Maak je looptraining compleet. Train je vetverbranding en loop verder dan je ooit hebt gedaan.

Maak je looptraining compleet. Train je vetverbranding en loop verder dan je ooit hebt gedaan.

Loop je lang en ver of veel en kort? Je houdt je geheid bezig met je voeding en hoe je ervoor kunt zorgen dat je je lijf van de juiste brandstoffen voorziet.

Je verbrandt tijdens het lopen grofweg 2 brandstoffen: energiesnelle suikers en energiezuinige vetten. Hoe harder je loopt, hoe groter de verbranding van je suikers is. Het nadeel van de verbranding van je suikers is dat de voorraad suikers in je lijf beperk is. In je spieren en in je lever ligt voor één tot twee uur snelle energie aan suikers opgeslagen, afhankelijk van hoe goed je getraind bent. Van de energiezuinige vetten heb je een voorraad die, ook bij mensen zonder overgewicht, groot genoeg is om weken op te kunnen lopen.

Een voorbeeldje.

Stel dat je 60 kilo weegt en een gezond vetpercentage hebt van 22%. Dat betekent dat je ruim 13 kilo aan vetten hebt opgeslagen in je lijf. Een kilo vet levert grofweg 7700 kilo calorieën aan energie op. Dat is ruim 100.000 kilocalorieën die opgeslagen liggen in je lijf. Het lopen van een marathon vraagt tussen de 2500 en 3000 kilocalorieën van je lichaam. Je hebt dus, ook zonder overgewicht, genoeg energie op de plank liggen waar je weken op vooruit kunt.

Het loont om je lijf te trainen om de verhouding van de verbranding van vetten te vergroten en de verbranding van suikers te verkleinen. Hierdoor loop je langer, verder en gemakkelijker zonder de befaamde man met de hamer tegen te komen.

Met andere woorden:

De training van je vetverbranding is een mooie aanvulling naast de uitgekiende looptrainingen die je al doet.

Je lijf trainen in het stimuleren van je vetverbranding is een combinatie van voeding, beweging en ontspanning. En wil je écht het onderste uit de kan halen, dan is koudetraining ook een waardevolle aanvulling.

Eén tip om de verbranding van je vetten op gang te brengen is om direct te starten met het laten staan van koek, snoep, chips en andere snelle, geraffineerde suikers. Door het eten van snelle suikers, krijg je méér trek in suikers. Het gevolg is dat je meer eet dan nodig is en je lijf in een modus staat waarin je bloedsuikerspiegel grote pieken en diepe dalen kent. Deze pieken en dalen herken je ook in je humeur. Veel suiker, veel energie. Even later weinig suiker in je bloed en weinig energie in je lijf. Met tot gevolg dat je trek krijgt, opnieuw gaat eten en zo de verbranding van suikers blijft stimuleren. Je lijf blijft weg bij de verbranding van vetten.

Een tweede tip om je vetverbranding te stimuleren is het eten van mínder koolhydraten. De verhouding op je bord kun je gemakkelijk aanpassen. Neem bijvoorbeeld wat minder boterhammen bij de lunch. Vul je lunch aan met een salade, wat noten en een gekookt eitje. Of maak van je avondmaaltijd een paradijs met groenten waarbij slechts een kwart van je diner uit aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten of quinoa bestaat.

Wil je dit weekend direct aan de slag om je vetten in te zetten als brandstof?
Ter inspiratie een maaltijd die je in een handomdraai maakt.

Quinoasalade met granaatappelpitjes en gerookte amandelen

Wat heb je nodig voor een salade voor 3 á 4 personen?

 • 200 gram quinoa
 • 250 gram cherrytomaten
 • 1 rode ui
 • 1 komkommer
 • 100 gram olijven
 • Handje gewelde rozijnen
 • 100 gram verse granaatappelpitjes
 • 100 gram gerookte amandelen
 • Theelepel ras el hanout (kruidenmengsel)
 • Peper en zout naar smaak
 • Scheutje olijfolie
 • Verse munt

Kook de quinoa volgens de verpakking;

Voeg een theelepel ras el hanout aan het water toe;

Halveer de cherrytomaten;

Snijd de komkommer, zonder het vruchtvlees klein;

Snijd de rode ui fijn;

Wel de rozijnen in warm water;

Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan de quinoa;

Voeg alle ingrediënten samen;

Strooi wat gerookte amandelen en verse munt over de salade.

Eet lekker!

Meer tips om je vetten in te zetten als brandstof?

Download de Startgids van 5kilokwijt.nl waarin je alles kunt lezen over het stimuleren van je vetverbranding.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Voeding