Muziek, kracht voor lopers

Overal kom je veel lopers tegen met muziek in de oren. Hoe kan muziek je helpen bij het lopen?

Je kent het vast wel. Die spannende film wekt niet de helft van die spanning bij je op als de muziek er niet onder gemonteerd is. Hoe zit het met jouw film, als je hardloopt. Kijk rond bij wedstrijden, in de parken, overal kom je veel lopers tegen met muziek in de oren. Je hebt voor- en tegenstanders. De voorstanders vinden het lekker lopen; de muziek stimuleert. En als je dat nu slim aanpakt gaat het werken in je trainingsopbouw.

Dat muziek inspireert zien we bij alle grote sporttoernooien terug. Van amateur tot professional, de muziek raakt je. Bij hardloopwedstrijden hoor je aan het begin regelmatig een rockklassieker door de luidspreker schallen. Bij de professionals gaat de muziek mee in de warming-up en dat zijn meestal ook de stevige nummers. 

Muziek brengt de flow
Die oppepper zet je geest in een extra versnelling. Die motivatie kan er voor zorgen dat je inderdaad harder gaat lopen dan je zonder die klanken zou doen. Je komt terecht in het gebied dat te maken heeft met flow. 

Bedenker van flow Mihaly Csikszentmihalyi meldt in zijn boek over muziek: “Muziek, oftewel structurele auditieve informatie, draagt bij aan de ordening van de geest die zich op muziek concentreert, waardor de psychische entropie vermindert – de wanorde die wij ervaren wanneer willekeurige informatie onze doelen in de weg staat, wordt opgeheven.” Zo daar kun je het als gewone hardloper mee doen. Het helpt in ieder geval met het behalen van je doel. Dat is bij hardlopen meestal erg duidelijk; een bepaalde afstand afleggen en meestal speelt de factor tijd ook een grote rol. Hoe sneller hoe beter.

Maar hoeveel scheelt het echt?
Nu zitten we met de vraag hoeveel verschil kan muziek maken. Daarop geeft een Griekse bewegingswetenschapper antwoord. En daar kun je als sporter nog veel mee variëren want hij deelt het effect van muziek op. 

Costas Karageorghis deed in Engeland bij de Brunel University onderzoek naar de invloed van muziek op sport. “Muziek verlaagt je perceptie van de inspanning. Het speelt een spel met je geest waardoor je je minder moe voelt tijdens je training en het kan positieve gedachten stimuleren.”

“Muziek kan ook werken om je tot rust te brengen of je te stimuleren. Muziek met een hoog tempo kun je gebruiken vooraf aan een wedstrijd om je op te peppen. Of je gebruikt langzame muziek om je zenuwen te kalmeren en dat kan helpen bij je focus. Het wordt door sommige atleten gezien als legale doping zonder ongewenste bijwerkingen.”

Muziek opdelen
Hoe pas je de voordelen toe. Karageorghis geeft drie stadia aan waar je als hardloper veel aan kunt hebben. 

Vooraf
Voordat je gaat trainen kun je muziek opzetten met een relatief langzaam tempo. Als je nu te snelle muziek opzet verlies je te snel je psychologische energie meldt de onderzoeker. De muziek moet je ook inspireren zodat je goed in je vel zet voordat je echt de inspanning aangaat. Voorbeelden die Karageorghis aangeeft hebben tussen de 70 en de 100 beats per minuut.

Asynchroon en synchroon
Vervolgens deelt Karageorghis muziek op in asynchroon en synchroon. Muziek asynchroon is gewoon in de achtergrond aanwezig. Of muziek die overeenkomt met het tempo in je training; synchroon. Hiermee kun je beter je inspanning reguleren en zelfs je zuurstofverbruik verlagen. Je hoeft daardoor minder energie te gebruiken voor dezelfde training.

Bij de asynchrone aanpak in het begin van je training, komt het tempo van de muziek overeen met je hartslag. De optimale beats per minuut ligt ongeveer 5% boven je hartslag. Het plafond in deze aanpak wordt bereikt 140 beats per minute. De voorbeelden die Karageorghis geeft hebben 120 tot 130 beats per minute.

Bij de synchrone aanpak hangt de muziek af van je training. Karageorghis deed onderzoek door sporters te filmen. Vervolgens werd muziek bij de film gezocht die overeen kwam met het ritme in de bewegingen. De Griek geeft aan dat je hiervoor muziek nodig hebt met een sterk vast aantal beats per minuut. De voorbeelden die Karageorghis aangeeft liggen tussen de 115 en 130 beats per minuut.

Stimulans voor je conditie
Karageorghis durft het in zijn jongste boek ‘Inside Sport Psychology’ aan om te melden dat goed afgestemde muziek bij conditietraining een positief effect van 15% kan bereiken. Dat is een stevige oppepper. Misschien is het tijd om de rustige vogelgeluiden maar even te laten en je eigen ideale hardloop play list samen te stellen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training