10 gezonde loopgewoontes van hardlopers

Heb jij deze hardloopgewoontes ook?

Welke gewoontes passen goed bij een gemotiveerde hardloper? Iedereen heeft zijn eigen methodes in het beoefenen van hardlopen, maar welke gezonde gewoontes zijn voor iedere loper van belang? 

Benieuwd hoeveel gezonde hardloopgewoontes jij bezit? 

We trainen gevarieerd 
We lopen niet alleen hard. We veranderen onze routine door regelmatig andere sporten te beoefenen zoals zwemmen, skiën, gewichtheffen, fietsen, of yoga. Het stimuleert je geest en geeft je lichaam een pauze van dezelfde herhaalde bewegingen en houdt je training interessant. Cross-training helpt ook om meer kracht te ontwikkelen in je bovenlichaam en buik.  Wat weer bijdraagt tot een betere vorm en efficiënter lopen.

We zijn gestructureerd
Als je een ervaren loper vraagt wat hun geheim is, zal de kans groot zijn dat ze zeggen dat ze een consequent trainingsschema hebben. Maar dat betekent niet dat je elke dag moet trainen. Het betekent de oprichting van een routine, zelfs een dat losjes gestructureerd is, zoals het hebben van een lange run op zondag, een dag tempo op dinsdag en het gebruik van donderdag voor interval en snelheid. En als je eenmaal een schema hebt gemaakt, moet je het natuurlijk volgen. Inplannen in je agenda, net zoals een vergadering of afspraak, want je houdt je natuurlijk aan je afspraak. Een routine helpt je voor te bereiden op wat je mentaal en fysiek staat te wachten. Je accepteert het en je lichaam accepteert het. Je familie en vrienden accepteren het. Je partner zal er meer rekening mee houden. En voor je het weet, is je training een vast onderdeel van je leven.  

We staan open voor nieuwe dingen
Minimalisme, maximalism, koolhydraten stapelen, Paleo dieet, op blote voeten lopen, door al die nieuwste theorieën kun je helemaal de kluts door kwijtraken. 
Toch is het nuttig om aandacht te besteden aan de meest recente onderzoeken en innovatieve producten. Als loper kan je natuurlijk gewoon bij je vaste routine blijven, maar door open te stellen en nieuwe trainingsmethodes uit te proberen, kan je een beter, gezonder en gelukkigere loper worden. Er is niet één perfecte manier om te trainen. Per persoon verschilt dat en dat maakt deze sport zo divers dat er voor iedereen iets nieuws te ontdekken is. 

We hebben altijd een doel
Door trainen naar een bepaalde wedstrijd zorg je dat je structuur krijgt. Je hebt namelijk een doel en daar werk je naar toe. Je weet hoeveel weken je hebt en weet hoeveel kilometer je nog moet opbouwen. Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als je geen doel hebt.  
Als een hardloopwedstrijd niet jouw ding is, kan je ook naar iets anders toewerken. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe route ontdekken, kijken of je sneller kan lopen of een langere afstand kan volhouden. Het idee is om er een doel uit te halen. Daar krijg je energie van. Het is natuurlijk ook acceptabel om sneller te willen zijn dan je hardlooppartner. Niks mis met een beetje concurrentie. Toch?

We hebben één favoriete paar 
Lopers zijn verzamelaars; we bewaren onze medailles, startnummers, trainingsschema’s, marathon T-shirts en belangrijker nog, onze schoenen. We houden ervan om nieuwe producten en schoenen te testen, maar we blijven altijd loyaal aan die ene vertrouwde paar. Want we weten, elke stap weer, dat we op deze schoen kunnen vertrouwen. Het is alsof het voor ons is gemaakt. Is de schoen versleten? Dan kopen we exact dezelfde (meestal met wat verbeterde aanpassingen). Je oude paar weggooien? Nooit, het wordt toegevoegd aan de stapel achterin je kast. Als aandenken aan die kilometers die jullie samen hebben afgelegd. 

We hebben onze hardloopkleding paraat
In het kantoor, onder de autostoel, in de kofferbak, op de vloer, op vakantie, werkelijk overal neem je het mee of staat het al klaar. Je weet maar nooit wanneer je de kans krijgt om een paar kilometers te mogen lopen. Even een moment voor jezelf, een moment om je hoofd leeg te maken. Pure rust. 

We vinden slaap belangrijk
Je weet dat je meer slaap nodig hebt, maar je hebt er gewoon de tijd niet voor. Volgens recent onderzoek is het krijgen van voldoende slaap niet alleen voordelig voor je concentratie, maar helpt het ook bij gewichtsverlies en om op gewicht te blijven. Daarenboven helpt het je lichaam te genezen en te herstellen van je training. Hoeveel slaap je nodig hebt, varieert per persoon, maar streef naar zeven tot negen uur per nacht. 

Water is onze beste vriend
Water, ook wel H2O genoemd, is onze beste vriend. Want het helpt je bij alles. We kunnen er zelfs twee dagen niet zonder. Het helpt je in je leven om gehydrateerd, gezond en functioneel te blijven. Maar vooral nuttig tijdens je duurloop en je wedstrijden. Sportdrank is daarentegen ook onze vriend na een goede zweetpartij. Goed om je elektrolyten en zoutgehalte aan te vullen. Ook al heb ik de voorkeur voor water. 

We richten op kwaliteit boven kwantiteit
Als loper heb je een bepaald doel voor ogen. Het aantal kilometers dat je loopt is van belang maar ook hoe je die traint en met welke intensiteit. Meer is niet slecht, maar het is niet altijd beter. Daarnaast is er de kans op overtraining en overbelasting en de daarbij behorende blessures kleiner.
Bij het plannen van je wedstrijdschema, focust een ervaren loper dan op een paar belangrijke wedstrijden. Maakt niet uit hoe ervaren je bent of hoe fit je denkt dat je zou kunnen zijn, je kan niet altijd 100 procent fit zijn, dus je zal ook niet elke keer een nieuwe PR kunnen lopen. 

We nemen ons herstel serieus
Als ervaren loper weet je dat je goed moet herstellen, maar na een geweldige wedstrijd willen we dat graag vergeten. De adrenaline pompt nog door ons lichaam en we blikken terug op die geweldige race. We voelen ons onoverwinnelijk. Of terwijl beter bekend als de Runner’s High. Omdat je je zo goed voelt, realiseer je je soms niet dat je lichaam na zo’n intensieve trainingsperiode ook moet herstellen. Een ervaren loper weet dat de klap later zal komen en zal als loopgewoonte dan een stapje terugnemen en genieten van zijn overwinning. 
Maar dit geldt ook als we vinden dat we een slechte prestatie hebben geleverd. We weten dat door meteen weer een nieuw rondje te gaan lopen en onszelf te gaan straffen voor deze teleurstelling, uiteindelijk averechts zal werken. Herstellen is belangrijk.

Hoeveel gezonde loopgewoontes uit deze lijst heb jij? En welke loopgewoonte denk je dat hier ook tussen moet staan? Laat het ons weten. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training