Recept: groenten in kokos; een kurma uit India

Recept: groenten in kokos; een kurma uit India

Zo’n 6 jaar terug was Janneke 20 kilo zwaarder. Wat is er veranderd? En ze deelt een heerlijk recept.

Toen ik nog twintig kilo zwaarder was, zag mijn voedingspatroon er anders uit dan nu. Mijn maaltijden waren kleiner en ik at vaker op een dag.

Sinds zes jaar loop ik hard. Althans, hard… Ik ben een recreatief hardloper. Met af en toe een fanatiek moment als er een startnummer op mijn shirt prijkt.

Lopen doe ik drie, vier, soms vijf keer per week. De ene training snel, de andere training langzaam en weer een andere training loop ik daar een beetje tussenin te hijgen.

En mijn maaltijden? Die zijn er vooral op gericht om de verbranding van mijn vetten te stimuleren.

Of ik koolhydraten eet. Die vraag krijg ik geregeld.

Ja. Ik eet koolhydraten. In de vorm van volkorenproducten, groenten en fruit. Koek, snoep en ‘snelle koolhydraten’ als witte pasta, rijst en brood laat ik zoveel mogelijk staan.

Het verschil in maaltijden van mijn ‘pre-running-period’ en het nu?

Mijn ontbijt bestond uit een schaaltje vruchtenyoghurt met cruesli. Rond 10 uur nam ik twee plakken ontbijtkoek. De lunch bestond uit vier boterhammen met kaas. Tegen vier uur in de middag nam ik op een goede dag een bouillonnetje maar ik snakte eigenlijk naar een tosti of een gevulde koek. Die ik vaker niet dan wel kon weerstaan. De avondmaaltijd bestond voor het grootste gedeelte uit koolhydraten in de vorm van aardappelen, pasta of rijst, aangevuld met bijvoorbeeld een rode pastasaus. En een uurtje na het diner? Nam ik nog iets zoets…

Iedere ochtend werd ik wakker met een hongerig gevoel. Het strikken van de veters van mijn sportschoenen lukte niet. Mijn buik zat in de weg en ik had er simpelweg geen puf voor.

Nu is dat anders. Ik verbrand meer energie, ik eet minder vaak op een dag en barst van de energie.

Wat zijn de grote verschillen?

Ik eet drie maaltijden op een dag. Maaltijden die me goed vullen en waar ik genoeg verzadigd van raak. Zo heb ik geen tussendoortjes meer nodig en gaat mijn lijf als vanzelf mijn vetten als brandstof verbruiken. Daarnaast ‘speel’ ik met koolhydraten. Heb ik een lange duurloop in het verschiet? Dan neem ik wat meer koolhydraten dan op andere dagen. Zit ik meer stil op een dag? Dan eet ik minder koolhydraten vanuit rijst, brood of pasta.

Een voorbeeld van mijn dagmenu?

Mijn ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit volle kwark met fruit en wat zaden en pitten. Of ik maak een wrap van ei.

De lunch is vaak een salade of een lekkere soep. Zo kom ik gemakkelijk aan de 500 gram groenten die ik wil eten op een dag.

En mijn avondmaaltijden? Iedere dag bedenk ik iets nieuws. Het grootste gedeelte van mijn bord bestaat in ieder geval uit groenten.

Gewokte groenten met een visje, een couscoussalade, een stoofpotje met pompoen of een kurma uit India.

Het recept van de kurma deel ik graag.

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 personen:

  • (Kokos)olie
  • 1 rode ui
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 4 wortelen
  • 150 gram doperwten (uit de vriezer)
  • 100 ml tomatensaus
  • 200 ml kokosroom
  • 100 gram ongezoute cashewnoten
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Verse koriander
  • Zout naar smaak

Bereiding

Verhit een lepel (kokos)olie in de braadpan.

Braad de gesnipperde ui zachtjes aan.

Rasp de gember en pers de knoflook en voeg deze toe aan de ui en laat 1 minuutje rustig bakken.

Voeg de grof gesneden aardappel, rode paprika en wortelen toe en laat het zachtjes gaar worden.

Voeg na een minuut of tien de kerriepoeder, chilipoeder, de doperwten, de tomatensaus en de kokosroom toe.

Laat de kurma tien minuten sudderen.

Voeg de cashewnoten toe.

Strooi bij het serveren de verse koriander over de kurma.

Wil je extra koolhydraten? Serveer er dan een (volkoren) naanbrood of zilvervliesrijst bij.

Eet lekker!

Meer inspiratie voor gerechten vind je op 5kilokwijt.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Rob

    Hoi Janneke,
    Lijkt me erg lekker! Vraagje: Kook je de aardappel vantevoren? Of gewoon ongekookt erbij gooien?
    Groetjes!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Voeding