Je tweede halve marathon gaat sneller

5 redenen waarom je volgende halve marathon sneller zal gaan!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Je tweede halve marathon gaat sneller

Je bent ooit gaan hardlopen om lekker fit te worden. Je ging verder. En verder. Totdat je zelfs de halve marathon liep.  Je zult zien dat je volgende halve marathons sneller zullen gaan. We geven je 5 redenen waarin je kunt lezen hoe dit komt.

1 De tweede gaat sneller
De ervaring leert dat de eerste keer een halve marathon de beoogde tijd wat voorzichtig is vastgesteld. Na een halve marathon weet je veel beter hoe jij reageert op die afstand. Wat goed en minder goed ging.Idealiter schrijf je na je halve marathon even op waar je denkt dat je jezelf kunt verbeteren. Dat kunnen aantekeningen zijn over je tempo maar ook over het parcours, tot en met kleding aan toe. Schrijf het op want een paar weken later weet je het niet precies meer. Maar die krabbels kunnen je wel zomaar vele seconden of misschien wel minuten opleveren. Opschrijven en dan je eindtijd voor de halve preciezer bepalen.

2. Meer interval
De eerste keer loop je vaak nog met de grens in je hoofd. Het is het conflict dat je wel snel wilt zijn maar je verkiest vooral een redelijk tempo om je eerste halve marathon goed uit te lopen. Nu weet je wat het is. Gefeliciteerd, je hebt die eerste halve marathon goed gelopen.

Doordat je nu precies weet hoe het aanvoelt en hoeveel training je moet steken in de duurlopen kun je meer aandacht besteden aan je snelheid. Ga vaker lange intervallen lopen. Waarschijnlijk liep je in je trainingen voor je eerste halve al regelmatig een training gericht op snelheid. Maak daar een wekelijkse gewoonte van. Zet de training terug in omvang met ongeveer 30% maar ga wel sneller lopen. Loop bijvoorbeeld eens 4 x 1 kilometer. Liep je de vorige keer in je trainingsopbouw de intervalkilometer nog in 5 minuten, probeer nu 4.57. Dat is geen grote stap maar daardoor een extra boeiende motivatie om weer je grens te verleggen. 

Tip: merk je dat je binnen de trainingsweek toch te stijf bent om lekker te trainen, sla de intervaltraining even over. Zeker in het begin van een trainingsopbouw voor de halve marathon kan een wekelijkse intervaltraining net wat teveel zijn. 

3. Te ver
Als je eenmaal een halve marathon hebt gelopen, weet je hoe dat voelt. Hardlopers hebben de neiging om in de aanloop naar hun tweede halve marathon te snel hun extra omvang in tijd of kilometers te pakken. ‘Been there, done that’, is het gevoel en ‘dat kan ik wel’. Schuif dat idee aan de kant. Overbelast je lichaam niet en kies gewoon voor de vertrouwde opbouw binnen de veilige marges.

4. Voel de wedstrijd
Je eerste halve marathon liep je goed uit omdat je basisconditie uitstekend was. Probeer nu in je duurlopen wat vaker een aantal kilometer op je wedstrijdtempo te lopen. Je voelt dan wat je daarvoor nodig hebt.

Tip:
In het begin mis je nog de conditie om een paar kilometer op wedstrijdsnelheid te lopen. Na een paar maanden zal dat door je trainingsopbouw wel het geval zijn. Loop dan niet 1 kilometer op wedstrijdniveau en daarna weer terug naar je duurlooptempo maar probeer dat ook 2 of 3 kilometer vast te houden.

5 Vermoeide benen? Toch lopen
Stel, je hebt al drie keer getraind deze week. Je krijgt toch kans om een vierde keer te lopen door wat extra ruimte in je agenda. Maar ach, je benen zijn vermoeid en je hebt toch al goed gewerkt deze week. Jawel, ga toch voor die duurloop. Misschien iets korter dan gebruikelijk om overbelasting te voorkomen. Waarom nu wel? Het leert om ook goed te lopen terwijl je vermoeidheid in je hebt. Dat merk je vooral in de laatste 5 kilometer van de halve marathon. Het is goed om dat oncomfortabele gevoel weer mee te maken. Dat maakt je extra weerbaar in de wedstrijd.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training