Daag je zelf uit met Strava segmenten

Daag je zelf uit met Strava segmenten

Evenementen zijn afgelast, maar met Strava segmenten kun je in je eentje, toch ‘wedstrijden’ lopen met buurtgenoten.

Het is lekker om naast al dat thuiswerken de buitenlucht op te zoeken en te sporten. Hardlopen is laagdrempelig, ontspannend, je voelt je na afloop fit en gezond, en je doet ongemerkt inspiratie op om thuis of voor je werk weer aan de slag te gaan.

Voor de meer prestatiegerichte hardlopers zit deelname aan hardloopwedstrijden er nog niet in. Gezamenlijke trainingen bij je atletiekvereniging of loopgroep zijn ook niet goed mogelijk. Volwassenen vanaf achttien jaar mogen om heel begrijpelijke redenen buiten maximaal met twee personen sporten, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit.

Doelen houden je gemotiveerd

De motivatie om je als hardloper te verbeteren is niet iedereen gegeven in de huidige situatie. Het helpt je motivatie om nieuwe doelen te vinden en daar je hoogtepunten uit te halen. Die kun je vinden in een van de vele virtuele wedstrijden. Bij sommige hoort zelfs een app compleet met muziek, aanwijzingen en wedstrijdambiance. Net echt. Maar je loopt wel in je eentje.

We zien ook andere innovatieve vondsten, zoals De Eerlijke Strijd van ProRun. Elke maand kun je in een klassement ongeacht afstand zien wat je prestatieniveau is in vergelijking met vrouwen en mannen van je eigen leeftijd.

Atletiekverenigingen en loopgroepen bieden individuele programma’s en klassementen aan die vaak van Strava gebruik maken. Strava heeft zich sinds 2009 ontwikkeld als hét social medium voor hardlopers en fietsers. Het heeft een eigen app en houdt op basis van GPS zelfstandig of gekoppeld aan je hardloophorloge je prestaties bij.

Naar keuze kan iedereen of alleen je vrienden je volgen en kudos geven. Kudos zijn “goed gedaan schouderklopjes”. Niets motiveert beter dan waardering. Het is leuk om kudos te krijgen. En voor trainingsmaatjes en trainer levert Strava het bewijs dat je hebt gedaan wat je zegt.

Als je een trainingsrondje vaker loopt, herkent Strava dit en houdt de gegevens en de trend voor je bij. Je ziet in een grafiekje en ook in tekst of je de laatste tijd sneller of langzamer bent op het rondje.

Strava segmenten

Over de hele wereld zijn Strava segmenten te vinden. Waar en hoe lang je ook hardloopt, je passeert altijd wel meerdere segmenten die iemand in Strava heeft aangemaakt. Soms zijn ze kort, soms zijn langer of heel lang. Alle hebben ze gemeen dat Strava hier een klassement van bijhoudt.

Er zijn zoveel segmenten dat je in elke training keuze genoeg hebt om een geschikt segment op te zoeken en ter plaatse te versnellen. Dat levert een nuttige bloktraining op. Afhankelijk van de lengte van het segment train je zo spelenderwijs verschillende tempo’s. Het is leuk om te zien als je als loon naar werken klimt in het klassement van het segment.

Je kunt van alles en nog wat filteren in zo’n klassement. Mensen van je eigen leeftijdsklasse of gewicht. Op iedereen, op mensen die je volgt in Strava, of alleen op je eigen resultaten. Eeuwig, dit jaar, of alleen vandaag. En het biedt informatie hóe je gelopen hebt. Leuk om te analyseren.

Bovenal leveren de segmenten je een veelheid aan kleine doelen op om je te verbeteren of je net wat beter te klasseren dan een hardloopvriend. Dat motiveert.

Jammer is dat Strava sinds mei 2020 onderscheidt maakt in gratis en betaalde abonnementen. De gratis versie biedt nog steeds veel en is voor velen voldoende. Het abonnement van ongeveer € 60 per jaar brengt je meer. Of je daar behoefte aan hebt, is een persoonlijke keuze. Strava biedt de mogelijkheid om het twee maanden gratis uit te proberen. Vergeet alleen niet het tijdig weer op te zeggen als je er niet mee door wilt gaan.

Strava segmenten
Waar en hoe lang je ook hardloopt, je passeert altijd wel meerdere segmenten die iemand in Strava heeft aangemaakt.

Live Segments

Een dingetje is dat je wel goed moet onthouden waar het segment waarop je wilt versnellen begint en waar het eindigt. En als je het precies denkt te weten, kan de GPS je toch nog in de wielen rijden. GPS wijkt nu eenmaal niet zelden de ene dag t.o.v. de andere wat af. Als je een scherpe tijd op een segment wilt neerzetten, kun je het best voor het vermeende beginpunt starten en even doorlopen na het eindpunt.

Voor fietsers is dit nog veel lastiger dan voor hardlopers. De actieradius van en snelheid op de fiets zijn groter. In combinatie met minder bekend terrein mis je dan het begin en het eind van een segment nog gemakkelijker. Veel van onze vrienden maken daarom gebruik van de Live Segments mogelijkheid van Strava. De fietscomputer geeft daarmee een seintje als het segment begint en als het eindigt.

Bij hardlopers is dit minder bekend maar evenzo mogelijk. Strava biedt het voor diverse merken multisporthorloges, waaronder Garmin en Polar.

Live Segments werkt heel mooi. Je krijgt een seintje op je scherm met naar keuze piepjes en trillingen als je het segment nadert. Meteen start een countdown van het aantal meters tot het startpunt. Precies bij het begin van het segment krijg je het scherm en signaal Ga! Als service staat ook je PR op dit segment.

Op het segment zie je een scherm met de afstand die nog gelopen moet worden, de tijd dat je onderweg bent én hoeveel je voor of achter op het schema van je PR ligt. In plaats van je eigen PR kun je ook kiezen om virtueel tegen de snelste van het klassement op dat segment te lopen.

Het eind van het segment krijg je ook gemeld met een scherm, trillingen en piepjes, samen met informatie wat het resultaat is t.o.v. je PR.

Onderweg heeft Ron hier foto’s van gemaakt. Fotograferen kost tijd. Het segment ‘Theehuis – Kanoboerderij’ leverde Ron daarom geen PR op.

Met Live Segments overkomt het je niet meer dat je pas na je hardlooprondje ziet dat je je PR op een seconde na hebt gemist. Of dat je een plaats in het klassement had kunnen stijgen als je had geweten dat de finish net iets verder was? Met Live Segments krijg je feedback in real time, zodat je precies kunt zien hoe je het doet terwijl je hardloopt. Het is een aanrader.

Vooraf moet je wel selecteren van welk segment of segmenten je deze Live informatie wilt ontvangen. Je kunt maximaal 100 segmenten selecteren. We zouden er alleen niet teveel van op je vaste looprondjes nemen. Dat motiveert niet meer en maakt de training niet beter.

Achteraf kun je je vergelijken met een hardloopvriend en zien op welk moment je virtueel van hem of haar moest lossen. Dan weet je meteen wat een volgende keer te doen staat.

Strava Live Segments

Strava Live Segments
Schermafbeeldingen van Strava Live Segments: bij het naderen van het segment, de start, op het segment, en bij het segment einde.

 

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training