Halve marathon, go for it!

Hoe doe je dat, een wedstrijd van 21 km lopen? Vooral met welk vooraf bepaald doel wil je over de finish komen?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Halve marathon, go for it!
De Vlaamse overheid lanceerde jaren geleden de campagne: ‘Als het kriebelt, moet je sporten!’. Nu, bij fervente lopers kriebelt het voortdurend. Na een succesvolle start-to-run gaan ze voluit voor de 10 km waarna ze hun zinnen zetten op de 10 miles en stiekem dromen van meer. Natuurlijk gaan ze niet over 1 nacht ijs en worden al deze loopdoelen netjes en geduldig voorbereid. En of het nu een regeringsperiode duurde of je eerder neigde naar een tienjarenplan, plots is het dan zover: de dag van je droomwedstrijd, de halve marathon. Geen slecht idee om op voorhand onderstaande aanvalsplannen door te nemen, want hoe doe je dat, een wedstrijd van 21 km lopen?
Het hangt natuurlijk allemaal af van wat jij van je wedstrijd verwacht. Vandaar dat we even 3 verschillende doelstellingen onderscheiden:

1. Ik wil graag finishen
Sta je voor de eerste keer aan de start van een halve marathon en spoken allerlei doemscenario’s door je hoofd? Breekt het koude zweet je uit en twijfel je of het haalbaar is om de aankomst te bereiken? Durf dan een mooie afwisseling te doen van wandelen en lopen. Concreet houdt dit in dat je 9 minuten loopt en dan 1 minuutje wandelt. Op die manier lijkt die vreselijk lange afstand beter overbrugbaar. Trek je niets aan van de verbaasde blikken als je na de eerste 9 minuten overschakelt op een wandeltempo. Weet dat deze methode je helpt om met een stralende glimlach de finish over te gaan. Zorg er op het einde wel voor dat je wandelminuut niet samenvalt met het moment dat je de aankomst binnen handbereik hebt, want finishen doe je natuurlijk in loopmodus.

2. Ik wil graag comfortabel finishen
Ben je ervan overtuigd dat je bovenstaande pauzes niet meer nodig hebt en wil je met een voldaan gevoel deze wedstrijd lopen? Dan kan een ‘negatieve split’ jou dat positieve gevoel geven. Het klinkt nogal tegenstrijdig, maar het betekent dat je in het begin van de wedstrijd trager loopt dan het tweede deel. Dus focus je de eerste 10 à 11 km vooral op een rustig trainingstempo en zorg dat die hartslag binnen jouw acceptabele zone blijft. Halverwege begin je dan rustig je tempo wat op te drijven. Natuurlijk geen versnelling zoals tijdens een intervaltraining maar geleidelijk naar een normaal trainingstempo en op het einde naar een pittige versie ervan. Het fantastische voordeel is dat je heel wat vermoeide lopers kan voorbijsteken hetgeen voor een mentale boost zorgt. Bovendien ga je in een vlot tempo (en dus vaak ook in een mooiere loopstijl) op de finishfoto staan.

3. Ik wil graag in een nieuw persoonlijk record finishen
Na wat ervaring op deze afstand, komt het moment dat het alweer kriebelt en je je persoonlijk record graag wil verpulveren. Net als de lopers uit categorie 1 kan het gebeuren dat er twijfels opduiken. Neely Spence Gracey, een Amerikaanse langeafstandloopster geeft graag deze tip mee: splits de afstand op zodat het allemaal wat minder ver lijkt. Ga relax van start en bouw gedurende enkele kilometers rustig op naar je vooropgestelde snelheid. Laat je niet meeslepen door het enthousiaste publiek of de opzwepende muziek. Let op een goede houding en ontspannen ademhaling zodat het aangenaam aanvoelt. Tussen de 10 en 15 km kan het al eens moeilijk worden maar toon dan je mentale kracht. Overtuig jezelf, denk terug aan de inspanningen die je geleverd hebt om dit doel te bereiken en beleef nu al in gedachten je glorieuze aankomst. Ten slotte mogen tijdens de laatste 5 km alle remmen los. Verhoog je tempo en breek dat record. Go for it!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Training