Wat te doen als je last hebt van hooikoorts

Heb jij als hardloper ook zo’n last van hooikoorts? Dan hebben we wat tips.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Wat te doen als je last hebt van hooikoorts
De dagen met kleurrijke bloemen, groene bomen en een strakblauwe lucht zijn weer aangebroken. Heerlijk. Toch zou het fijn zijn als je dan geen niesbuien, hoofdpijn, piepende ademhaling, kriebelende gehemelte, jeukende en tranende ogen zou krijgen. Hooikoorts dus. Het is een aandoening waar zeker anderhalf miljoen Nederlanders last van heeft. Zit jij in deze groep? Gelukkig kun je verschillende dingen doen om de klachten binnen de perken te houden. We hebben wat tips zodat je toch kan genieten van de lente en heerlijk buiten kan (blijven) hardlopen. Lees vooral verder.

Medicatie

Er zijn veel seizoengebonden allergie medicijnen om uit te kiezen, dus zou je geen probleem moeten hebben om een te selecteren die voor jou werkt. Maar kijk uit voor medicaties die je slaperig kunnen maken (als hardloper wil je wel kunnen opletten voor verkeer). Heb je veel last van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. Bovendien kan je bij de arts kan een allergietests uitvoeren.

Bedek je hoofd en ogen

Een pet of zonnebril beschermt je huid en ogen tegen de zon, maar in het voorjaar beschermt het je ook tegen pollen. Woon je in de stad? Dan heb je er waarschijnlijk ook minder last van. In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. Maar loop je langs drukke wegen? Dan zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien. Een pet en/of zonnebril zal dus goed van pas komen.  

Kies het juiste moment

De concentratie stuifmeel is in de ochtend minder hoog dan later op de dag. Ga dus vroeg in de ochtend hardlopen. Een ander moment is als er net een regenbui is geweest. Het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht is dan het laagst. 

Kleed je snel om

Wanneer je thuiskomt na een training is het verstandig om direct je hardloopschoenen en kleding uit te trekken. Stuifmeel gaat namelijk vooral in je haren en kleren zitten en dwarrelt al snel door je huis waardoor je er ook thuis last van kan krijgen. Kleed dus al snel om (het liefst in de badkamer en niet in je slaapkamer). Hoe eerder je die kleren in de wasmachine kunt krijgen, hoe beter.

Smeer vaseline

Sommige mensen zweren erbij (zeker hardlopers). Wij hebben wel meerdere handige trucjes met vaseline toch? Om minder last te krijgen van je neus kan je vaseline rond je neusgaten smeren. Een deel van het stuifmeel blijft dan plakken op de vaseline. 

Bestrijd met voeding
Wist je dat bepaald voedingsmiddelen allergieën kunnen helpen bestrijden? Honing, appels, broccoli, citrusvruchten, spinazie, knoflook en avocado zijn een paar opties. Dus eet ze! 

Heb jij nog een andere tip wat kan helpen tegen hooikoorts? 
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid