Vrouwen zijn een meerwaarde voor je loopgroep

Vrouwen voegen heel wat toe aan jouw loopgroep!

Ik kan het me zelf moeilijk voorstellen maar ik veronderstel dat ze wel bestaan: de loopgroepen met uitsluitend mannelijke leden. Is natuurlijk niks mis mee, kan je vast lekker hard mee gaan, maar weet dat je toch enkele fantastische voordelen van ons, vrouwen, mist.

1. Vrouwen zweten minder dan mannen
Onderzoekers aan de Osaka International University hebben zich ermee bezig gehouden en na een uitgebreide fietstest is vastgesteld dat vrouwen minder zweten dan mannen. Dit betekent dus dat we niet na 10 minuten hardlopen al zeiknat van het zweet staan, hetgeen resulteert in enkele interessante pluspunten. Allereerst wordt dit gegeven erg geapprecieerd door onze loopmaatjes die zonder wasknijper op de neus in onze nabijheid kunnen vertoeven (Ter info: vrouwen ruiken beter dan mannen omdat het gedeelte in de hersenpan dat instaat voor de reukzin groter is). Daarnaast komen we gewoon veel aangenamer voor de dag: geen okselvijvers, geen natte haren, geen zweetdruppels die je het zicht belemmeren. Fris als een hoentje beoefenen we onze favoriete sport. 

2. Vrouwen hebben meer getrainde bekkenbodemspieren
Omdat we schoorvoetend moeten toegeven dat mannen nu eenmaal beter ontwikkelde spieren hebben dan vrouwen, wat trouwens puur evolutiegewijs en hormonaal verklaard kan worden, willen toch even meegeven dat de bekkenbodemspieren, verantwoordelijk voor de ondersteuning van de organen van je onderbuik, bij vrouwen vaak beter ontwikkeld zijn. Deze spiergroep speelt een rol bij een betere core-stability waarvan we allemaal weten dat dit bijdraagt tot een efficiëntere looptechniek. Ik kan me voorstellen dat menig man nu wel een zelfverzonnen verklaring heeft waarom net die spieren bij vrouwen krachtiger zijn en neen, het heeft niets te maken met ons vermogen om kinderen te baren of bepaalde seksuele standjes. Het feit dat we, in tegenstelling tot de meeste mannen, al eens op hoge hakken rondhuppelen zorgt ervoor dat deze zone regelmatig getraind wordt.

3. Vrouwen kunnen verschillende dingen tegelijkertijd doen
We weten al langer dat de linker- en de rechterhersenhelft van mannen minder goed samenwerken, waardoor ze zich maar op 1 specifieke taak tegelijk richten. Als een man geconcentreerd met iets bezig is, laat je hem dus maar beter even met rust. Mannen kunnen zich wel op een tweede activiteit richten als de andere een routine is geworden. Zo rijden ze bijvoorbeeld wel autorijden en luisteren op hetzelfde moment naar de radio. Maar zodra het verkeer hectischer wordt, worden ze liever niet gestoord door muziek. De hersenhelften van vrouwen werken beter samen, waardoor zij wel meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Ze koken, laden de vaatwasser uit en whatsappen ondertussen vrolijk verder. Ideaal bij een intervaltraining: iemand nodig die én de longen uit het lijf loopt én aangeeft wanneer je mag vertrekken én ‘stop’ roept als het gedaan is én daarenboven het aantal versnellingen bijhoudt? Kies een vrouw, de kans dat je te veel of te weinig traint, is bijzonder klein.

4. Vrouwen zien meer dan mannen
Ook dit heeft de wetenschap bewezen: vrouwen kijken anders dan mannen. Het blikveld van de man is bijna recht vooruit, terwijl dat van de vrouw vele malen breder is. Mannen kunnen wel beter de verschillende details in de verte onderscheiden en makkelijker een afstand inschatten, maar als je tijdens je loopje wil genieten van een nest jonge ganzen, een starend hert of de eerste bloesems, dan neem je best een vrouw mee. En daarbij inbegrepen is er nog een extra voordeel. Wil jij graag een weetje kwijt over die net ontdekte fauna en flora, maar raak je moeilijk uit je woorden omwille van ademtekort? Weet dan dat vrouwen onsamenhangende woorden beter begrijpen en onthouden. Dus zelfs met wat gestotter kan er een leuke babbel op gang komen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners