5 kilometer hardlopen in 25 minuten? 10 tips

5 kilometer hardlopen in 25 minuten? 10 tips

Wil jij graag een 5 kilometer onder de 25 minuten lopen? Hier tien tips.

Wil jij 5 kilometer binnen 25 minuten lopen, maar blijf je hangen op een niveau tussen 25 en 30 minuten?

Dan zetten we hier tien tips op een rijtje om sneller te worden op de 5 kilometer.

Je weet precies waar je voor traint: je wilt 5:00 /km lopen, dit tempo komt in je trainingen regelmatig terug. Het is goed om fysiek en mentaal alvast te wennen aan deze snelheid.

Uiteraard hoef je niet alle tips tegelijkertijd op te pakken, kies twee of drie tips uit om mee aan de slag te gaan.

1. Intervallen

Doe je nog geen intervaltraining, dan is een intervaltraining een gouden aanvulling op je trainingen. Met intervaltraining kun je in korte tijd veel snelheid winnen. De kunst van deze training is om snelheden te lopen die je (nog) niet gewend bent. Zodat je lichaam de prikkel van deze hoge snelheid leert kennen. Er zijn tientallen soorten intervaltraining, we geven hier drie mogelijke intervallen.

Na een warming up kun je 20 x 200 meter lopen in 55 seconden. Dat is 4:35 /kilometer. Je merkt dat de eerste 200 meter prima gaat en dat het in de loop van de serie pittig wordt. Na een intensieve 200 meter kun je 200 meter heel rustig dribbelen.

Een andere training is intervallen met 400 meters. Loop 10 x 400 meter in 1:50 / 1:55. Na 400 meter loop je 200 meter heel rustig om bij te komen.

Je kunt ook intervallen doen met 800 meter. Loop 5 x 800 meter in 3:48 tot 4:00. Na een 800 meter kun je 400 meter rustig lopen.

2. Trainer of maatje

Een intervaltraining is 1000 x leuker en makkelijker als je een trainer hebt of een loopmaatje met hetzelfde doel. Heb je nog geen trainer of maatje? Laat dan een reactie achter onder dit blog en zeg waar je woont, wellicht heb je snel een inspirerende trainer of een inspirerend maatje gevonden.

3. Start hard

Vijf kilometer is ver. Maar ook niet weer niet. Als je niet gewend bent om diep te gaan en je wat huiverig bent voor verzuurde benen, is het goed om hard te starten en jezelf voor te nemen om het eerste deel harder te lopen dan het tweede deel. Vaak kun je – met een hoge hartslag en een snelle ademhaling – de laatste 2 kilometer nog wel doortrekken. Het klinkt wat vreemd, maar het werkt goed om jezelf voor te nemen om na 3 kilometer spijt te hebben van je harde start, in plaats van iets over te houden. Start met branie en de kans op een PR is groot.

4. Krachttraining

Kracht is belangrijk in deze korte afstand. Neem in je training, of op andere dagen, oefeningen op met squats. Niet zomaar een squat maar squats waarbij je springt. Dat verbetert de afzet in je hardlooppas. Ook lunges zijn uitstekend voor een sterker setje benen.

5. Looptechniek

Heb jij nog niet eerder gericht iets gedaan met je looptechniek? Dan is het goed om met je techniek aan de slag te gaan. Techniektraining kun je uitbreiden door te trainen op armzwaai, kniehef, afzet en nog veel meer. Zonder trainer hoef je niet op alles tegelijk te letten, dan is het goed om je pasfrequentie te trainen. Ervaar of een hogere pasfrequentie goed voelt en je sneller maakt. Wil jij van een techniektrainer horen welke loopstijl het beste bij je past? Dan kun je een sessie doen bij de beroemde techniektrainer Franklin van Doesburg.

6. 1 kilometer in 5:00 /km

Naast de intervaltraining is het goed om ook tijdens een andere training 1 kilometer te kiezen om 5:00 /km te lopen. Zo leer je aan te voelen wat het tempo is én je lichaam went aan je gewenste snelheid. Het is prima om tijdens een rustige training 1 kilometer te kiezen (bijvoorbeeld de derde of vierde kilometer van je training) om op 5:00 /km te lopen.

7. Train 3 keer per week

Met één training per week onderhoud je wat je nu aan conditie hebt, met twee trainingen per week bouw je langzaam op. Wil je echter snel conditie opbouwen én sneller worden? Dan is 3 trainingen per week ideaal.

 1. Interval
 2. 8 kilometer rustig lopen (6:00 /km) met 1 kilometer 5:00 /km
 3. 5 kilometer in een tempo van 5:30 /km

8. Val wat kilo’s af

Ben je een paar kilo zwaarder dan nodig is? Dan helpt het enorm om wat kilo’s af te vallen. De calculator van Ron van Megen en Hans van Dijk werkt inspirerend om wat af te vallen. Je kunt in hun calculator je huidige gewicht en je PR invullen, dan zie je wat er met je tijden gebeurt als je een paar kilo afvalt. Voorbeeld: je bent 75 kilo en je PR op de 5 kilometer is 26:20. Val je 4 kilo af dan loop je met hetzelfde vermogen geen 26:20, maar zit je al op 24:56. Ben jij benieuwd hoe dat bij jou zit? Vul hier je gewicht en je PR in.

9. Koolhydraten en nuchter sporten

Het is een trend om (wat) minder koolhydraten te eten. Dat is op zich prima – zeker als je wat kilo’s kwijt wilt – maar we raden je aan om de dag vóór je 5 kilometer wel een pasta te eten. Om ook je vetvoorraden als brandstof slim in te zetten, is het wel goed om 1 x per week een training nuchter te doen (bijvoorbeeld de 5 kilometer in een tempo van 5:30 /km). Wat is nuchter trainen? Heel simpel: je eet ’s avonds gewoon wat je eet en daarna pak je geen snack of tussendoortje meer. De volgende ochtend eet je niets, maar drink je twee glazen water en ga je trainen op een lege maag.

10. Lopen op vermogen

Pas je al veel van bovenstaande tips toe en blijf je toch hangen op hetzelfde niveau? Dan kan een Stryd uitkomst bieden. Stryd is een (wel vrij dure) vermogensmeter waarmee je gericht op vermogen kan trainen. Het grote voordeel van Stryd is dat je een trainer op je schoen hebt zitten die iedere analyseert en meeneemt in de analyse. Zo kun je gericht je intervallen en duurtrainingen op vermogen doen en weet je zeker dat je slim traint op basis van je huidige vorm.

Zijn we nog een tip vergeten?

Laat in een reactie weten waardoor jij sneller bent gaan lopen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties

 • Susan Hoorman

  Heerlijke tips, ik ken ze allemaal. Ze helpen echt!

 • JAN

  HEEL GOEDE TIPS.
  IK PROBEER ZEKER 1X PER WEEK EEN TRAINING MET 50 A 80 HOOGTEMETERS.
  M VR GR
  JAN

 • Monique

  Trainen met een maatje lijkt me wel een leuk en goed idee.
  Woon in de buurt van het Hoornsemeer in Groningen.

 • Saskia

  interessant artikel.
  Maar de tijden/tempo’s beschreven bij diverse trainingen zijn die voor elke leeftijd realistisch?

 • Joop Vermeer

  Mooi verhaal wil het gebruiken.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training