X

Maak kans op het winnen van de Powerbreathe Plus. 

Met een POWERbreathe versterk je de ademspieren zodat je makkelijker en dieper adem kunt halen.
Het trainen van je ademhalingspieren verbetert aantoonbaar je prestatie.  

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Wat is jouw ideale loopgewicht?

Door
Dennis Balen
26 mei 2018 00:00
Wat is jouw ideale loopgewicht?
ideale loopgewicht
We weten allemaal - en anders kun je het je op z'n minst voorstellen - dat lichaamsgewicht invloed heeft op je hardloopprestaties. Dat is logisch, want bij iedere stap ervaart je lichaam de kracht van de zwaartekracht. En dus kost iedere stap je meer energie naarmate je zwaarder bent. Maar wanneer heb je dan een ideaal gewicht om hard te lopen?

Lopers presteren optimaal wanneer ze de ondergrens van hun 'gezonde gewicht' hebben bereikt. Want, natuurlijk, te licht zijn is ook niet goed. Als je niet voldoende vet hebt, of zelfs ondervoed bent, kun je vanzelfsprekend niet goed presteren. Overigens maken we meteen de kanttekening dat het hebben van het ideale gewicht ook niet een directe garantie is voor het lopen van de beste tijden. Vorm, fitheid en soms zelfs een beetje geluk spelen natuurlijk ook een factor. Maar, ervan uitgaande dat je fit bent, zal je over het algemeen dus optimaal presteren als je zo licht mogelijk bent. Dat wil dus zeggen, zo licht mogelijk terwijl je gezondheid daarbij niet in gevaar komt. 

Je ideale gewicht wordt puur en alleen bepaald door je vetpercentage. Natuurlijk wordt je lichaamsmassa ook gevormd door botten, spieren en vocht, maar aan het gewicht daarvan kun je niet veel doen. Hoe hard je ook traint, hoe voorzichtig je ook bent met eten: dat gewicht blijft nu eenmaal onveranderd. Je vetpercentage kun je wel beïnvloeden. En flink ook. Trainen en gezond eten is dan het devies.

Je optimale gewicht wordt in principe dus bepaald door je vetpercentage. En niet ieders ideale vetpercentage is gelijk. Dit hangt onder andere af van geslacht, leeftijd en eventuele geschiedenis met overgewicht. Hieronder zie je, per geslacht en leeftijd, het ideale vetpercentage. Overigens zal je de laagste grens van jouw vetpercentage alleen bereiken wanneer je iemand bent die sowieso al makkelijk gewicht verliest, nooit overgewicht hebt gehad en wanneer je het er voor over hebt om veel te trainen en op je voeding te letten. Als je nu eigenlijk te zwaar bent, is het verstandig eerst op de bovengrens te mikken. Onthoud dat dit geen exacte wetenschap is en dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken als je je vetpercentage probeert te verlagen.

Je zult zien dat frequent trainen en een gezonde levensstijl al een enorme invloed hebben. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat iedere vijf procent extra lichaamsgewicht, je loopprestaties met zo'n vijf procent verminderen. De moeite waard om daar dus aan te werken!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Agnes van Aggelen
  HOE kun je het vetpercentage meten?
  Reactie geplaatst op 11/06/17 om 08:44 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
april