Waarom je geen spiermassa verliest als je periodiek vast, zelfs als je traint voor de 10 km Hunebedloop

Waarom je geen spiermassa verliest als je periodiek vast, zelfs als je traint voor de 10 km Hunebedloop

Met periodiek vasten train je de vetverbranding van je lichaam. En als je lichaam goed vet kan verbranden om aan energie te komen, dan voel je je niet meer duizelig als je een rondje nuchter hardloopt.

Er zijn veel redenen te bedenken om niet aan periodiek vasten te beginnen. Laat staan het te combineren met nuchter te bewegen (bewegen vóór je maaltijd).

Want, waar haalt je lichaam dán zijn energie vandaan?

Je voelt je duizelig.

Je wilt je spiermassa graag behouden.

Toch heeft het voordelen. Met periodiek vasten train je de vetverbranding van je lichaam namelijk. En als je lichaam goed vet kan verbranden om aan energie te komen, dan voel je je niet meer duizelig als je een rondje nuchter hardloopt. Bovendien beschermt periodiek vasten je spieren juist tegen afbraak. Helemaal als je het combineert met nuchter bewegen.

Dus sporten op een lege maag zorgt juist spierbehoud?

Inderdaad. Vasten stimuleert namelijk de afgifte van het groeihormoon. En bewegen tijdens het vasten – nuchter bewegen dus – doet dat nog eens extra. Het groeihormoon helpt bij het behoud en de opbouw van je spiermassa.

Periodiek vasten én sporten zijn beide katabole toestanden. Dat is een toestand van afbraak waarbij de energiebalans van je lichaam negatief is. Er gaat meer energie uit dan erin komt. Je lichaam ziet dit als een bedreiging voor het voortbestaan.

Dat klinkt niet best, maar het wordt beter.

Je lichaam maakt in deze situatie namelijk extra groeihormoon aan ter bescherming van specifieke onderdelen van je lichaam die nodig zijn voor de overleving. Spieren dus, want die moeten zorgen dat jij kunt bewegen en eten kunt verzamelen en vangen. Het groeihormoon beschermt dus je spieren tijdens periodiek vasten. Zeker als je het combineert met bewegen. Dat is goed om te weten.

Is vier uur vasten ook al genoeg?

Vier uur vasten – dus je tussendoortje laten schieten bijvoorbeeld – is niet genoeg. Na acht tot tien uur vasten begint het exponentieel te groeien. Met langere periodes vasten van bijvoorbeeld 16 uur maakt je lichaam dus meer groeihormoon aan. Eet je om zeven uur ’s avonds je laatste maaltijd, dan begint je dus de volgende dag om elf uur ’s ochtends weer aan de eerste maaltijd van de dag.

Vroeger dacht men dat groeihormoon alleen tijdens de slaap werd aangemaakt, maar uit nieuwe data blijkt dit niet het geval te zijn. Er is een andere verklaring voor: tijdens onze slaap eten we namelijk niet. Zit je de volgende dag om elf uur ’s ochtends dus weer aan een bordje havermoutpap met noten en fruit, dan remt de groeihormoonproductie. En dat is natuurlijk prima. Het gaat om de balans.

Kun je nog meer doen voor je spieren?

Goed eten tijdens de maaltijden die je eet. Vast je bijvoorbeeld regelmatig 16 uur, zorgt dan voor twee tot drie mooie maaltijden in de overige acht uur. Denk daarbij aan 400 tot 500 gram groente en twee stuks vers fruit per dag, bij elke maaltijd gezonde vetten zoals noten, zaden, pitten, olijfolie, avocado, vis en ei, én natuurlijk eiwitten. Je lichaam gebruikt die eiwitten namelijk deels weer om je spieren te onderhouden. Eet je weinig tot geen dierlijke producten? Maak dan combinaties met plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, groente, noten, boekweit, quinoa en soja. Eet bruine bonen eens met rijst en groente, maak een quinoa salade met noten en groente of maak een gerecht met gefermenteerde soja zoals tempé.

Voortaan dus helemaal los met vasten en nuchter bewegen?

Wederom: het draait om de balans. Dus overdrijf niet met én nuchter bewegen én vasten. Zit je drie keer per week vier uur lang nuchter op je wielrenfiets of besluit je om dágen niet te eten? Dan gaat je lichaam uiteindelijk spieren afbreken. Met andere woorden: je eet jezelf op. Maar nuchtere trainingen van een uur tot anderhalf uur zorgen niet direct voor deze spierafbraak. En er is ook niet meteen iets aan de hand als je af en toe eens een paar uur nuchter gaat trainen. Mits je dat langzaam hebt opgebouwd natuurlijk en je zorgt voor die mooie maaltijden als je wél eet.

Train je dus voor die 10 km Hunebedloop? Vast dan regelmatig 16 uur en wissel nuchtere trainingen ook af met trainingen waarbij je wél van tevoren eet. Zo blijft je lichaam flexibel, loop je lekker en zorg je goed voor je spieren.

Wil je meer informatie over periodiek vasten?

Onderzoek dan eens of nuchter bewegen en periodiek vasten iets voor je is middels het boek Vast Wel! Dus wil jij vet verbranden en lekker hardlopen? Dan is dit boek de eerste stap naar een gezond en energierijk leven.

Direct te koop via Boek Vast Wel! – De Voedingsacademie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Bram

    Leuk stuk! Ik eet nu een half jaar 1 a 2 keer per dag, helemaal top. Kleine kanttekening op het artikel, ik citeer “Denk daarbij aan 400 tot 500 gram groente en twee stuks vers fruit per dag, bij elke maaltijd gezonde vetten zoals noten, zaden, pitten, olijfolie, avocado, vis en ei, én natuurlijk eiwitten.”

    Fruit kan je natuurlijk gewoon weg laten. Alleen maar suikerwater verder eigenlijk niets. Door jarenlange campagnes denken mensen dat fruit gezond is. Zou niet weten waarom (alles wat gezond aan fruit zou zijn zit in groente veel meer). Verder mis ik in het rijtje eiwitten de olifant in de kamer VLEES! Vet vlees! Een gezondere bouw-en brandstof is er natuurlijk niet. Ook dit lijken mensen door jarenlange campagnes vergeten.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid