Blessures voorkomen door krachtige spieren

2 krachtoefeningen voor je benen die je als loper gewoon thuis kunt doen

Blessures voorkomen door krachtige spieren

Door je beenspieren steker te maken ga je niet alleen beter lopen, maar je sterkere beenspieren helpen je ook om minder snel geblesseerd te raken. Te vaak treden er blessures op die wellicht voorkomen waren als men meer aandacht aan de versterking van de beenspieren had besteed.

Hardlopen draait om een geleidelijk opbouwen. Voor je gevoel komt dat overeen met langzaam opbouwen. Maar die belangrijke tip lastig omdat je als loper zo graag door wilt gaan.

Krachtige beenspieren

Een manier om blessures te voorkomen is door je spieren sterker te maken. De beenspieren die bij iedere stap je gewicht opvangen en bij iedere stap je voorwaartse snelheid bezorgen kunnen je beter beschermen tegen blessures als ze krachtiger zijn.

Er zit nog een voordeel aan beenspieren die je extra traint met krachtoefeningen: de doorbloeding wordt beter en de banden en pezen worden sterker. Vaak spelen die laatste een hoofdrol bij blessures. Zie krachtoefeningen als een investering die aan twee kanten rendement oplevert: krachtige spieren en versterking van pezen en banden en minder kans op blessures.

De makkelijkste manier om te werken aan krachtige beenspieren is door squat oefeningen aan je trainingen toe te voegen. Als je het voor lopers nog specifieker wilt maken: de squat oefening gevolgd door een kleine sprong. Hiermee train je je belangrijke beenspieren voor het hardlopen en met het afzetten en het opvangen van de sprong ook de kuiten, voetspieren, pezen en banden.

Balans
Bijna niemand heeft een perfecte loophouding waarbij het lichaam zich helemaal symetrisch verhoudt. Als dit wel het geval is zou dat veel schelen bij het voorkomen van blessures. Iets meer overhellen aan een kant is bij een kilometer hardlopen nog niet zo erg. Ga je 42 kilometer afleggen dan gaat dat scheve lichaamsgewicht, hoe licht ook, hard meetellen.

Zorg bij oefeningen er voor dat je links en rechts gelijkwaardig ontwikkelt. Let er bij de afzet van je looppas er op dat je niet de ene voet veel krachtiger gebruikt dan de andere. Al die factoren die de balans verstoren gaan doorwerken in blessures.

Wil je balans ontwikkelen: voeg lunges, uitvalspassen, toe aan je oefeningen. Daar merk je al snel of je een voorkeur hebt voor links of recht en de verdeling van je gewicht. Nog een manier om te zorgen voor balans: oefen regelmatig je core stability. Pak dit 2 keer in de week mee, al is het maar 10 minuten en je merkt dat je meer oog krijgt voor krachtontwikkeling en balans die goed verdeeld is.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training