Met wat voor schema train jij voor een marathon?

Lange duurlopen, korte duurlopen of iets er tussenin, wat voor marathonschema heeft jouw voorkeur?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Met wat voor schema train jij voor een marathon?

Het aantal mannen en vrouwen dat een marathon loopt is de afgelopen tientallen jaren enorm toegenomen. En het neemt nog elk jaar toe. In 1981 stonden er nog maar 250 lopers aan de start bij de eerste editie van de marathon van Rotterdam. Dit jaar renden er maar liefst 17.000 mensen mee in de havenstad.

In de jaren 80 waren het veelal atleten die de afstand van 42,195 kilometer waagden af te leggen. Als je er langer dan 3 uur over deed was je een langzame loper. Hartslagmeters waren er nog nauwelijks en in trainingsschema’s waren lange duurlopen van 35 kilometer een vast en onbetwist onderdeel.

Met het toenemen van het aantal marathonlopers verandert ook het speelveld. Steeds meer recreanten durven de magische marathonafstand aan. De gemiddelde marathonloper doet er nu meer dan 4 uur over. Internet is gemeengoed geworden en tal van schema’s, gericht op recreanten, zijn voor iedereen te verkrijgen.

Naast het traditionele schema met geregeld lange duurlopen, zijn er nu trainingsschema’s met (veel) kortere duurlopen, zoals het 14K-schema van Sportrusten en de Souplessemethode van Klaas Lok. Maar de keuze is breder, op ProRun kan je een blokkenschema volgen of een marathonschema waarin je op tijd traint in plaats van afstand. Snelle lopers lopen dan langere duurlopen dan de minder snelle lopers.

Voor de één loper werkte het ene schema, voor de ander het andere.

Welk trainingsschema voor de marathon heeft jouw voorkeur? Laat het weten via onderstaande poll!

Met wat voor schema train jij voor een marathon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training