmiddels drink ik helemaal geen alcohol meer. Het heeft mijn hele leven veranderd.” 

Helaas kon Celeste door haar slijmvliesontsteking tijdelijk niet hardlopen. “Ik begon met werken als basisarts in het ziekenhuis en mijn salaris was net gestort. Iemand adviseerde mij om een racefiets aan te schaffen, omdat ik dus tijdelijk niet kon lopen. Ik miste echt mijn uitlaatklep en had iets nodig waar ik mijn energie in kwijt kon. Van mijn eerste salaris heb ik toen een racefiets gekocht. Maar hardlopen staat nog steeds op nummer een. Je doet je schoenen aan en je kunt weg.” 

Met fietsen hield Celeste haar conditie op pijl en bouwde ze langzaam het hardlopen weer op. “En toen schreef ik me in voor de Amsterdam Marathon in oktober. Als voorbereiding op de hele marathon in oktober besloot ze twee keer de Dam tot Damloop te lopen. “Toen ik die twee keer gelopen had, wist ik dat het goed zou komen met de marathon. En dat is ook gebeurd. Op 15 oktober liep ik mijn eerste hele marathon in Amsterdam.” Maar dat ze ook haar vriend daar in het startvak zou leren kennen. Dat zag ze niet aankomen. “Hij is ook super sportief, dus dat is erg leuk. We hopen volgend jaar samen de marathon van Berlijn te lopen. Ik hoop dat ik ingeloot word, want het jaar daarop wordt het lastiger met mijn opleiding om voor een marathon te trainen.” 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer