De liefde terugvinden voor het hardlopen

De liefde terugvinden voor het hardlopen

Soms ben je de liefde voor het hardlopen even kwijt. Zo vind je de liefde weer terug!

Viel het tegen afgelopen winter? Je hebt veel minder gelopen en dat vond je niet leuk. Daarom 10 manieren om je liefde voor het hardlopen weer in vuur en vlam te zetten.

1 Zoek het risico op

Een beetje gevaar mag je wel ruiken in je neusgaten. Schrijf je in voor een trail, ook al heb je er nog nooit eentje gelopen. Probeer eens tijdens trainingen de lengte van een halve marathon te evenaren. We weten dat veel hardlopers een uur, soms anderhalf trainen. Verleg eens je grens. Bouw er naartoe.Als je spanning met verstand combineert is het risico te overzien maar de ervaring is dubbel zo leuk.

2 Vul je hart

Volg atletiek en hardlopen op diverse sites. Niets is zo inspirerend om anderen over hun passie voor hardlopen te horen praten. Natuurlijk je bent geen kanshebber voor de WK. Maar je kunt wel net als de topatleten heel veel plezier beleven in jezelf te verbeteren. Het is niet voor niets dat tijdens en na de grootste wielerkoers ter wereld Tour de France meer racefietsen worden verkocht. Mensen raken geïnspireerd. Laat je door de mooie beelden in de krant en op internet inspireren. .

3 Babystapjes

Die lieve hummeltjes lopen niet meteen de bakstenen uit de straat. Ze hebben een paar jaar nodig voor de eerste echt snelle sprintjes. Dat geldt ook voor een volwassen hardloper. Zeker na een minder fijne hardloopwinter. Kleine stapjes. Blijven schaven aan je conditie. Blijf letten op de technische details. Houd van je babystapjes en hardlopen wordt met de dag leuker.

4 Angst aan de kant van de weg

Ja maar… Dat kan ik echt niet… Alle woorden waarom het niet lukt zijn al langs gekomen. Trek je hardloopschoenen aan en laat je angst achter aan de zijkant van de straat. Terugkomen is vaak een beetje knokken en volhouden. Logisch dat je na een lastige periode ook zomaar net wat meer angst bij je bespeurt dan normaal.

5 “Ik ga 3x per week trainen” Of 2, of 1 x per week. 

Voor de meesten van ons is 4 of meer keren wel een wens maar geen werkelijkheid. Ga met een basisplan aan de slag. Boven dat plan staat dat je jezelf belooft om x keer per week te trainen. Schrijf daar op wat echt reëel is, dan blijf je ook hardlopen dit voorjaar. Dat je gaat trainen is de basis, conditie en tempo volgen in dat proces.

6 Vertrouw jezelf

Heb vertrouwen in je kunnen. Voor deze winter liep je ook goed. Dat kan je weer bereiken en zelfs verbeteren.

7 Trainen is geen wedstrijd

Er zijn genoeg hardlopers die zo hard trainen dat het inderdaad niet meer leuk blijft. Zoek de flow op waarin je lekker loopt. Af en toe mag je jezelf uitdagen met intensieve trainingen. Maar niet andersom want dan knakt het beulswerk de hardloopfun.

8 Die slechte dag die komt er

Genoeg hardlopers die na een slechte training de schoenen in een hoek gooien en een lange time out pakken. Niet doen, hijs jezelf weer op dat paard. Wees gerust van die paar miljoen hardlopers die wekelijks actief zijn, zijn er vast een paar duizend die net als jij ook een beroerde training achter de rug hebben. Geen reden om niet te gaan lopen.

9 Laat de piepjes thuis

Laat je sporthorloge, activity tracker, of app maar even thuis. Loop op je gevoel die lastige winter uit waar je klem in zat. Gevoel doet meer voor de liefde voor hardlopen dan een piepje over de afstand en de tijd.

10 Eerst hardlopen dan de tijden

Ga eerst lekker lopen. Geniet van het hardlopen, op welk tempo of afstand dat dan ook is. Als je er weer zin in hebt, is het pas tijd voor een wedstrijd. Laat je niet gek maken door wedstrijden die er aankomen. De fun moet terug, dan komt de geschikte wedstrijd voorbij.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training