Wat is jouw voetafdruk?

Wat is jouw voetafdruk?

“Weet je hoe vaak ik plastic flesjes, flacons van gelletjes en reepjes of etensresten op straat heb gegooid wanneer ik aan een race bezig was? Heel vaak.”

Al die keren dat ik een marathon op topsnelheid door een willekeurige stad in Europa liep, vond ik dat ik recht had op het vergroten van mijn voetafdruk. Ik betaalde er immers voor.

Huh, wat bedoel je? Nou, dit: weet je hoe vaak ik plastic flesjes, flacons van gelletjes en reepjes of etensresten op straat heb gegooid wanneer ik aan een race bezig was? Heel vaak.

Mijn kromme gedachte was de volgende: ik spek de kas van de marathon flink met mijn inschrijfgeld en dus mag ik troep maken. De schoonmakers van de stad – van Rotterdam tot Rome, van Keulen tot Valencia – komen aan het einde van de dag toch in actie om de straat schoon te krijgen.

Rotzooi maken maar. Of het nou tussen een joelende menigte in Crooswijk in Rotterdam was of op een verlaten stuk in een buitenwijk van Frankfurt.

Schandalige praktijken, als ik er nu aan terugdenk.

Hardlopen lijkt in eerste instantie een niet heel erg vervuilende sport. Totdat we eens wat beter gaan kijken. Mag ik je wat dingen voorleggen? Ja? Oké, daar gaan we:

  • Wat voor hardloopkleding draag jij? Hoeveel kleding heb je eigenlijk? Te veel?
  • Koop jij altijd het nieuwste van het nieuwste als het gaat over gear? Een nieuw sporthorloge terwijl je oude nog prima werkt.
  • Train jij direct vanuit huis of pak je vaak eerst de auto?
  • Hoe vaak loop jij een wedstrijd in het buitenland en pak je daarvoor het vliegtuig?
  • Hoeveel afval gooi jij weg tijdens het sporten?
  • Neem je wel eens deel aan een wedstrijd waarboven helikopters vliegen om het geheel vast te leggen?

Moet dat echt zover gaan, Gerben? Ik leg het je gewoon voor. Denk er eens kritisch over na. We leven in een tijd waarin het er klimaattechnisch gezien niet heel rooskleurig voorstaat. We helpen onze eigen soort, ons mensen, naar de klote, om het maar even kort door de bocht te zeggen. Dat wil ik niet. Dat wil ik niet doorgeven aan volgende generaties.

Daarom denk ik na over mijn voetafdruk, of als je het Engelse woord hipper vindt, footprint.

Neem eens een voorbeeld aan de actie van Zuid-Afrikaanse hardloopster Gerda Steyn die hier op weg is om de befaamde Comrades Marathon te winnen:

https://www.facebook.com/515989613/videos/10157672446254614/

Ben ik perfect? Nee, maar ik let er sinds een tijdje meer op en daarom support ik de Outdoor Friendly Pledge, een platform gelanceerd door ultraloper Kilian Jornet. Het idee achter de ‘pledge’ is het volgende:

“To promote a more sustainable practice of outdoor sports, focusing on the impact of its various stakeholders. Specifically, the goal is to target the pollution and greenhouse gases generated through outdoor sports, to improve management of natural resources, preserving land and biodiversity, and to advocate for a more sustainable society. It is also a space for sharing knowledge about becoming more sustainable together.”

Is de bedenker van dit platform wel perfect? Nee, ook niet. Dat is ook niet waarom dit platform bestaat. Het draait om bewustwording en bijdragen waar je kunt:

“We know it is hard to achieve these goals and we want to give you ideas and tools to make these commitments easier for you. It is not about being the best, but to join strengths and knowledge and do our best for the planet.”

Denk nu niet: ik begin morgen wel. Nee, dat doe je vandaag. Vandaag is de dag om je eerste voetafdruk op dit spoor te zetten. Het enige wat ik doe is ook maar mijn best.

Doe je mee?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer